Τουρκία: Προσφεύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο η αντιπολίτευση για το νομοσχέδιο περί fake news

Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «λογοκρισία» άνευ προηγουμένου. Κατακραυγή από δημοσιογράφους και φοιτητές. «Ανησυχία» και από την Κομισιόν.
Open Image Modal
Οι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρατούν πλακάτ καθώς διαμαρτύρονται για ένα επίμαχο νομοσχέδιο για τα μέσα ενημέρωσης, που πρότεινε το Κόμμα AKP του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και οι εθνικιστές σύμμαχοί του, στο τουρκικό κοινοβούλιο στην Άγκυρα, Τουρκία, 4 Οκτωβρίου 2022.
STRINGER via REUTERS

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας γνωστοποίησε την Παρασκευή ότι θα ζητήσει από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας να απορρίψει το νέο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ βάσει του οποίου προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως και 3 ετών για διασπορά «ψευδών ειδήσεων», χαρακτηρίζοντας τo μέτρo λογοκρισία άνευ προηγουμένου.

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον νόμο αργά την Πέμπτη, αφού προτάθηκε από το κυβερνών Κόμμα AKP (AKP) του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο υποστηρίζει ότι στοχεύει στη ρύθμιση των διαδικτυακών δημοσιεύσεων, στην προστασία της χώρας και στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

Το νομοσχέδιο ήδη επικρήθηκε από τους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας και ομάδες δικαιωμάτων που υποστηρίζουν ότι η αόριστη αναφορά του σε ”ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες” μπορεί να ερμηνευθεί κατά το δοκούν από τα δικαστήρια για να τιμωρηθούν όσοι επικρίνουν την κυβέρνηση Ερντογάν.

Το άρθρο 29 του νόμου αναφέρει ότι όσοι διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια της Τουρκίας για να «δημιουργήσουν φόβο και να διαταράξουν τη δημόσια τάξη» αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης από ένα έως τρία χρόνια. Το νομοσχέδιο πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τον πρόεδρο.

«Μιλάμε για έναν νόμο που είναι ο πιο καταπιεστικός στην ιστορία μας και που περιέχει τη μεγαλύτερη λογοκρισία», δήλωσε ο Μπουράκ Ερμπάι, μέλος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). Πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο μόλις δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

″Πιστεύουμε ότι ο μεγαλύτερος νόμος λογοκρισίας στην ιστορία θα ανατραπεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο και αυτός ο νόμος θα ακυρωθεί. Είναι ένας νόμος που μας υποβιβάζει στο επίπεδο υπανάπτυκτων κοινωνιών”.

Οι σύμμαχοι του ΑΚΡ, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, υπερψήφισε το νομοσχέδιο στη βουλή, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιτάχθηκαν σε αυτό.

 

Open Image Modal
Η βουλευτής Zuleyha Gulum του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών κρατά ένα πανό που γράφει «Οι αλήθειες δεν μπορούν να συγκαλυφθούν» στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον νέο νόμο για τις «ψευδείς ειδήσεις».
twitter

«Ανησυχία» Κομισιόν

«Ανησυχία» εξέφρασε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο σχετικά με νέο νόμο στην Τουρκία που μπορεί να οδηγήσει σε φυλάκιση για «παραπληροφόρηση». Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Στάνο σημείωσε ότι «ο νόμος στην Τουρκία αντιμετωπίζεται με ανησυχία, καθώς χαρακτηρίζεται από ασαφή γλώσσα σχετικά με το τι αποτελεί ψεύτικη ή παραπλανητική πληροφόρηση».

«Φοβόμαστε ότι μπορεί να περικόψει περαιτέρω τις ελευθερίες, την ελευθερία έκφρασης και τα ανεξάρτητα μέσα στην Τουρκία και είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τη διάταξη του νόμου που ορίζει φυλάκιση για το έγκλημα της παραπληροφόρησης», προσέθεσε.

Επίσης, ο Εκπρόσωπος της Επιτροπής επισήμανε ότι «η Τουρκία είναι ακόμη χώρα υποψήφια προς ένταξη και παλιό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και γι′ αυτό αναμένεται η εφαρμογή των ύψιστων δημοκρατικών προδιαγραφών και πρακτικών και το ποινικό δίκαιο ποτέ δε θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για να κάνει να σιωπήσουν ή να περιοριστούν οι διαφορετικές απόψεις ή οι φωνές που ασκούν κριτική».

 Κατακραυγή από δημοσιογράφους και φοιτητές 

Εκατοντάδες δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, κυρίως με την κατηγορία της τρομοκρατίας.

Αρκετοί πολίτες έχουν επίσης δικαστεί για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που επικρίνουν τις εισβολές της Τουρκίας στη Συρία ή που θεωρούνται ότι προσβάλλουν τον πρόεδρο, κάτι που θεωρείται έγκλημα στην Τουρκία.

Ο Oζγκούρ Oγκρέτ, εκπρόσωπος της Επιτροπής Για την Προστασία των Δημοσιογράφων στην Τουρκία, είπε ότι ο νέος νόμος αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο για τους δημοσιογράφους αλλά για όλους τους πολίτες και θα μπορούσε να αυξήσει την αυτολογοκρισία ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του επόμενου έτους.

″Αυτός ο νόμος θα εμποδίσει την ελεύθερη ροή πληροφοριών στην προεκλογική περίοδο”, είπε μετά από εκδήλωση για την ελευθερία του Τύπου που διοργάνωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.

«Η ελευθερία της έκφρασης είναι πάντα σημαντική, αλλά σε μια προεκλογική περίοδο, είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας».

Οι εκλογικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να χάσει από έναν υποψήφιο της αντιπολίτευσης εάν πραγματοποιούνταν σήμερα προεδρικές εκλογές - και ότι το μπλοκ της αντιπολίτευσης θα κέρδιζε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ο Άρντα Γκιουζέλ, φοιτητής στην Άγκυρα, είπε ότι ο νέος νόμος στοχεύει να καταπνίξει τις φωνές όσων διαφωνούν με την κυβέρνηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να εμποδίσει την αντιπολίτευση να συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους.

«Επειδή οι άνθρωποι σήμερα κοιτάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περισσότερο από τα κύρια μέσα ενημέρωσης, μπορούν να έχουν πρόσβαση στις αρνητικές ειδήσεις για την κυβέρνηση πιο γρήγορα», είπε.