Η Τουρκία και η Αίγυπτος θα επιχειρήσουν να βελτιώσουν τις τεταμένες σχέσεις τους στις συνομιλίες που ξεκινούν στο Κάιρο (Τετάρτη 5 Μαϊου) μετά από οκταετή μία διαμάχη, κατά την οποία οι κυβερνήσεις τους έφτασαν στο σημείο να στηρίξουν αντίπαλες φατρίες στον πόλεμο της Λιβύης και να διαφωνήσουν για τα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι σχέσεις μεταξύ των συγκεκριμένων περιφερειακών δυνάμεων είναι τεταμένες από τότε που ο στρατός της Αιγύπτου ανέτρεψε το 2013 τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος βρισκόταν κοντά στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Και οι δύο χώρες απέλασαν τους πρεσβευτές στην συνέχεια, ενώ ο Ερντογάν χαρακτήρισε τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι ως τύραννο.
Η Τουρκία βλέπει την αποκατάσταση των δεσμών ως μέρος μιας προσπάθειας οικοδόμησης γεφυρών με αραβικά κράτη-συμμάχους των ΗΠΑ μετά από χρόνια πολιτικής αντιπαλότητας και στρατιωτικών παρεμβάσεων που έδειξαν μεν την επιρροή της Τουρκίας, αλλά και έπληξαν τις συμμαχίες της μέσα στον αραβικό κόσμο.
Οι συνομιλίες θα συντονίζονται από αναπληρωτές υπουργούς Εξωτερικών και είναι οι πρώτες σε αυτό το επίπεδο από το 2013, ανέφεραν Τούρκοι αξιωματούχοι. Θα καλύψουν το εμπόριο, την ενεργειακή συνεργασία και τη δικαιοδοσία στη θάλασσα στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος.
«Αυτές οι διερευνητικές συζητήσεις θα επικεντρωθούν στα απαραίτητα βήματα που μπορεί να οδηγήσουν στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, διμερώς και στο περιφερειακό πλαίσιο», ανέφερε κοινή δήλωση.
Το διμερές εμπόριο κινείται στα επίπεδα των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, παρά την πολιτική ρήξη.
«Η Τουρκία και η Αίγυπτος είναι οι ισχυρές χώρες της περιοχής και υπάρχουν πολλοί τομείς όπου μπορούν να κινηθούν από κοινού και να συνεργαστούν”, δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος.
Δύο αιγυπτιακές πηγές ανέφεραν ότι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι θα ακούσουν τις τουρκικές προτάσεις για την αποκατάσταση των σχέσεων, αλλά θα συμβουλευτούν την ηγεσία της Αιγύπτου προτού συμφωνήσουν σε οτιδήποτε.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών έχουν ήδη μιλήσει τηλεφωνικά και η Άγκυρα αναφέρει ότι οι αρχηγοί των υπηρεσιών πληροφοριών των δύο χωρών έχουν επίσης επικοινωνήσει.
Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η προσέγγιση θα μπορούσε να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου στη Λιβύη, όπου τα τουρκικά στρατεύματα βοήθησαν την κυβέρνηση της Τρίπολης να αποκρούσει μια επίθεση από δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Αίγυπτο και τη Ρωσία.
Οι σχέσεις με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα
Η Αίγυπτος, η οποία μέχρι στιγμής απάντησε προσεκτικά στις τουρκικές κινήσεις, εξοργίστηκε με την απόφαση της Τουρκίας να προσφέρει στο παρελθόν καταφύγιο σε προσωπικότητες της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που κηρύχθηκε παράνομη στην Αίγυπτο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Σίσι.
Ο Ερντογάν, του οποίου το κυβερνών κόμμα AKΡ έλκει τις ρίζες του από το πολιτικό Ισλάμ, έχει υποστηρίξει τα αραβικά κόμματα και τους πολιτικούς που συνδέονται με την Αδελφότητα, ερχόμενος σε αντίθεση όχι μόνο με την Αίγυπτο, αλλά και με τις αραβικές δυνάμεις του Κόλπου, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Σε μια κίνηση προς το Κάιρο πριν από δύο μήνες, η Τουρκία ζήτησε από τα αιγυπτιακά τηλεοπτικά κανάλια της αντιπολίτευσης που λειτουργούν επί τουρκικού εδάφους, να μετριάσουν την κριτική στην κυβέρνηση του Σίσι.
Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι η Άγκυρα δεν ήθελε οι εκπομπές να προκαλέσουν προβλήματα. Δεν είχε ζητηθεί από τα μέλη της αδελφότητας στην Τουρκία να φύγουν από τη χώρα, είπε, «αλλά φυσικά δεν είναι επιθυμητό να προκληθεί βλάβη στις θετικές εξελίξεις».
Η εξέχουσα φιγούρα της Αδελφότητας, Ασράφ Αμπντέλ Χαφάρ, δήλωσε ότι οι αιγυπτιακές ομάδες αντιπολίτευσης στην Τουρκία, οι οποίες περιλαμβάνουν φιλελεύθερους καθώς και ισλαμιστές, είχαν λάβει το μήνυμα, ότι η ώθηση της Τουρκίας για καλύτερες σχέσεις με το Κάιρο δεν θα αποβεί εις βάρος τους.
«Εμείς ... ακούσαμε από τις τουρκικές αρχές ότι δεν θα ζητήσουν από κανέναν να φύγει από την Τουρκία - από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ή άλλες ομάδες», είπε.
Η Τουρκία αναφέρει επίσης ότι οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει κατ ’αρχήν να μην αντιπαρατίθενται σε διεθνείς πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, όπου η παρουσία της Τουρκίας της επέτρεψε να αρνηθεί τη συμμετοχή της Αιγύπτου σε ορισμένες εταιρικές σχέσεις συμμαχίας.
πηγή: Reuters