Τουρκία: «Τρομοκρατική επίθεση» με 4 νεκρούς σε κτίριο της κρατικής αεροδιαστημικής εταιρείας (βίντεο)

Εξουδετερώθηκαν δύο από τους δράστες της επίθεσης σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΣ.
|
Open Image Modal
Καπνός υψώνεται καθώς δυνάμεις ασφαλείας, πυροσβέστες και τραυματιοφορείς αποστέλλονται στις εγκαταστάσεις της Turkish Aerospace Industries (TAI) μετά από εκρήξεις και πυροβολισμούς που αναφέρθηκαν μετά από τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή Kahramankazan της Άγκυρας, Τουρκία, στις 23 Οκτωβρίου 2024. (Photo by Muhammed Abdullah Kurtar/Anadolu via Getty Images)
Anadolu via Getty Images

Μια «τρομοκρατική» επίθεση σημειώθηκε την Τετάρτη έξω από την Άγκυρα μπροστά στα κεντρικά γραφεία της Τουρκικής Αεροπορικής και Διαστημικής Βιομηχανίας TUSAS, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς και 14 τραυματίες.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλίκαγια, είχε κάνει νωρίτερα λόγο για τρεις νεκρούς, προσθέτοντας πως εξουδετερώθηκαν δύο τρομοκράτες: «Στην τρομοκρατική επίθεση με στόχο τις εγκαταστάσεις της Turkish Aerospace Industries Inc. (TUSAŞ) στην περιοχή Καχραμάνμαρα της Αγκυρας, εξουδετερώθηκαν 2 τρομοκράτες. Δυστυχώς, υπήρξαν 3 μάρτυρες και 14 τραυματίες στην επίθεση. Εύχομαι το έλεος του Θεού στους μάρτυρες μας και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες μας. Καταδικάζω αυτή την αποτρόπαια επίθεση. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα μέχρι να εξουδετερωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης. Παρακαλώ να λάβετε υπόψη σας τις δηλώσεις που θα γίνουν μόνο από επίσημες πηγές».

 

 

Το Καραμανκαζάν είναι μια περιοχή περίπου 40 χλμ βόρεια της Άγκυρας. Το Haberturk είχε μεταδώσει νωρίτερα πως υπήρχε «κατάσταση με ομήρους» χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. 

Αναφορές έκαναν λόγο για μια ομάδα ατόμων που έφτασε σε είσοδο των εγκαταστάσεων με ταξί κατά την αλλαγή του προσωπικού ασφαλείας. Τουλάχιστον ένα από τα άτομα πυροδότησε βόμβα, ενώ άλλα μπήκαν στις εγκαταστάσεις. Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης, ωστόσο τουρκικά ΜΜΕ επισημαίνουν πως το ΡΚΚ και το Ισλαμικό Κράτος έχουν προβεί σε επιθέσεις στο παρελθόν στη χώρα. 

Πηγή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας είπε στο NTV: «Με βάση τις αρχικές πληροφορίες, δύο μέλη της αυτονομιστικής οργάνωσης πήγαν στις εγκαταστάσεις με ταξί. Ο ένας από αυτούς πυροδότησε μία βόμβα αυτοκτονίας, ο άλλος ξεκίνησε μια σύγκρουση».

Οι εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας από την επίθεση, που προβλήθηκαν από την τηλεόραση, έδειχναν έναν άνδρα με πολιτικά ρούχα να μεταφέρει ένα σακίδιο και να κρατάει ένα τυφέκιο εφόδου.

Σύμφωνα με τις εικόνες, μεταξύ των επιτιθέμενων ήταν τουλάχιστον μία γυναίκα, η οποία επίσης κρατούσε τυφέκιο εφόδου. 

 

 

Open Image Modal
Δυνάμεις ασφαλείας, πυροσβέστες και νοσοκόμοι μεταβαίνουν στις εγκαταστάσεις της Turkish Aerospace Industries (TAI) μετά από εκρήξεις και πυροβολισμούς που αναφέρθηκαν μετά από τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή Kahramankazan της Άγκυρας, Τουρκία, στις 23 Οκτωβρίου 2024. (Φωτογραφία: Ismail Kaplan/Anadolu μέσω Getty Images)Ο Ali Yerlikaya δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την επίθεση στην Turkish Aerospace Industries Inc., στα περίχωρα της πρωτεύουσας, Άγκυρα.
Anadolu via Getty Images

 

 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντς δήλωσε: «Η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας έχει ξεκινήσει δικαστική έρευνα σχετικά με την προδοτική τρομοκρατική επίθεση και έχουν οριστεί 1 αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας και 8 εισαγγελείς. Εύχομαι το έλεος του Θεού στους μάρτυρές μας και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες μας». 

 

 

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις ασφαλείας, ασθενοφόρα και πυροσβέστες, μετέδωσε η τηλεόραση NTV.

Ελικόπτερα εθεάθησαν να πετούν πάνω από τις εγκαταστάσεις, ανέφερε ο σταθμός.

 

Open Image Modal
Δυνάμεις ασφαλείας, πυροσβέστες και τραυματιοφορείς αποστέλλονται στις εγκαταστάσεις της Turkish Aerospace Industries (TAI) μετά από εκρήξεις και πυροβολισμούς που αναφέρθηκαν μετά από τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή Kahramankazan της Άγκυρας, Τουρκία, στις 23 Οκτωβρίου 2024. (Photo by Ismail Kaplan/Anadolu via Getty Images)
Anadolu via Getty Images

 

Νωρίτερα, δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι στο συγκρότημα ακούστηκε έκρηξη ακολουθούμενη από πυροβολισμούς.

 

 

 

Μια μεγάλη έκθεση αμυντικών και αεροδιαστημικών βιομηχανιών πραγματοποιείται αυτήν την εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, όπου πραγματοποιήθηκε κυρίως η επίσκεψη του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών.

Ο αμυντικός τομέας, συμπεριλαμβανομένων των διάσημων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar, αντιπροσώπευσε σχεδόν το 80% των εσόδων από τις εξαγωγές της χώρας και 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια για το έτος 2023.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ρούτε-Ερντογάν για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Τουρκία

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Ερντογάν για το τρομοκρατικό χτύπημα στην τουρκική εταιρεία αεροδιαστημικής και αμυντικής βιομηχανίας είχε, σύμφωνα με ανάρτηση του στο «Χ», ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε.