Τουρκία: Ολοταχώς προς «κρίση νερού» - Στη διακεκαυμένη ζώνη η Σμύρνη

Οι ζώνες δίπλα στο Αιγαίο, όπου καταγράφεται «πολύ σοβαρή», «σοβαρή» ή «μέτρια» ξηρασία: «Τόσο κρίσιμη όσο ένας σεισμός...»
Open Image Modal
Τσανάκαλε, ΤΟΥΡΚΙΑ - 08 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: Μια εναέρια άποψη των ερειπίων του παλιού οικισμού του χωριού Eσελέκ που εμφανίζονται μετά την πτώση της στάθμης του νερού λόγω ξηρασίας στο φράγμα Bakacak που βρίσκεται στο Tσανάκαλε στις 08 Δεκεμβρίου 2022. (Photo by Burak Akay/Anadolu Agency via Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

 

Η Τουρκία βιώνει τον πιο ξηρό χειμώνα των τελευταίων 22 ετών και μια «κρίση νερού» διαφαίνεται το καλοκαίρι, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Παρόλο που η 22η Μαρτίου χαιρετίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Νερού, πολλές περιοχές της Τουρκίας αντιμετωπίζουν εξαιρετική ξηρασία στις αρχές του 2023. Με τη μείωση των χειμερινών βροχοπτώσεων, τα φράγματα έχουν ήδη αρχίσει να «στεγνώνουν».

Ο πρώην διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Κρατικών Υδραυλικών Έργων (DSİ) και Πρόεδρος του Συνδέσμου Υδατικής Πολιτικής, Ντουρσούν Γιλντίζ, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι «τόσο κρίσιμη όσο ένας σεισμός» και ότι η αναπόφευκτη κρίση νερού αυτού του καλοκαιριού πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως, ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας. 

Open Image Modal
Καϊσερί, Τουρκία - 14 ΙΟΥΝΙΟΥ: Μια απεικόνιση από δύο μεμονωμένες εικόνες, με ημερομηνίες 22 Μαρτίου 2022 και 14 Ιουνίου 2022. Η κατάσταση του φράγματος Bayramhacili πριν και μετά τις βροχοπτώσεις. (Photo by Sercan Kucuksahin/Anadolu Agency via Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

 

Η ραγδαία αύξηση πληθυσμού μία από τις αιτίες

Ο καθηγητής Αζίζ Αγιόλ, λέκτορας στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Dokuz Eylül (DEÜ) στη Σμύρνη, είπε: «Λαμβάνοντας υπόψη τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού και των βιομηχανικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας, εκτιμάται ότι θα υπάρξει μετάβαση από την απλή έλλειψη νερού στη λίστα των «φτωχές σε νερό χωρών» για πολλά κράτη έως το 2030».

«Σύμφωνα με τις παγκόσμιες εκθέσεις για το νερό που δημοσιεύονται τακτικά από τον ΟΗΕ, το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού έχει επί του παρόντος πρόσβαση σε υγιεινό νερό και οι παγκόσμιοι πόροι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ολιστικά. Επομένως, θα πρέπει να προταθούν βιώσιμες προσεγγίσεις σε όλες τις δραστηριότητες που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά όλα τα συστατικά των οικοσυστημάτων του νερού, του αέρα και του εδάφους», είπε ο Αγιόλ.

Open Image Modal
Σμύρνη, ΤΟΥΡΚΙΑ - 22 ΙΟΥΛΙΟΥ: Ένα αεροπλάνο επεμβαίνει σε πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Σεφερίχισαρ της Σμύρνης, στις 22 Ιουλίου 2022. (Photo by Omer Evren Atalay/Anadolu Agency via Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

 

«Διακεκαυμένη ζώνη»

Αξιολογώντας τα δεδομένα του χάρτη ξηρασίας της Τουρκίας, ο Aγιόλ δήλωσε ότι «πολύ σοβαρές», «σοβαρές» ή «μέτριες» ξηρασίες καταγράφονται ήδη στην κεντρική Ανατολία, στην περιοχή του Μαρμαρά, στη νοτιοανατολική Ανατολία, καθώς και κοντά στη Μαύρη και στο Αιγαίο Πέλαγος. Επιπλέον, έντονη ξηρασία έχει πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της Σμύρνης.

Η ανάπτυξη και η εφαρμογή τεχνολογιών για την επεξεργασία των λυμάτων και την επαναχρησιμοποίησή τους θεωρείται ως μία σοβαρή λύση, στο πλαίσιο της βελτιστοποίησης στη διαχείριση του νερού. Ως εκ τούτου, τα σχέδια πολιτικής και δράσης για επιστημονικές και εφαρμόσιμες τεχνολογίες θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα με βάση τους υδάτινους πόρους σε ολόκληρη τη χώρα, δηλώνει ο καθηγητής Αγιόλ.

 

Με πληροφορίες Hurriyet Daily News, Daily Sabah