Τουρκία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επιγραφή 2.000 ετών που εξυμνεί Αρχαίο Ελληνα παλαιστή

Ο αρχαίος Έλληνας παλαιστής Καικιλιανός, νίκησε σε αγώνες οι οποίοι διεξάγονταν κάθε πέντε χρόνια στο Ανεμούριον της Κιλικίας.
Open Image Modal
Μια φωτογραφία από drone δείχνει μια εναέρια άποψη της αρχαίας πόλης Ανεμούριο στη Μερσίνα της Τουρκίας στις 3 Ιουνίου 2020.
Anadolu via Getty Images

Μια επιγραφή προς τιμήν του αρχαίου παλαιστή Καικιλιανού, βρέθηκε στο Ανεμούριον, μία αρχαία Ελληνιστική πόλη στην Κιλικία που βρίσκεται στην σημερινή Επαρχία Μερσίν της Τουρκίας

Το Ανεμούριον  είναι μια αρχαιολογική περιοχή εκτάσεως 600 στρεμμάτων , κοντά στην σύγχρονη πόλη που φέρει παραφρασμένα το όνομά του (Anamur).

Η πόλη χρονολογείται από τον πρώτο αιώνα π.Χ., όταν ιδρύθηκε από τους Φοίνικες. Το Ανεμούριον κατοικήθηκε αδιάλειπτα μέχρι τον 7ο αιώνα μ.Χ. ως μέρος της Ρωμαϊκής και στη συνέχεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η πόλη-λιμάνι ήταν ένας σημαντικός οικισμός, με μεγάλα δημόσια λουτρά, εκκλησίες και θέατρα.

Open Image Modal
Μια φωτογραφία από drone δείχνει μια εναέρια άποψη της αρχαίας πόλης Ανεμούριο στη Μερσίνα της Τουρκίας στις 3 Ιουνίου 2020.
Anadolu via Getty Images

Η γεωγραφική της θέση της στις νότιες ακτές της Τουρκίας την κατέστησε πόλη σημαντική για το εμπόριο προς και από την Ασία και την Ευρώπη. Στο Ανεμούριον διεξάγονται αρχαιολογικές ανασκαφές από το 2018 και ο χώρος αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής.

Οι ανασκαφές διεξάγονται από τον καθηγητή Mehmet Tekocak για λογαριασμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του Πανεπιστημίου Selçuk του Ικόνιου στο πλαίσιο του προγράμματος «Κληρονομιά για το μέλλον». Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο Ανεμούριον διεξάγονται αδιάλειπτα τους τελευταίους 12 μήνες. Τέσσερις πρόσφατες ανακαλύψεις από τοποθεσίες της Μερσίνας έχουν προστεθεί στον κατάλογο της UNESCO και τρεις ακόμη περιοχές πολιτιστικής κληρονομιάς -συμπεριλαμβανομένου του Ανεμούριου- βρίσκονται στη διαδικασία υποβολής πρότασης για το καθεστώς της UNESCO.

Η επιγραφή 13 γραμμών για τον παλαιστή Καικιλιανό, η οποία βρέθηκε πλήρης και άθικτη, με διαστάσεις 120 εκατοστά επί 50 εκατοστά και βάρος μισού τόνου, πιστεύεται ότι είναι ηλικίας 2.000 ετών. Η κατάσταση της επιγραφής την καθιστά την πρώτη ανακάλυψη του είδους της για την περιοχή. Η πέτρα βρέθηκε στο Λουτρό του Λιμανιού, όπου πέρυσι εντοπίστηκε ένα άγαλμα της ρωμαϊκής περιόδου. Ο Tekocak δήλωσε: «Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, το Λουτρό του Λιμανιού μας έδωσε σημαντικές ανακαλύψεις». Η ανακάλυψη υποδηλώνει ότι η πόλη ήταν κάτι περισσότερο από ένα θαλάσσιο εμπορικό κέντρο.

Open Image Modal
Πλίνθος αγάλματος κούρου που απεικονίζει παλαιστές, 510 π.Χ. Ανάγλυφο από τη νεκρόπολη του Κεραμεικού στην Αθήνα, Ελλάδα. (Photo By DEA / G. NIMATALLAH/De Agostini via Getty Images)
DEA / G. NIMATALLAH via Getty Images

Η επιγραφή επαινεί τον Καικιλιανό επειδή κέρδισε έναν αγώνα πάλης που διεξάγεται στην πόλη κάθε πέντε χρόνια. Το Ανεμούριον μπορεί να ήταν μια σημαντική τοποθεσία για τον αθλητισμό στην περιοχή όπως υποδηλώνει μια παλαίστρα ανάμεσα στα ερείπια της. Ο Tekocak διατύπωσε την άποψη ότι στην περιοχή θα μπορούσαν να λαμβάνουν χώρα «αγώνες ολυμπιακού επιπέδου», λέγοντας ότι η επιγραφή σηματοδοτεί μια «σημαντική εξέλιξη για εμάς και προσφέρει νέες γνώσεις για την αθλητική κουλτούρα του αρχαίου Ανεμούριου».

Η επιγραφή είναι σκαλισμένη σε αυτό που οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να ήταν η βάση ενός αγάλματος του αθλητή, που κατασκευάστηκε προς τιμήν του. Ο κυβερνήτης της Μερσίνας, Ali Hamza Pehlivan δήλωσε ότι ο διαγωνισμός πάλης που κέρδισε ο Καικιλιανός αποτελεί απόδειξη ότι «η βράβευση αθλητών που κατέλαβαν θέσεις σε αυτούς τους διαγωνισμούς αναδεικνύει την αξία που είχε στην περιοχή ο αθλητισμός».

Open Image Modal
Μια φωτογραφία από drone δείχνει μια εναέρια άποψη της αρχαίας πόλης Ανεμούριο στη Μερσίνα της Τουρκίας στις 3 Ιουνίου 2020. (Photo by Hakan Can Sahin/Anadolu Agency via Getty Images)
Anadolu via Getty Images

Η επιγραφή, στην αρχαία ελληνική γραφή, έδινε λεπτομέρειες σχετικά με τον αγώνα πάλης, περιλαμβάνοντας ακόμη και το όνομα του διοργανωτή του. Ο Tekocak δήλωσε στο IHA News: «Μάθαμε ότι κάποιος ονόματι «Φλαβιανός» διοργάνωνε έναν αγώνα κάθε πέντε χρόνια στο όνομά του. Στον δεύτερο από αυτούς τους διαγωνισμούς, ο Καικιλιάνος κέρδισε την κατηγορία ενηλίκων στην πάλη. Αυτός ο αθλητής όχι μόνο κέρδισε ένα βραβείο, αλλά ήταν τόσο σημαντικός που έγινε μια επιγραφή προς τιμήν του. Ένα άγαλμα του αθλητή πιθανότατα βρισκόταν κάποτε πάνω σε αυτή την επιγραφή, ίσως ο αθλητής αυτός να αγωνίστηκε και σε άλλα αγωνίσματα και να κέρδισε περισσότερα βραβεία αλλού».

Πηγή: artnet