Τα νέα ψηφοδέλτια τυπώθηκαν ήδη και είναι πράγματι διαφορετικά.
Το απλό δίλημμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών αποτυπώνεται στις φωτογραφίες των υποψηφίων, του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του υποψηφίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, οι οποίοι θα διεκδικήσουν το ανώτατο αξίωμα πολιτειακό της χώρας, την Κυριακή 28 Μαΐου.
Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της Τουρκίας (YSK) παρουσίασε τα ψηφοδέλτια τέσσερις ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες στην πρωτεύουσα Άγκυρα, μαζί με σφραγίδες(!) με τη λέξη «ναι» που θα χρησιμοποιηθούν από τους ψηφοφόρους ώστε να εκφράσουν την προτίμησή τους. Η σφραγίδα σε στρογγυλό σχήμα θα μπαίνει κάτω από το πρόσωπο του υποψηφίου που προτιμά κάθε ψηφοφόρος (βλέπε και φωτογραφία παραπάνω).
Η ισχυρή εμφάνιση του Ερντογάν στον πρώτο γύρο διέψευσε τους δημοσκόπους που είχαν πει ότι ο Κιλιτσντάρογλου ήταν το φαβορί βάσει των μετρήσεων. Πολλοί πίστευαν ότι η κρίση κόστους ζωής στην Τουρκία θα φρενάριζε την υποστήριξη στο πρόσωπο του πανίσχυρου Προέδρου της χώρας.
Έπεσαν έξω. Ο κυβερνητικός συνασπισμός του ΑΚΡ κέρδισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο με άνεση, δίνοντας στον Ερντογάν καθαρό προβάδισμα σε μία από τις πιο καθοριστικές εκλογές στην Τουρκία. Ο Ερντογάν δηλώνει τώρα, ότι η ψήφος στον δεύτερο γύρο είναι «ψήφος για τη σταθερότητα».
Τη Δευτέρα (22 Μαΐου), ο Ερντογάν κέρδισε άλλον ένα «πόντο» στην εκστρατεία επανεκλογής του, λαμβάνοντας επισήμως την υποστήριξη ενός σκληροπυρηνικού εθνικιστή που ήρθε τρίτος στον α′ γύρο με ποσοστό κοντά στο 5%.
48 ώρες αργότερα ένας άλλος αρχηγός μικρού κόμματος, ο ηγέτης του Κόμματος της Νίκης της Τουρκίας, ανοιχτά πολέμιος των μεταναστών, ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει στον β′ γύρο τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Ο Ουμίτ Οζντάγ, επικεφαλής του εθνικιστικού Κόμματος της Νίκης που έλαβε ποσοστό 2,2% υποστήριξη στην ψηφοφορία της 14ης Μαΐου, προέτρεψε ευθέως και δημόσια τους υποστηρικτές του να στηρίξουν τον Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο της 28ης Μαΐου, όμως δύσκολα θα αποδειχθεί αρκετή η χειρονομία του. Ο Ερντογάν άγγιξε το 50% (49,52% για την ακρίβεια) στον πρώτο γύρο και θα χρειαστεί μία μεγάλη ανατροπή για να καλύψει ο Κιλιτσντάρογλου την απόσταση των πέντε μονάδων που τους χωρίζει.
Ο Κιλιτσντάρογλου έχει την υποστήριξη μιας εξακομματικής συμμαχίας, στην οποία ανήκει και το φιλοκουρδικό Κόμμα HDP, το οποίο αντιμετωπίζει πιθανή απαγόρευση καθώς κατηγορείται για σχέσεις με το PKK, κάτι που αρνείται.
Ο Ερντογάν κατηγορεί συχνά το HDP για τέτοιους δεσμούς, λέγοντας ότι το φιλοκουρδικό κόμμα «υποστηρίζει τους τρομοκράτες του PKK».
1,89 εκατομμύρια Τούρκοι ψήφισαν από το εξωτερικό στον β′ γύρο
Πάνω από 1,89 εκατομμύρια Τούρκοι υπήκοοι έχουν ψηφίσει στο εξωτερικό μέχρι στιγμής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία για τις 28 Μαΐου.
Η ψηφοφορία στις διπλωματικές αποστολές ολοκληρώθηκε (Τετάρτη), ενώ η κάλπη θα παραμείνει ανοιχτή στις πύλες των τελωνείων της Τουρκίας έως τις 5 το απόγευμα. τοπική ώρα την Κυριακή.
Σύμφωνα με το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας, 1.895.430 πολίτες ψήφισαν στις ξένες αποστολές και τις πύλες των τελωνείων.
Στις εκλογές της 14ης Μαΐου, συνολικά 1.839.470 Τούρκοι πολίτες στο εξωτερικό προσήλθαν στις κάλπες για να ψηφίσουν τόσο στις προεδρικές όσο και στις βουλευτικές εκλογές.
Ο αριθμός των ψηφοφόρων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών αυξήθηκε κατά 55.960 μέχρι στιγμής.
Όσοι αδυνατούν να ψηφίσουν εντός του προκαθορισμένου χρόνου στη χώρα διαμονής τους, θα μπορούν να ψηφίζουν στα τελωνεία μέχρι τις 5 το απόγευμα την Κυριακή.