Τουρκία: Εθνικός πένθος για τον Χανίγιε, τελετή στην Αγία Σοφία-Επαφές με τον πιθανό διάδοχό του

Οι σχέσεις Ερντογάν με τον δολοφονημένο ηγέτη του πολιτικού βραχίονα της Χαμάς. Η ιδεολογική ταύτιση και οι ρίζες τους στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.
Open Image Modal
Eρντογάν και Χανίγιε στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας (Άγκυρα 26 Ιουλίου 2023)
Anadolu via Getty Images

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έκρυψε ποτέ τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις του όχι απλά με την Χαμάς αλλά ειδικότερα με τον ηγέτη του πολιτικού βραχίονα αυτής, Ισμαήλ Χανίγιε, που σήμερα κηδεύτηκε στο Κατάρ.

Ο Τούρκος πρόεδρος και ο δολοφονημένος από το Ισραήλ ηγέτης της παλαιστινιακής οργάνωσης διατηρούσαν επί δεκαετίες φιλικές σχέσεις και επίσης ταυτίζονταν σε πολλά ιδεολογικά και θρησκευτικά ζητήματα αφού αμφότεροι προέρχονται από τους κόλπους των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Μέχρι σήμερα, ο Ερντογάν όταν απευθύνεται στα πλήθη σχηματίζει με τα δάχτυλα του χεριού του τον χαιρετισμό που ονομάζεται ρουμπιά (διπλώνει προς το εσωτερικό της παλάμης του τον αντίχειρα, αφήνοντας ανοικτά τα τέσσερα δάκτυλα). Αυτός παραπέμπει στην οργάνωση των «Αδελφών Μουσουλμάνων», όσο και σε μυστικιστικούς συμβολισμούς που εκπορεύονται από δοξασίες των πιστών Σούφι.

Ο δε Χανίγιε, ήρθε σε επαφή με τους Αδελφούς Μουσουlμάνους ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Γάζας και ήταν από αυτούς τους κύκλους όπου ξεπήδησε η Χαμάς. 

 

Φυσικά πάντα υπήρχε και η πολιτική σχέση των δύο ανδρών αφού ο Ερντογάν ανέκαθεν στήριζε την Χαμάς και γαι χρόνια ο Χανίγιε είχε ζήσει στη Τουρκία όπου δραστηριοποιείτο όπως και τα τελευταία χρόνια στο Κατάρ. 

Έτσι, ο Ερντογάν- που επίσης θέλει πάντα να προβάλει την Τουρκίας ως δύναμη ικανή να ηγηθεί του μουσουλμανικού κόσμου- προέβη στις μέγιστες τιμές στην μνήμη του ”αδελφού Ισμαήλ”. 

Σήμερα, ημέρα τέλεσης της κηδείας του στην Ντόχα του Κατάρ -όπου και ζούσε επί χρόνια- όπως μεταδίδει μάλιστα η ΕΡΤ αποφασίστηκε και η παράλληλη τέλεση, παρουσία του Ερντογάν, επιμνημόσυνης δέησης κατά την διάρκεια της μεγάλης μεσημεριανής προσευχής, στην Κωνσταντινούπολη και στην Αγία Σοφία που λειτουργεί πλέον ως τέμενος.

 

Της προσευχής μάλιστα προΐσταται ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της κυβέρνησης, Αλί Ερμπάς.

Επίσης, σήμερα είναι ημέρα εθνικούς πένθους για την Τουρκία και οι σημαίες σε όλα τα κτίρια κυματίζουν μεσίστιες. Εξαίρεση μάλιστα δεν αποτέλεσε η πρεσβεία στο Τελ Αβίβ. 

Η κίνηση αυτή μάλιστα, προκάλεσε μια νέα κόντρα με το Ισραήλ, ο Υπουργός Εξωτερικών του οποίο,  Ισραέλ Κατζ διέταξε να κληθεί ο Τούρκος αναπληρωτής πρέσβης για επίπληξη, λέγοντας: «Αν οι εκπρόσωποι της πρεσβείας θέλουν να θρηνήσουν, ας θρεινήσουν στην Τουρκία με τον Ερντογάν, ο οποίος αγκαλιάζει την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς». 

Οι σχέσεις των δύο χωρών ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί από την έναρξη του πολέμου στην Γάζα με τον Ερντογάν να καταγγέλει γενοκτονία, να παρομοιάζει τον ισραηλινό πρωθυπουργό με τον ηγέτη της ναζιστικής γερμανίας, Αδόλφο Χίλτερ και να εκσφενδονίζει απειλές ακόμη και πως ″θα μπει” στο Ισραήλ. Και το το Τελ Αβίβ να απαντά αναλόγως θυμίζοντας του τέλος του πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν που μετά τον δεύτερο πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράκ, καταδικάστηκε και εκτελέστηκε. 

Open Image Modal
O Φιντάν με τον ένα εκ των γιων του Ισμαήλ Χανίγιε, Αμπντοσαλάμ (Ντόχα, Κατάρα, 2 Αυγούστου 2024)
Anadolu via Getty Images

 

Παράλληλα όμως η Τουρκία, σπεύδει να φροντίσει και για την διατήρηση των δεσμών της με την Χαμάς. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με τον Χαλέντ Μεσάαλ, αναπληρωτή επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ που θεωρείται και ως ο πιθανότερος διάδοχος του Χανίγιε. 

Παρόντες στην συνάντηση και οι δύο επιζώντες γιοι του Χανίγια -άλλοι τρεις σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα- Αμπντουσαλάμ και Χεμάμ.

Ο δε Φιντάν, παραβρέθηκε και στην τελετή ταφής του Χανίγια εκπροσωπώντας την Τουρκία μαζί με τον ο αντιπρόεδρο αυτής Τζεβνέτ Γιλμάζ και τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, Νουμάν Κουρτουλμούς.

Open Image Modal
Ο Φιντάν κατά την επιμνημόσυνη δέηση πριν την κηδεία του Χανίγει στη Ντόχα του Κατάρ (2 Αυγούστου 2024)
Anadolu via Getty Images