Τουρκία: Σκάνδαλο με δεκάδες νεογέννητα νεκρά μωρά - Σφραγίστηκαν 9 ιδιωτικά νοσοκομεία

«Έλα μωρέ, άστο να πεθάνει». Συγκλονίζουν οι διάλογοι των υπαλλήλων - μελών της σπείρας ιδιωτικών νοσοκομείων στην Τουρκία.
Open Image Modal
(Φωτογραφία Αρχείου)
AJ_Watt via Getty Images

Τουλάχιστον 20 μωρά στην Τουρκία εκτιμάται πως είναι νεκρά εξαιτίας της σπείρας που οργάνωνε την διακομιδή των μωρών σε ιδιωτικά νοσοκομεία στην Κωνσταντινούπολη και που τα κρατούσαν εκεί έως και μερικούς μήνες, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη από τα κρατικά ταμεία.

Γιατροί, νοσοκόμες και γενικότερα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας κατηγορούνται για την συμμετοχή τους σε εγκληματική οργάνωση. 

Η υπόθεση έχει συγκλονίσει την γειτονική χώρα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 47 κατηγορούμενους, που σε συνεργασία με το κέντρο άμεσης βοήθειας στην Τουρκία, κανόνιζαν την διακομιδή άρρωστων μωρών στα ιδιωτικά νοσοκομεία και όχι στα δημόσια, παρόλο που υπήρχαν διαθέσιμες κλίνες. Τα ιδιωτικά νοσοκομεία σε πολλές περιπτώσεις δεν διέθεταν τον απαραίτητο εξοπλισμό για την φροντίδα τους.

Τα ιδιωτικά νοσοκομεία λάμβαναν σημαντικά ποσά ανά ημέρα για αυτές τις κλίνες και η σπείρα «φρόντιζε» για την παραμονή τους εκεί, για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα των θάνατο τουλάχιστον 20 βρεφών.

Την ίδια στιγμή εντύπωση προκαλεί η αναισθησία των υπαλλήλων των ιδιωτικών νοσοκομείων, που ενώ μωρά πέθαιναν, εκείνοι αγωνιούσαν για την πληρωμή τους. «Ντάξει πεθαίνει, μην το δίνεις στους γονείς. Δεν πειράζει, κράτα το κάνα δυο μέρες ακόμα για να πληρωθούμε», η συζήτηση μελών της σπείρας.

Τα μέλη της σπείρας απείλησαν τον εισαγγελέα να μην ασχοληθεί με την υπόθεση, τονίζοντας ότι θα τον σκοτώσουν αν δεν ακολουθήσει τις εντολές τους.

Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στο κλείσιμο των εν λόγω νοσοκομείων, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι το ένα από τα 9 ιδιωτικά νοσοκομεία ανήκει σε πρώην Υπουργό Υγείας της χώρας. 

Οι αρχές αναμένονται να προχωρήσουν στο κλείσιμο και άλλων νοσοκομείων της χώρας, καθώς οι έρευνες αναμένονται να συνεχιστούν και να αποκαλυφθούν ακόμα περισσότεροι εμπλεκόμενοι. 

Πηγή: turkiyetoday