Τουαλέτα με το ρολόι στην Ελβετία: Εταιρεία «χρεώνει» την επίσκεψη στο WC ως διάλειμμα

Το οξύμωρο είναι ότι η συγκεκριμένη εταιρεία κατασκευάζει ρολόγια. Και το εξοργιστικό είναι πως δικαστήριο την δικαίωσε για αυτή την απαράδεκτη πρακτική.
Open Image Modal
Ross Anania via Getty Images

Ένα δικαστήριο στην Ελβετία έκρινε ότι ο υπεύθυνος μιας γνωστής εταιρείας ρολογιών είχε τελικά το δικαίωμα να ζητά από τους υπαλλήλους του να καταγράφουν και να αναφέρουν στον ανώτερό τους, την ώρα που ξοδεύουν για να πηγαίνουν στην τουαλέτα.

Ρεπορτάζ της δημόσιας τηλεόρασης της Ελβετίας αποκάλυψε ότι ένα περιφερειακό δικαστήριο στο δυτικό Neuchatel αποφάσισε πως η καταγραφή της ώρας που πηγαίνουν οι εργαζόμενοι στην τουαλέτα, εμπίπτει στην αρμοδιότητα του υπεύθυνου της εταιρείας Jean Singer & Cie SA.

Η υπόθεση αποκάλυψε αυτό που πολλοί χαρακτηρίζουν ως κενό του εργατικού δικαίου στην Ελβετία. Το θέμα πήρε έκταση κατά την διάρκεια της πανδημίας και κυρίως έπειτα από τον επιτόπιο έλεγχο που έγινε εκεί από επιθεωρητές εργασίας.

Τότε, διέταξαν την εταιρεία να σταματήσει τις πρακτικές αυτές, καταγγέλοντάς την για παραβίαση της ομοσπονδιακής εργατικής νομοθεσίας που προστατεύει τις προσωπικές ανάγκες των εργαζομένων. Οι εν λόγω πρακτικές είχαν ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να κρατούν την ανάγκη τους και να μην ενυδατώνονται επαρκώς, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες βλάβες.

Η εταιρεία από την πλευρά της απάντησε ότι οι εργαζόμενοι είχαν μεγάλη ελευθερία σε κάθε διάλειμμα και δεν ήταν υποχρεωμένοι να δίνουν αναφορά στους υπεύθυνους για τον χρόνο που αφιέρωναν στην τουαλέτα.

Ο Pascal Moesch, δικηγόρος της εταιρείας τόνισε ότι το σημαντικό της υπόθεσης ήταν η διακοπή της εργασίας, είτε ήταν για φαγητό, είτε για τουαλέτα, είτε για κάτι άλλο, γεγονός που δικαιολογεί την απαραίτητη χρονομέτρηση.

Στην απόφασή του, το δικαστήριο ανέφερε ότι «η ελβετική νομοθεσία δεν κάνει καμία αναφορά στο δικαίωμα των εργαζομένων να πάνε στην τουαλέτα, ακόμα και αν αυτό αποτελεί βασική ανθρώπινη ανάγκη».

Η Singer δεν είναι η μοναδική που εφάρμοσε τέτοιες πρακτικές παρόλα αυτά. Δύο θυγατρικές της εταιρείας Swatch Group απαιτούσαν επίσης από τους εργαζομένους να χρονομετρούν το διάλειμμά τους για τουαλέτα, αλλά η μητρική ανέφερε ότι δεν γνώριζε για όλα αυτά και τα σταμάτησε αμέσως.

«Την περασμένη εβδομάδα μάθαμε για 2 μεμονωμένες περιπτώσεις. Μόλις ενημερωθήκαμε για αυτές τις πρακτικές, αλλάξαμε αμέσως την κατάσταση για να συμβαδίζει με τα πρότυπα του ομίλου μας», ανέφερε η εταιρεία.