Τουρκία: Εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Πλέον μόνο η Ουγγαρία στέκεται ως εμπόδιο στη βόρεια διεύρυνση της αμυντικής συμμαχίας.
|
Open Image Modal
Γενική Συνέλευση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης (TGNA) κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για την έγκριση της επικύρωσης του Πρωτοκόλλου για την προσχώρηση της Σουηδίας στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) στην Άγκυρα της Τουρκίας στις 23 Ιανουαρίου 2024
Anadolu via Getty Images

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις, αφήνοντας πλέον την Ουγγαρία ως το μοναδικό εμπόδιο για τη βόρεια διεύρυνση της αμυντικής συμμαχίας.

Η ολομέλεια του κοινοβουλίου στην Άγκυρα ψήφισε υπέρ της αποδοχής της αίτησης της Σουηδίας την Τρίτη, στέλνοντας το έγγραφο πίσω στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την τελική υπογραφή πριν κατατεθεί στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον.

Η πλειονότητα των Τούρκων βουλευτών ψήφισε υπέρ της υποψηφιότητας της Σουηδίας, συμπεριλαμβανομένων μελών του κύριου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

 «Σήμερα βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνουμε πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ», σχολίασε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον. Μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο του πρωτοκόλλου για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

 

 

Τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ το 2022, που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκείνο το έτος, μπλοκαρίστηκαν για μεγάλο διάστημα από την Τουρκία, η οποία κατηγόρησε τις δύο χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά ότι δεν κατάφεραν να πατάξουν ομάδες που θεωρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις, ιδίως τα μέλη και τους συμπαθούντες του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Η Άγκυρα ενέκρινε αργότερα την υποψηφιότητα της Φινλανδίας, αλλά έχει επανειλημμένα εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας, επικαλούμενη διαμαρτυρίες ακροδεξιών ακτιβιστών που έκαψαν το Κοράνι στη χώρα και διαδηλώσεις κατά της Τουρκίας και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η επικύρωση την Τρίτη αφήνει πλέον μόνο το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας να χρειάζεται να επικυρώσει τη σουηδική υποψηφιότητα για να οριστικοποιηθεί η ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε την Τρίτη ότι θα καλέσει τον Σουηδό ομόλογό του στη Βουδαπέστη για περαιτέρω διαπραγματεύσεις επί του θέματος.

 

 

Oι ΗΠΑ, τα F-16, τα F-36 και το Αιγαίο

Ο Ερντογάν δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να προχωρήσει με την ένταξη της Σουηδίας εάν οι ΗΠΑ οριστικοποιούσαν ένα πακέτο πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, καθώς και την άρση του εμπάργκο όπλων από τον Καναδά.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν δήλωσε επανειλημμένα ότι θα υποστηρίξει την Τουρκία στο αίτημα αγοράς, αλλά ότι το Καπιτώλιο, ιδίως η αμερικανική Γερουσία, θα μπορούσε να το μπλοκάρει εάν η Άγκυρα δεν ενέκρινε τελικά τη σουηδική υποψηφιότητα.

 Αξιωματούχοι στην Άγκυρα αναμένουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ενημερώσει σύντομα επίσημα το αμερικανικό Κογκρέσο για την πώληση των μαχητικών αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία.

Προκειμένου να πείσει τους φιλέλληνες Αμερικανούς γερουσιαστές, η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται να χρυσώσει το χάπι με την πώληση 24 προηγμένων αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, F-35, στην Αθήνα.

Πάντως ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία της ισχυρής Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας από τον γνωστό επικριτή της Τουρκίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, δήλωσε τον Οκτώβριο ότι η υποψηφιότητα της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ ήταν μόνο ένα από τα πολλά θέματα που θα εξέταζε, μαζί με το πώς η Τουρκία «χρησιμοποιεί τα F-16».

Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής Γκρέγκορι Μικς, το μέλος με την υψηλότερη θέση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων
Σχέσεων, δήλωσε ότι θα ήθελε να δει μια επιπλέον «αποκλιμάκωση των εντάσεων στο Αιγαίο».