Τουρκία: Νέα δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου «Tayfun» (βίντεο - εικόνες)

O τύπος αυτού του πυραύλου μπορεί να πλήξει την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Συρία, τον Λίβανο, το Ισραήλ, το Ιράκ και την Αρμενία.
Open Image Modal
Ο πύραυλος «Tayfun» της Τουρκίας με το μεγαλύτερο βεληνεκές σε δοκιμαστική πτήση, στο Rize της Τουρκίας στις 03 Φεβρουαρίου 2025. (Photo by Fikret Delal/Anadolu via Getty Images)
Anadolu via Getty Images

Σε δοκιμαστική εκτόξευση του εγχώριας κατασκευής βαλλιστικού πυραύλου «Tayfun» προχώρησε η Τουρκία, σήμερα 3 Φεβρουαρίου.

Η εκτόξευση έγινε στις 12:37 τοπική ώρα (11:37) από το αεροδρόμιο της Ριζούντας στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.

 

 

Πρόκειται για βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς (300 έως 1.000 χλμ.), όσον αφορά την κατηγοριοποίησή του, ο οποίος κατασκευάζεται από την τουρκική κρατική εταιρεία Roketsan. Είναι ο πύραυλος με το μεγαλύτερο βεληνεκές που κατασκευάζει η Τουρκία με εγχώριες δυνατότητες.

 

 

Στο παρελθόν είχαν γίνει άλλες δύο δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του ίδιο τύπου πυραύλου, στις 18 Οκτωβρίου 2022 και στις 23 Μαΐου 2023.

 

Open Image Modal
Anadolu via Getty Images

 

O τύπος αυτού του πυραύλου μπορεί να πλήξει την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Συρία, τον Λίβανο, το Ισραήλ, το Ιράκ και την Αρμενία. Δύναται να φέρει κεφαλές με συμβατικά, πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα. Η ταχύτητα του συγκεκριμένου βλήματος φτάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 3,6 Mach.

 

Open Image Modal
RIZE, TURKIYE - FEBRUARY 03: Turkiye's longest-range missile 'Tayfun' conducts test flight, in Rize, Turkiye on February 03, 2025. (Photo by Fikret Delal/Anadolu via Getty Images)
Anadolu via Getty Images

 

Τα βλήματα του Tayfun (τυφώνας) εκτοξεύονται από αυτοκινούμενη τροχοφόρα πλατφόρμα 8Χ8, παρόμοια με εκείνη του «μικρότερου αδελφού» συστήματος Bora, που κατασκευάζεται επίσης από την κρατική Roketsan. Ο πύραυλος Tayfun είναι όπως φαίνεται μετεξέλιξη του Bora, ο οποίος με τη σειρά του ανήκει στη μικρότερη κατηγορία των τακτικών πυραύλων με βεληνεκές μέχρι 280 χιλιόμετρα. Το ακόμη πιο παλιό μοντέλο Yildirim (κεραυνός) «πιάνει» βεληνεκές που ξεπερνά τα 150 χιλιόμετρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

-- --