Η Ράνα Μπιτάρ επέζησε από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 ρίχτερ στην Τουρκία με θύματα πάνω από 50.000 ανθρώπους ανάμεσά τους και 72 μέλη της οικογένιας της.
Ενα χρόνο μετά το σεισμό στις 6 Φεβρουαρίου, είναι επικεφαλής μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης με σκοπό να βοηθήσει επιζήσαντες του φονικού σεισμού καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν παρά τις υποσχέσεις έχει κάνει πολύ λίγα.
Μιλώντας στο βρετανικό Sky News αποκαλύπτει την δική της ιστορία λέγοντας ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεχάσει αυτό που συνέβη. «Νιώθω ακόμη τη γη να τρέμει. Ένιωσα τρόμο, φόβο και ανησυχία. Στην αρχή δεν ήξερα τι συνέβαινε. Νόμιζα ότι ήταν πόλεμος, ότι μας βομβάρδιζαν. Άκουσα τους ήχους των εκρήξεων».
Η Μπιτάρ ήταν μόνη εκείνο το βράδυ με τον δυόμισι ετών γιο της στο Gaziantep της Τουρκίας, μια πόλη πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Καθώς το διαμέρισμά της έτρεμε, πήρε το μικρό παιδί και κατέβηκε ορμητικά επτά σκαλοπάτια όπου βγήκε στην παγωνιά και το χιόνι. Ήταν ντυμένοι με πιτζάμες κι εκείνη ξυπόλητη.
«Ήταν φρικτό», λέει. «Σκεφτόμουν μόνο το παιδί μου, τους γονείς μου, τα μέλη της οικογένειάς μου.Θυμήθηκα όλη μου τη ζωή. Πήρα τηλέφωνο τη μητέρα μου στο Βέλγιο και της είπα: ”Αν μου συμβεί κάτι, θέλω να σε έχω αποχαιρετήσει”.
Οι επόμενες ημέρες της καταστροφής ήταν δύσκολες. Η οικογένεια έμεινε οκτώ ημέρες μέσα στο αυτοκίνητό τους και σε ένα κοντινό τζαμί.
Στην αρχή, δεν ήξεραν τι είχε συμβεί ή πόσους θανάτους και καταστροφές είχε προκαλέσει ο σεισμός. Αφού έμαθε την έκταση της καταστροφής στις ειδήσεις και ανακάλυψε ότι είχε χάσει σχεδόν ολόκληρη την οικογένειά της, τους φίλους και τους συναδέλφους της, έπαθε νευρικό κλονισμό.
Και τα 72 μέλη της οικογένειάς της που σκοτώθηκαν ήταν από την πλευρά του πατέρα της. Είχαν διαφύγει μαζί από τη Λατάκια της Συρίας στο Χατάι της Τουρκίας, την περιοχή που επλήγη περισσότερο. Ο νεότερος συγγενής που πέθανε ήταν πέντε ετών και ο μεγαλύτερος 79.
Παλεύουν με σωματικά και ψυχικά προβλήματα
Σχεδόν ένα χρόνο μετά τον σεισμό στις 6 Φεβρουαρίου 2023, πολλοί επιζώντες παλεύουν με το τραύμα της απώλειας αγαπημένων προσώπων τους αλλα και με σοβαρά προβλήματα υγείας καθώς χιλιάδες τραυματίστηκαν και πέρασαν μήνες στο νοσκομείο.
Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, όπως αϋπνία και διατροφικές διαταραχές, σύμφωνα με τη Madara Hettiarachchi, διευθύντρια προγραμμάτων στην Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης Καταστροφών (DEC).
Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τον σεισμό, ο οποίος ισοπέδωσε πόλεις και προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές, αφήνοντας εκατομμύρια άστεγους που στοιβάζονται μέχρι σήμερα σε προσωρινά καταλύματα. Η DEC αναφέρει ότι περίπου 787.000 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε καταφύγια, σαθρές σκηνές και σε πόλεις κοντέινερ όπου θερίζουν οι αναπνευστικές ασθένειες, η εποχική γρίπη αλλά και η ψώρα, ψείρες και χολέρα.
«Είναι μικροί χώροι με πολύ κόσμο με πολύ περιορισμένο νερό και αποχέτευση, επομένως είναι εύκολο να εξαπλωθούν οι ασθένειες», προειδοποιεί η κ. Hettiarachchi.
Οι υπηρεσίες βοήθειας έχουν επικεντρωθεί στην προώθηση της υγιεινής και στην προσφορά ανακούφισης από καταστροφές, δίνοντας στους ανθρώπους σετ υγιεινής, που περιλαμβάνουν σαπούνι μπάνιου, σαπούνι πλυντηρίου, οδοντόβουρτσες και σερβιέτες.
Όμως δεν μπορούν να εύκολα να αντιμετωπίσουν τα ψυχολογικά προβλήματα που οδηγούν στη βία με βάση το φύλο, την ενδοοικογενειακή κακοποίηση και τις σεξουαλικές επιθέσεις, ενώ έχουν αυξηθεί οι γάμοι μικρών κοριστιών και η παιδική εργασία.
Πηγή: SkyNews