Με κατακόρυφη αύξηση των επιτοκίων από το 8,5% στο 15% προσπαθεί η νέα διοίκηση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να ισορροπήσει τον ακραίο πληθωρισμό που επιμένει στη χώρα.
Η στροφή 180 του νέου οικονομικού επιτελείου, που διόρισε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την επανεκλογή του, ξεκίνησε μια δραματική ανατροπή της νομισματικής πολιτικής που υπήρχε μέχρι χθες.
Η τράπεζα ανέφερε ότι θα υπάρξουν κι άλλες σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων έως ότου βελτιωθεί η εικόνα του πληθωρισμού στη χώρα.
Δεν είναι ικανοποιημένες οι αγορές
Η τεράστια αύξηση του επιτοκίου κατά 650 μονάδες βάσης είναι η πρώτη της χώρας από τον Μάρτιο του 2021 αν και είναι χαμηλότερη των προσδοκιών των αναλυτών που περίμεναν αύξηση 1.150 μονάδων βάσης στο 20%.
«Είναι απογοητευτικό γιατί δεν είναι αρκετό», έγραψε σε σημείωμα μέσω email ο Timothy Ash, στρατηγικός επενδυτής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management.
«Χρειαζόταν να κάνουν μεγαλύτερα βήματα. Αυτό δεν θα αρέσει στην αγορά» αναφέρει.
Από την πλευρά της η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «η επιτροπή αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία νομισματικής σύσφιξης προκειμένου να καθιερωθεί η πορεία αποπληθωρισμού το συντομότερο δυνατό, να σταθεροποιηθούν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό και να ελεγχθεί η επιδείνωση της συμπεριφοράς των τιμών».
Την ίδια ώρα η λίρα, υποχώρησε σε περίπου 24,1 έναντι του δολαρίου, από 23,54 πριν από την ανακοίνωση της απόφασης — ένα ιστορικό χαμηλό, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.
Η πορεία των επιτοκίων
Η Τουρκία μείωσε σταθερά το επιτόκιο πολιτικής της από 19% στα τέλη του 2021 σε 8,5% τον Μάρτιο καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 85% στα τέλη του 2022 για να μειωθεί κάτω από το 40% τον Μάιο του 2023.
Η απόφαση Ερντογάν να επιμείνει σθεναρά στην πολιτική μείωσης των επιτοκίων έχει στοιχίσει ακριβά στην οικονομία της χώρας καθώς βιώνει τα τελευταία 2 χρόνια μια κρίση κόστους ζωής με τη λίρα, να έχει χάσει περίπου το 80% της αξίας της έναντι του δολαρίου τα τελευταία πέντε χρόνια.
Παράλληλα, η Τουρκία βρέθηκε σε επισφαλή χαμηλά αποθέματα ξένου συναλλάγματος καθώς πούλησε συνάλλαγμα για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα χωρίς ωστόσο αποτελέσματα.