Το γεγονός που συνδέεται αυτόματα με άνοια στους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους

Νέα έρευνα συνιστά γνωστικό έλεγχο για όσους βιώνουν το συγκεκριμένο γεγονός.
Open Image Modal
seb_ra via Getty Images
Η γνωστική έκπτωση είναι μια συνθήκη που πρέπει να αντιμετωπιστεί με σεβασμό και φροντίδα

Ίσως γνωρίζουμε ήδη ότι οι αλλαγές στην ακοή και την όραση ενός ηλικιωμένου ατόμου έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, λέει ότι κι οι πτώσεις φαίνεται να σχετίζονται επίσης με την πάθηση - ακόμη και σε σύγκριση με άλλους τραυματισμούς.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις που είχαν εισαχθεί στα επείγοντα του  νοσοκομείου Medicare για την περίοδο 2014 -15 για πάνω από 2,5 εκατομμύρια ηλικιωμένους (66+) . Οι μισοί από αυτούς είχαν προσέλθει κατόπιν πτώσης.

Το NHS - Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι «περίπου ένας στους τρεις ενήλικες άνω των 65 ετών και τα μισά άτομα άνω των 80 ετών θα έχουν τουλάχιστον μία πτώση το χρόνο».

Μετά από παρακολούθηση των ισχυρισμών αυτών των ασθενών ένα χρόνο αργότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι διαγνώσεις άνοιας ήταν πιο συχνές (10,6%) μεταξύ εκείνων που είχαν πτώση σε σχέση με εκείνους με άλλους τραυματισμούς (6,1%).

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; 

Τίποτα δεν αποδεικνύει ότι οι πτώσεις προκαλούν άνοια και η μελέτη τονίζει ότι δεν δείχνει αιτιότητα.

Οι επιστήμονες αναγνώρισαν ότι η χρήση των δεδομένων από το νοσοκομείο Medicare, τα οποία δεν δείχνουν άλλους παράγοντες, σημαίνει ότι «είναι πιθανό να έχουν παραλειφθεί κάποιες προϋπάρχουσες διαγνώσεις».

Ωστόσο, η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ Μόλι Τζάρμαν του Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη, αναφέρει σχετικά: «Η σχέση μεταξύ πτώσεων και άνοιας φαίνεται να είναι αμφίδρομη».

«Η γνωστική έκπτωση μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα πτώσεων, αλλά το τραύμα από αυτές τις πτώσεις μπορεί επίσης να επιταχύνει την εξέλιξη της άνοιας και να κάνει τη διάγνωση πιο πιθανή», προσθέτει.

«Έτσι, οι πτώσεις μπορεί να λειτουργήσουν ως πρόδρομα γεγονότα που μπορούν να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε άτομα που χρειάζονται περαιτέρω γνωστικό έλεγχο».

Λοιπόν, ποια είναι η σύσταση; 

Οι ερευνητές προτείνουν ότι θα ήταν καλή ιδέα να ελέγξουμε τους ηλικιωμένους για γνωστικές βλάβες μετά από πτώση.

«Η εφαρμογή γνωστικού προσυμπτωματικού ελέγχου μετά από πτώσεις θα απαιτήσει μια διεπιστημονική προσπάθεια που περιλαμβάνει ένα εύρος κλινικών γιατρών οι οποίοι φροντίζουν ηλικιωμένους μετά από μια πτώση: από χειρουργούς τραύματος μέχρι γηριατρούς και γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η μελέτη τους.