Τουρίστες χαμένοι στον «παράδεισο» της Ελλάδας - Για «άγνοια κινδύνου» κάνουν λόγο οι διασώστες

Μετά τον τραγικό θάνατο του Μάικλ Μόσλεϊ στην Σύμη προ ολίγων ημερών, αγνοούνται τρεις ακόμα ξένοι επισκέπτες στη χώρα μας.
Open Image Modal
Στιγμιότυπο από την Αθήνα, Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024. Κορυφώθηκε το "κύμα" καύσωνα που κάλπαζε τα τελευταία 24ωρα στη χώρα, με τον υδράργυρο στην Αττική να "σκαρφαλώνει" στους 43 βαθμούς Κελσίου. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Με την χώρα μας να πλήττεται από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, αυξάνονται οι φόβοι ότι οι ξένοι επισκέπτες δεν γνωρίζουν καλά ή δεν ενημερώνονται σωστά για τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερβολική σωματική καταπόνηση στον καύσωνα.

Την τελευταία εβδομάδα, ξεκίνησαν τέσσερις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για τουρίστες που αγνοούνται κατά τη διάρκεια περιηγήσεων σε απομακρυσμένα νησιά, συμπεριλαμβανομένης μιας για τον γνωστό τηλεοπτικό παρουσιαστή του BBC, Mάκλ Μόσλεϊ, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο νησί της Σύμης.

Ο Mόσλεί είχε ξεκινήσει μέσα σε καυτές θερμοκρασίες για μια ”απίστευτη ανάβαση”, όπως την περιέγραψε η σύζυγός του, Δρ. Κλερ Μπέιλι, μέσα από δύσβατους λόφους, αφού πήρε λάθος διαδρομή. Παρά τις μαζικές έρευνες στις οποίες συμμετείχαν περιπολικά σκάφη, δύτες, ελικόπτερα, πυροσβέστες, αστυνομικοί, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ένας ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος-ανιχνευτής, χρειάστηκαν πέντε ημέρες για να ανακαλυφθεί το πτώμα του 67χρονου, επειδή είχε καταρρεύσει σε μια περιοχή όπου δεν μπορούσε εύκολα να τον δει κανείς. Το ρεκόρ ζέστης πιστεύεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον θάνατο του Mόσλεϊ.

Τις τελευταίες ημέρες, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κλήθηκαν επίσης σε τρία άλλα απομακρυσμένα νησιά, τη Σάμο, την Αμοργό και το Μαθράκι για να αναζητήσουν έναν ηλικιωμένο Ολλανδό και δύο Αμερικανούς υπηκόους που εξαφανίστηκαν σε μονοπάτια πεζοπορίας.

Κέρκυρα: Αγνοείται για δεύτερη μέρα 55χρονος Αμερικανός τουρίστας στο νησί Μαθράκι

Μία νέα εξαφάνιση Αμερικάνου τουρίστα στην Κέρκυρα και συγκεκριμένα στην περιοχή Μαθράκι, του οποίου τα ίχνη αγνοούνται τις τελευταίες δύο μέρες, έφερε στη δημοσιότητα τοπικό μέσο.

Σύμφωνα με το corfunews.gr, ο φίλος του 55χρονου Αμερικανού, δήλωσε πως έχει να τον δει δύο μέρες και έτσι άρχισε άμεσα η επιχείρηση αναζήτησης του από τις Αρχές.

Αξίζει να αναφερθεί πως στο Μαθράκι έχει μεταβεί ήδη ομάδα της ΕΛ.ΑΣ. και μία της Πυροσβεστικής. Ο άνδρας βρισκόταν στο νησί για διακοπές.

Σάμος: Μετά από πέντε μέρες σταμάτησαν οι έρευνες για τον 74χρονο Ολλανδό

Σταμάτησαν το μεσημέρι της Πέμπτης, μετά από πέντε μέρες, και επίσημα οι έρευνες στις περιοχές Λιμνιώνα, Κλήμα, Άγιος Ιωάννης Ελεήμωνας, Αγία Κυριακή Μαραθοκάμπου Σάμου, για την ανεύρεση του 74χρονου Ολλανδού τουρίστα, ο οποίος αγνοείται από την Κυριακή το απόγευμα.

Υπό ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας, σχεδόν 40 βαθμούς Κελσίου, η Ελληνική Ομάδα διάσωσης, η ομάδα drone ΙΚΑΡΟΣ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η ομάδα drone ΔΑΙΔΑΛΟΣ της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, ο διασωστικός σκύλος Speedy της ΕΟΔ, καθώς και το ελικόπτερο του Frontex – για δύο μέρες, ερεύνησαν την περιοχή, δυστυχώς, χωρίς να βρεθεί κανένα ίχνος του. Οι έρευνες επεκτάθηκαν και στις γύρω περιοχές χωρίς, όμως, να υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Ο 74χρονος είχε ξεκινήσει το πρωί της Κυριακής από τον Λιμνιώνα για μία διαδρομή προς τον Άγιο Παντελεήμονα και την Αγία Κυριακή, διάρκειας περίπου 4 ωρών, βρέθηκε στις 2:00 το μεσημέρι στην περιοχή Κλήμα και από τότε αγνοείται. 

Σωστικά συνεργεία με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής, της ΕΟΔ και εθελοντών “χτένισαν” σπιθαμή προς σπιθαμή όλα τα πιθανά σημεία χωρίς, όμως, να βρεθεί κάποιο στοιχείο που να ρίχνει φως στις έρευνες για τον 74χρονο Ολλανδό. Οι έρευνες επεκτάθηκαν και στην θαλάσσια περιοχή, στα ανοικτά από σκάφος του λιμενικού, ενώ στην ακτογραμμή από το σκάφος Αlbatros της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης – παράρτημα Σάμου.

«Αψηφά κάθε λογική»

Ο Δημήτρης Κατατζής, επικεφαλής της ομάδας διάσωσης της Σάμου, δήλωσε ότι οι αποστολές συχνά γίνονται πιο δύσκολες επειδή οι τουρίστες, που συχνά δεν υπολογίζουν τους κινδύνους, ”ξεφεύγουν από το δρόμο” για να δουν τοποθεσίες και αξιοθέατα και στη συνέχεια χάνονται. ”Χθες είδαμε ένα ζευγάρι [αλλοδαπών] να περπατάει σε ένα μονοπάτι στους 41 βαθμούς Κελσίου χωρίς καπέλα”, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. ”Αψηφά κάθε λογική”.

Αμοργός: Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό του 59χρονου Αμερικανού τουρίστα

Για τρίτη μέρα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμού του Αμερικανού συνταξιούχου αστυνομικού, ο οποίος θέλησε να διασχίσει ένα μεγάλο μονοπάτι στην Αμοργό.

Ο 59χρονος Eric Calibet, συνταξιούχος αστυνομικός από το Λος Άντζελες και τακτικός επισκέπτης της Αμοργού, εθεάθη για τελευταία φορά την Τρίτη να διανύει μόνος του το κυκλαδίτικο νησί. Είχε ξεκινήσει στις 7 το πρωί για πεζοπορία τεσσάρων ωρών, σε μια μέρα που η θερμοκρασία είχε προγραμματιστεί να ξεπεράσει τους 37 βαθμούς Κελσίου. Μέχρι αργά την Πέμπτη, σχεδόν 48 ώρες αφότου ο φίλος με τον οποίο έμενε μαζί ειδοποίησε την αστυνομία για την εξαφάνισή του, ο Calibet εξακολουθούσε να αγνοείται. Η τελευταία γνωστή επαφή του πιστεύεται ότι ήταν ένα μήνυμα που έστειλε από το κινητό του τηλέφωνο στην αδελφή του.

Όπως ανέφερε στο Star μέλος της ΕΔΟΚ Αμοργού, οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες, καθώς έχει πολλή ζέστη. «Οπότε καταλαβαίνουμε ότι οι ώρες που περνάνε είναι πάρα πολύ κρίσιμες και το γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή». Οι έρευνες συνεχίζονται.

Η ακραία ζέστη και οι κίνδυνοι που εγκυμονεί έχουν προκαλέσει αιτήματα για καλύτερη συντήρηση και σήμανση των μονοπατιών

«Θα ήθελα να δω περισσότερες κάμερες παρακολούθησης και καλύτερο φωτισμό αυτών των μονοπατιών», δήλωσε ο δήμαρχος Σύμης, Ελευθέριος Παπακαλοδούκας . «Αν υπάρχει ένα μάθημα που πρέπει να πάρουμε από την τραγωδία (του θανάτου του Mόσλεϊ), είναι ότι αυτά τα μονοπάτια πρέπει να φροντίζονται καλύτερα, ώστε να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές».

Οι τοπικοί αξιωματούχοι ζήτησαν επίσης την καλύτερη ενημέρωση των τουριστών, με έναν δημοτικό σύμβουλο στο νησί της Χίου να λέει ότι οι πεζοπορικοί σύλλογοι σε απομακρυσμένες περιοχές που έχουν την τεχνογνωσία και την ικανότητα να βελτιώνουν τα μονοπάτια θα πρέπει να υποστηρίζονται καλύτερα οικονομικά και τεχνολογικά, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα μονοπάτια θα είναι λιγότερο επικίνδυνα.