Αυξάνονται οι νεκροί από την τραγωδία στα ανοιχτά της Πύλου: Στους 78 ανέρχονται μέχρι τώρα οι νεκροί από το ναυάγιο σκάφους με μετανάστες σε διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Πύλου, ενώ έχουν διασωθεί 104 άτομα.
Ο αριθμός των επιβαινόντων είναι αδιευκρίνιστος, ωστόσο θεωρείται ότι ήταν πολύ μεγάλος, καθώς, σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού, στο κατάστρωμα του μεταλλικής κατασκευής αλιευτικού βρίσκονταν πάρα πολλά άτομα (κυρίως άνδρες, σύμφωνα με οπτικές επαφές)- αν και δεν μπορεί να γίνει καταγραφή με ακρίβεια.
Το σκάφος φαίνεται να είχε αποπλεύσει από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία. Σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Όπως έγινε γνωστό, στη Μεσσηνία μεταβαίνει και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα ενώ αναβλήθηκε η προγραμματισμένηπροεκλογική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πάτρα, με τον πρόεδρο της ΝΔ να επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού, οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στην Καλαμάτα, ενώ επιπλέον, τέσσερα άτομα είχαν μεταφερθεί με ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα, όπου παρελήφθησαν από δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Στο σημείο επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και επτά παραπλέοντα πλοία, καθώς και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) του FRONTEX.
Οι έρευνες συνεχίζονται, στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ νοτιοδυτικά της Πύλου.
Σημειώνεται πως επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιήθηκε και σε άλλο περιστατικό, που έλαβε χώρα νότια της Κρήτης, στο πλαίσιο της οποίας διασώθηκαν 80 μετανάστες οι οποίοι επέβαιναν σε ιστιοφόρο.
Το χρονικό της τραγωδίας
Σύμφωνα με το Λιμενικό, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης ενημερώθηκε από το RCC ROME για αλιευτικό σκάφος στην ανωτέρω περιοχή, στο οποίο επέβαινε μεγάλος αριθμός αλλοδαπών, σύμφωνα με πληροφορία που περιήλθε στον αντίστοιχο Θάλαμο Επιχειρήσεων της Ιταλίας. Άμεσα δεσμεύτηκαν παραπλέοντα πλοία.
Αρχικά το αλιευτικό εντοπίστηκε μεσημεριανές ώρες χθες από ένα εναέριο μέσο του FRONTEX και εν συνεχεία από δύο παραπλέοντα πλοία, να πλέει βόρεια χωρίς να αιτείται συνδρομή. Στη συνέχεια για το σημείο απέπλευσε περιπολικό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ ενώ απογειώθηκε και ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Το ελικόπτερο εντόπισε το σκάφος να κινείται με ταχύτητα με πορεία βόρεια. Σε συνεχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις του Θαλάμου Επιχειρήσεων προς το αλιευτικό για την παροχή συνδρομής έλαβε αρνητική απάντηση.
Απογευματινές ώρες φορτηγό πλοίο προσέγγισε το σκάφος και του παρείχε τροφοεφόδια, ενώ οι αλλοδαποί αρνήθηκαν την παροχή οποιασδήποτε περαιτέρω συνδρομής.
Εν συνεχεία δεύτερο φορτηγό πλοίο προσέγγισε το σκάφος για παροχή εφοδίων και συνδρομής αλλά οι αλλοδαποί αρνήθηκαν και τα εφόδια και την συνδρομή. Βραδινές ώρες κατέφθασε το περιπολικό επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη μεγάλου αριθμού μεταναστών στο εξωτερικό κατάστρωμα του αλιευτικού, αρνούμενοι όμως την οποιαδήποτε συνδρομή και δηλώνοντας την επιθυμία τους να συνεχίσουν τον πλου τους για Ιταλία. Το περιπολικό παρέμεινε πλησίον του πλοίου για την τυχόν συνδρομή του, το οποίο συνέχιζε την πορεία του.
Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το ανωτέρω αλιευτικό ανετράπη και εν τέλει βυθίστηκε και άμεσα άρχισε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.
Ανακοινώσεις από τον ΟΗΕ
«Ραγίζει καρδιές: 41 πτώματα ανασύρθηκαν και φόβοι πως εκατοντάδες περισσότερα μπορεί να αγνοούνται σε ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, στην Ελλάδα. Τέτοιοι τραγικοί θάνατοι στη θάλασσα μπορούν να αποφεύγονται. Χρειαζόμαστε περισσότερες ασφαλείς οδούς για ανθρώπους που αναγκάζονται να φύγουν. Δεν θα έπρεπε να μένουν με αδύνατες, απειλητικές για τη ζωή επιλογές» αναφέρεται σε tweet της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Σε ανάρτηση από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης αναφερόταν πως «Μέχρι τώρα 104 επιζώντες έχουν μεταφερθεί στην ακτή, ενώ 32 πτώματα είχαν ανασυρθεί. Οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται και φοβόμαστε πως περισσότερες ζωές χάθηκαν. Οι αρχικές αναφορές δείχνουν πως μέχρι και 400 άτομα ήταν στο σκάφος».
Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου: Να εξαρθρωθούν τα διεθνή κυκλώματα λαθροδιακίνησης
Στις ενέργειες του από την πρώτη στιγμή του ναυαγίου στην Πύλο, αναφέρεται το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή για το τραγικό περιστατικό που συνέβη σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, κλιμάκιά του βρίσκονται στην Καλαμάτα προκειμένου να συνδράμουν τις δημοτικές αρχές όπου κριθεί απαραίτητο, στην αρωγή των διασωθέντων, στην υποστήριξη και τη διερμηνεία. Παράλληλα, οι υπηρεσίες του υπουργείου είναι σε πλήρη ετοιμότητα, ώστε, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, να υποδεχθούν τους διασωθέντες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μαλακάσα, όπου και θα μεταφερθούν συνοδεία κλιμακίων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
«Το ναυάγιο φέρνει με τον πιο τραγικό τρόπο στο προσκήνιο για ακόμη μία φορά, την ανάγκη εξάρθρωσης των διεθνών κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των μεταναστών», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς, σε επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές, ενημερώνεται διαρκώς για τις συνθήκες και τα αίτια της τραγικής ανατροπής και βύθισης σκάφους σε διεθνή ύδατα της κεντρικής Μεσογείου δυτικά της Ελλάδας.
Επίσης, ο κ. Σαρμάς εποπτεύει το συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων στις επιχειρήσεις διάσωσης, υποδοχής και περίθαλψης των ναυαγών, καθώς και περισυλλογής και ταυτοποίησης των θυμάτων.