Οι εξαγωγές της Τουρκίας προς τους γείτονές της, δηλαδή το Αζερμπαϊτζάν, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία και φυσικά την Ελλάδα, αυξήθηκαν κατά 7,4% το 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και σημείωσαν νέο ρεκόρ 34,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με έκθεση της Δευτέρας, όπως αναφέρει η Sabah.
Οι εξαγωγές οδηγήθηκαν από την ισχυρή δυναμική των αποστολών προς το Ιράκ, οι οποίες αντιπροσώπευαν σχεδόν το ένα τρίτο των εξαγωγών, αναφέρει η έκθεση του πρακτορείου Anadolu (AA), επικαλούμενη επίσημα στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας (TurkStat).
Η Τουρκία, η οποία πέτυχε νέο ρεκόρ εξαγωγών με 262 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, απολάμβανε επίσης ώθηση στις αποστολές προς τις γειτονικές χώρες, ιδίως τη Βουλγαρία αλλά και την χώρα μας, αποκαλύπτουν τα στοιχεία. Οι δύο αυτές χώρες ηγήθηκαν με την υψηλότερη ετήσια αύξηση λαμβάνοντας υπόψη τις αποστολές αγαθών, αυξάνοντας τον όγκο των αγαθών που αγοράστηκαν από την Τουρκική Δημοκρατία κατά 21,9% και 15,5% αντίστοιχα το 2024 σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Συγκριτικά, οι συνολικές εξερχόμενες αποστολές από την Τουρκική Δημοκρατία προς τις γειτονικές της χώρες ανήλθαν σε περίπου 31,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.
Λαμβάνοντας υπόψη τις εξαγωγές πέρυσι, το Ιράκ κατέλαβε την πρώτη θέση με λίγο πάνω από 13 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 2,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Τη χώρα αυτή ακολούθησε η Βουλγαρία με σχεδόν 5,2 δισ. δολάρια, η Ελλάδα με 4,8 δισ. δολάρια και το Ιράν με 3,2 δισ. δολάρια.
Ενώ η Τουρκική Δημοκρατία είδε μια προσέγγιση και μια θετική δυναμική στις σχέσεις με τους νότιους και δυτικούς γείτονές της, το Ιράκ και την Ελλάδα, παρατηρήθηκε ότι αυτό αντανακλάται επίσης στην αύξηση των εξαγωγών προς αυτές τις χώρες πέρυσι. Από την άλλη πλευρά, οι εξαγωγές προς το Ιράν, αν και σημείωναν υψηλές τιμές, υποχώρησαν συγκρατημένα κατά 0,5% σε ετήσια βάση, όπως έδειξαν τα στοιχεία.
Όταν εξετάζεται η κατανομή των εξαγωγών της Τουρκίας προς τους γείτονές της κατά τμήματα, τα ορυκτά καύσιμα, τα έλαια και τα προϊόντα που προέρχονται από την απόσταξή τους κατατάσσονται στην πρώτη θέση πέρυσι. Από το τμήμα αυτό πραγματοποιήθηκαν εξαγωγές αξίας περίπου 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επτά γειτονικές χώρες.
Ακολούθησαν οι λέβητες, τα μηχανήματα, οι μηχανικές συσκευές και οι πυρηνικοί αντιδραστήρες και τα εξαρτήματα και ανταλλακτικά τους με 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ταυτόχρονα, προϊόντα αξίας 2,1 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο του τμήματος - που αποτελείται από ηλεκτρικά μηχανήματα και συσκευές - στάλθηκαν πέρυσι σε γειτονικές χώρες.