Πέντε ημέρες μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία και με τις ελπίδες πλέον να λιγοστεύουν για νέα θαύματα, όσοι κατάφεραν να επιζήσουν καλούνται να θάψουν τους νεκρούς τους.Όσους τουλάχιστον μπόρεσαν να ανασύρουν από τα ερείπια.
Ο Ουνάλ Μπουμπέι και η οικογένειά του, βγήκαν ζωντανοί από την κατεστραμμένη πόλη Αντιγιαμάν και τώρα σκάβουν μόνοι, τους τάφους για τους συγγενείς που έχασαν. Ο κρατικός μηχανισμός είναι εκκωφαντικά ανύπαρκτος και απών όχι μόνο για την παροχή στοιχειώδους βοήθειας στους ζωντανούς, αλλά και για τους νεκρούς.
«Κανονικά θα έπρεπε οι εργαζόμενοι του δήμου να σκάβουν τους τάφους» λέει ο 63χρονος Ουνάλ μιλώντας στους δημοσιογράφους των FT που βρίσκονται στην περιοχή. Αντί για αυτό αγωνίζεται μόνος του μαζί με δύο νεότερους συγγενείς του για να ανοίξουν τάφους στο νέο νεκροταφείο της πόλης, που δεν έχει πλέον χώρο για άλλους νεκρούς.
«Υπάρχουν τόσοι πολλοί σωροί και κανένας από το κράτος για να μας βοηθήσει. Πρέπει να τα κάνουμε όλα μόνοι μας» λέει με μια αίσθηση πίκρας και οργής. Το Αντιγιαμάν, μια πόλη 300.000 κατοίκων, που βρίσκεται στα χιονισμένα βουνά, έχει υποστεί τρομερές ζημιές από τον σεισμό 7,8 Ρίχτερ με αμέτρητα κτίρια να έχουν ισοπεδωθεί και χιλιάδες νεκρούς.
Αυτοσχέδιες σκηνές, χάος στο νοσοκομείο
Έχοντας περάσει τις προηγούμενες μέρες στο ύπαιθρο ή μέσα σε αυτοκίνητα, οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης στήνουν μόνοι τους αυτοσχέδιες σκηνές με πλαστικές σακούλες, και ό,τι άλλο βρίσκουν μέσα από τα χαλάσματα. Καμία κρατική βοήθεια δεν έχει φτάσει εδώ αλλά ούτε και σε πολλές άλλες πόλεις.
Χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν λάβει εδώ και μέρες ένα μπουκάλι νερό, λίγο φαγητό ή ένα ζεστό ρούχο. Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, τα πτώματα έχουν στοιβαχθεί σε φορεία έξω από την κύρια είσοδο. Παραμένουν εκεί έως ότου οι συγγενείς τους φέρουν οχήματα για να τα μεταφέρουν.
Οι γιατροί δεν έχουν φάρμακα και εξοπλισμό για να ακρωτηριάσουν τα μέλη των θυμάτων του σεισμού για να τους σώσουν τη ζωή καθώς πάνω από 100 άνθρωποι μέχρι στιγμής είναι σε αναμονή για ακρωτηριασμό.
«Χρησιμοποιούμε ένα πριόνι κοπής μετάλλων κι όχι ιατρικά εργαλεία. Δεν υπάρχει πουθενά η AFAD», είπε ένας χειρουργός, αναφερόμενος στην κυβερνητική υπηρεσία καταστροφών. «Δεν υπάρχει κράτος».
Όσα ασθενοφόρα υπάρχουν προσπαθούν να μεταφέρουν επιζήσαντες στα νοσοκομεία και ο στρατός έχει αναλάβει την κυκλοφορία στην κεντρική λεωφόρο, όπου έχουν ισοπεδωθεί τα περισσότερα κτήρια.
Ακόμη και το νεκροταφείο έχει πλέον γεμίσει. Περισσότερα από 50 αυτοκίνητα έχουν μετατραπεί σε αυτοσχέδιες νεκροφόρες και κάνουν ουρά για να μπουν και να αφήσουν νεκρούς. Ο Χατζί Γιλντιρίμ, οδηγός σε ένα από αυτά, ξεσπά σε κλάματα όταν τον ρωτά ο δημοσιογράφος των FT. «Δεν μπορώ να σας πω πόσους έχω μεταφέρει ο ίδιος», είπε ο 48χρονος. «Είμαστε σε πολύ άσχημη κατάσταση».
Οργή κατά της κυβέρνησης
Όσο οι ώρες περνούν τόσο η οργή των πολιτών μεγαλώνει απέναντι στο κράτος και την κυβέρνηση Ερντογάν που τους έχει εγκαταλείψει.
Ο κυβερνήτης του Αντιγιαμάν βρέθηκε αντιμέτωπος με εξαγριωμένους πολίτες που φώναζαν: «Πού είναι η βοήθεια; «Η πόλη έχει μείνει αβοήθητη».
Ο υπουργός Μεταφορών που επισκέφθηκε την πόλη βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα εξαγριωμένο πλήθος, αναγκάζοντάς τον να μπει γρήγορά στην μαύρη λιμουζίνα που τον μετέφερε και να απομακρυνθεί.
Η παραδοχή του Ταγίπ Ερντογάν οτι υπήρχαν προβλήματα στην παροχή βοήθειας, δεν είναι πλέον αρκετή. Μετά την αδυναμία στον συντονισμό της διάσωσης των ανθρώπων από τους σεισμούς, δεν υπάρχει κανένας συντονισμός ώστε να φτάσει και να διανεμηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια από κάθε γωνιά της γης.
Ένας δημοτικός υπάλληλος από διπλανή πόλη ανέλαβε να φτάσουν 10 εκσκαφείς στο σημείο που έχουν πέσει τα κτίρια Όμως δεν υπήρχε κανείς που να τους πει τι να κάνουν και που να σκάψουν.
Σε έναν κεντρικό δρόμο της πόλης, ένας σεφ, ένας φοιτητής και ένας παραγωγός συσκευασιών από την Άγκυρα μοίραζαν ζυμαρικά, ρύζι και πάνες από το πίσω μέρος ενός βαν που οδήγησαν μόνοι τους 800 χιλιόμετρα για να μεταφέρουν βοήθεια.
Δίπλα τους, άλλοι εθελοντές από μια φιλανθρωπική οργάνωση στην επαρχία Ισπάρτα μοίραζαν κουβέρτες, στρώματα και παιδικά ρούχα στους άστεγους πολίτες. Η Αιφέρ Βουράλ, μια 42χρονη δασκάλα, βρήκε καταφύγιο με φίλους και γείτονες σε μια αυτοσχέδια σκηνή ενώ οι κάτοικοι έχουν γκρεμίσει τους τοίχους των σούπερ μάρκετ και των παντοπωλείων, για να προμηθευτούν φαγητό και νερό.
Επίθεση από την αντιπολίτευση
Ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Τουρκίας επέκρινε δριμύτατα την ανταπόκριση της κυβέρνησης στην κρίση, ισχυριζόμενος ότι η καταστροφή είναι αποτέλεσμα «κερδοσκοπίας» του Ερντογάν και των συμμάχων του στον κατασκευαστικό τομέα, τους οποίους κατηγόρησε για κατάχρηση φόρων που αποσκοπούσαν στην υποστήριξη της ετοιμότητας για τους σεισμούς.
Στο Αντιγιαμάν -το οποίο είναι βαθιά συντηρητικό και υποστήριξε τον Ερντογάν με 67% των ψήφων στις εκλογές του 2018- παραμένει ασαφές εάν η απογοήτευση από την απάντηση θα μεταφραστεί σε οργή για τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος κανει αγώνα επανεκλογής σε μόλις τρεις μήνες.
(με πληροφορίες από FT)