Τουρκία: O Eρντογάν υποδέχτηκε τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια

Κλειδί για τον παλαιστινιακό λαό, η ενότητα του, επεσήμανε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Open Image Modal
via Associated Press

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέτρεψε τους Παλαιστίνιους να ενωθούν εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, μετά από πολύωρες συνομιλίες που είχε με τον επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο το γραφείο του προέδρου.

 

Η συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό γραφείο του Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από την Τουρκία και τη Χαμάς, αναφέρει η Sabah.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα και στα παλαιστινιακά εδάφη, στην παροχή επαρκούς και αδιάλειπτης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, καθώς και στη δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή.

Ο Ερντογάν προσπάθησε αλλά απέτυχε να εδραιωθεί ως μεσολαβητής στη σύγκρουση στη Γάζα, η οποία μαίνεται στη Μέση Ανατολή από τις 7 Οκτωβρίου.
Οι εντάσεις στην περιοχή βρίσκονται στα ύψη, καθώς το υπό τη διοίκηση της Χαμάς παλαιστινιακό έδαφος προετοιμάζεται για μια νέα ισραηλινή επίθεση, μετά από μια επίθεση που φέρεται να πραγματοποίησε το Ισραήλ στο Ιράν νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

 

«Είναι ζωτικής σημασίας οι Παλαιστίνιοι να ενεργήσουν με ενότητα σε αυτή τη διαδικασία. Η ισχυρότερη απάντηση στο Ισραήλ και ο δρόμος προς τη νίκη βρίσκονται στην ενότητα και την ακεραιότητα», δήλωσε ο Ερντογάν σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Η Χαμάς, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ισραήλ, είναι αντίπαλος της φατρίας Φατάχ που κυβερνά την ημιαυτόνομη Παλαιστινιακή Αρχή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Καθώς οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ υποδαυλίζουν τους φόβους για έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα πρόσφατα γεγονότα δεν θα πρέπει να επιτρέψουν στο Ισραήλ να «κερδίσει έδαφος και ότι είναι σημαντικό να ενεργήσουμε με τρόπο που να κρατήσει την προσοχή του κόσμου στη Γάζα», τονίζει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu

Open Image Modal
via Associated Press

Στενοί δεσμοί με τον Χανίγια

Με το Κατάρ να δηλώνει ότι θα επανεξετάσει τον ρόλο του ως μεσολαβητή μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, ο Ερντογάν έστειλε την Τετάρτη τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στη Ντόχα, σε μια νέα ένδειξη ότι επιθυμεί έναν μεσολαβιτικό ρόλο.

«Ακόμη και αν απομείνω μόνο εγώ, ο Ταγίπ Ερντογάν, θα συνεχίσω, όσο ο Θεός μου δίνει ζωή, να υπερασπίζομαι τον παλαιστινιακό αγώνα και να είμαι η φωνή του καταπιεσμένου παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο πρόεδρος την Τετάρτη όταν ανακοίνωσε την επίσκεψη του Χανίγια.

Η Χαμάς έχει γραφείο στην Τουρκία από το 2011, όταν η Τουρκία βοήθησε στην εξασφάλιση της συμφωνίας για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ από την ομάδα. Ο Ερντογάν έχει διατηρήσει δεσμούς με τον Χανίγια, ο οποίος ήταν συχνός επισκέπτης.

Ο Φιντάν ήταν στο παρελθόν επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, σε μια εποχή που η χώρα παρείχε πληροφορίες και διαβατήρια σε αξιωματούχους της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του Χανίγια, σύμφωνα με τον Σινάν Τσιντντί, ειδικό σε θέματα Τουρκίας στο Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο, αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ποτέ από τις τουρκικές αρχές.

Ο Ερντογάν θέλει ρόλο μεσολαβητή αλλά κατακεραυνώνει το Ισραήλ

Εάν το Κατάρ αποσυρθεί από τις προσπάθειες διαμεσολάβησης, η Τουρκία θα μπορούσε να επιδιώξει να αυξήσει το προφίλ της διαμεσολάβησης με βάση τους δεσμούς της με τη Χαμάς.

Ο Φιντάν είχε το Σάββατο συνομιλίες με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι που επισκέφθηκε την Τουρκία, με τους δύο άνδρες να τονίζουν την ανάγκη να παρασχεθεί περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στην κατεστραμμένη Γάζα, όπου ελλοχεύει η απειλή λιμού.

Η Τουρκία είναι ένας από τους κύριους εταίρους ανθρωπιστικής βοήθειας της Γάζας, στέλνοντας 45.000 τόνους προμηθειών και φαρμάκων στην περιοχή.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι προετοιμάζεται για επίθεση εναντίον της πόλης Ράφα της Γάζας, ενώ η αναφερόμενη ισραηλινή επίθεση στην ιρανική επαρχία Ισφαχάν το πρωί της Παρασκευής, μετά την άμεση επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, έχει μόνο θολώσει τις ελπίδες για μια ειρηνευτική λύση.

Όμως ο Ερντογάν μπορεί να αναμένει μόνο έναν ”πολύ περιορισμένο” ρόλο, λόγω της απερίφραστης καταδίκης του Ισραήλ και των ενεργειών του στη Γάζα, σύμφωνα με τον Τσιντντί.

Πέρυσι, ο Τούρκος ηγέτης παρομοίασε τις τακτικές του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με εκείνες του ηγέτη των Ναζί Αδόλφου Χίτλερ και αποκάλεσε το Ισραήλ ”τρομοκρατικό κράτος” λόγω της επίθεσής του κατά της Χαμάς μετά τις επιθέσεις της μαχητικής οργάνωσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Τσιντντί δήλωσε ότι ο Ερντογάν δεν θα ήταν ευπρόσδεκτος στο Ισραήλ και το πολύ-πολύ θα μπορούσε να μεταφέρει μηνύματα μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών διαπραγματευτών.