Υπό τον φόβο μιας νέας προσφυγικής κρίσης, η Τουρκία στέλνει στρατιώτες για να ενισχύσουν τα σύνορά της με το Ιράν προκειμένου να σταματήσει μια πιθανή εισροή Αφγανών που φεύγουν μετά την επέλαση των Ταλιμπάν.
Οι παράτυπες αφίξεις έχουν ήδη αυξηθεί καθώς Αφγανοί που έφυγαν πριν από εβδομάδες και μήνες εμφανίζονται στην συνοριακή περιοχή της Τουρκίας μετά από μια μακρά διαδρομή από το Ιράν. Το Associated Press συνάντησε μια ομάδα Αφγανών κοντά στα σύνορα, που δήλωσε ότι εγκατέλειψε τον Αφγανικό στρατό και τη χώρα, όταν η επίθεση των Ταλιμπάν ήταν προ των πυλών.
«Ήρθαμε από ανάγκη. Οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν στη χώρα μας και τώρα την ελέγχουν, ελπίζουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα μας δεχτεί», δήλωσε στο AP ένας από αυτούς, ο Φέροζ Σαντίκι. Εξήγησε ότι είχαν διασχίσει ένα βουνό για να φτάσουν στην Τουρκία, σε συνθήκες δίψας και την πείνας.
Ο Νεσάρ Αχμάντ, ένα άλλο μέλος της ομάδας, λέει επίσης, ότι έπεσαν θύματα λεηλασιών από κλέφτες που τους πήραν τα χρήματα και τα κινητά τηλέφωνα.
Η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέκρουσε τις προειδοποιήσεις και την κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με την αύξηση του αριθμού των μεταναστών από το Αφγανιστάν. Αυτή την εβδομάδα, παραδέχτηκε ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει νέο προσφυγικό κύμα από το Αφγανιστάν και είπε ότι η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί με το Πακιστάν για να προσπαθήσει να φέρει σταθερότητα στη χώρα που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο. Ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι τα σύνορα με το Ιράν ενισχύονται με στρατεύματα και ότι το τείχος που ανεγείρεται στα σύνορα βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή του.
Η Τουρκία φιλοξενεί ήδη περίπου 4 εκατομμύρια μετανάστες - οι περισσότεροι Σύριοι πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τη γειτονική χώρα εξαιτίας του εμφυλίου. Παράλληλα, το αντι - μεταναστευτικό συναίσθημα είναι ήδη υψηλό στη χώρα καθώς η ίδια αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες - συμπεριλαμβανομένης της υψηλής ανεργίας - που έχει επιδεινωθεί από την πανδημία του κορονοϊού.
Εικόνες και βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους τελευταίους μήνες δείχνουν ομάδες νεαρών ανδρών που φαίνεται να έφτασαν στην Τουρκία από το Ιράν. Ορισμένα ΜΜΕ ανέφεραν ότι έως και 1.000 μετανάστες περνούν τα σύνορα με το Ιράν κάθε μέρα.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλούν την κυβέρνηση να «πάρει τον έλεγχο των συνόρων» και να αποτρέψει μια νέα αύξηση μεταναστών.
Ακόμα προειδοποιούν εναντίον οποιασδήποτε νέας μεταναστευτικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και δυτικών χωρών, όπως σε αυτή που κατέληξε η Άγκυρα με την ΕΕ το 2016. Βάσει αυτής της συμφωνίας, η Άγκυρα συμφώνησε να αποτρέψει τη ροή μεταναστών στην Ευρώπη, ενώ η ΕΕ από την πλευρά της υποσχέθηκε, μεταξύ άλλων, για την αποστολή δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία για τους Σύριους πρόσφυγες.
Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Ερντογάν κατέληξε σε μυστική συμφωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία θα δεχόταν Αφγανούς που είχαν συνεργαστεί με τις αμερικανικές δυνάμεις. Η αμερικανική πρεσβεία εξέδωσε ανακοίνωση την Τετάρτη λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί είναι «εντελώς αβάσιμοι».
Ο Ακάρ, ο οποίος επιθεωρούσε τα σύνορα με το Ιράν την Κυριακή, είπε ότι περίπου 62.000 άνθρωποι εμποδίστηκαν από να διασχίσουν αυτά τα σύνορα από την αρχή του έτους.
«Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε αντιληπτό ότι τα σύνορά μας είναι αδιάβατα», λέει.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, ανέφερε ότι ένα τείχος 155 χιλιομέτρων από το προγραμματισμένο των 241 χιλιομέτρων έχει ήδη ανεγερθεί στα σύνορα. Σχεδόν 200 πύργοι παρακολούθησης έχουν επίσης κατασκευαστεί, αναφέρει η εφημερίδα.