Τουρκία: Το Υπουργείο Αμυνας διαψεύδει την παραχώρηση των S-400 στους Αμερικάνους στο Ιντζιρλίκ

Με υποτθέμενο αντάλλαγμα την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter.
Open Image Modal
FILE- Στρατιωτικοί υπάλληλοι εργάζονται γύρω από ένα ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος, που μεταφέρει τμήματα των συστημάτων αεράμυνας S-400, μετά την προσγείωσή του στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Murted έξω από την Άγκυρα της Τουρκίας, Τρίτη, 27 Αυγούστου 2019. Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δηλώνει ότι τα σχέδια των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ κουρδικών ομάδων για τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών στη βόρεια Συρία είναι "απαράδεκτα" και αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας. (Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας μέσω AP, αρχείο)
via Associated Press

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία επεξεργάζονται μια συμφωνία που αποσκοπεί στην εξασφάλιση της επιστροφής της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter με αντάλλαγμα τη μεταφορά του ελέγχου του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 στις ΗΠΑ στην αεροπορική βάση Ιντζιρλίκ στη νότια Τουρκία, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η ελληνική εφημερίδα «Καθημερινή» ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι συνομιλίες για την υποτιθέμενη συμφωνία, που προτάθηκε από τις ΗΠΑ στην Τουρκία το καλοκαίρι, βρίσκονταν στο τελικό στάδιο.

«Τα δημοσιεύματα ειδήσεων από τρίτες χώρες σχετικά με το θέμα αυτό που αποσκοπούν στη διαχείριση της αντίληψης δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη αλλά να προσεγγίζονται με προσοχή. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση των δύο χωρών όσον αφορά τους S-400 και το [πρόγραμμα] F-35», δήλωσε ο υποναύαρχος Ζεκί Ακτούρκ, εκπρόσωπος του υπουργείου, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

Αν και η Τουρκία εντάχθηκε στο πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter το 2007 και ήταν μία από τις χώρες-εταίρους στο πρόγραμμα μαζί με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ, αφαιρέθηκε από την Ουάσινγκτον το 2019 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αγορά των ρωσικών S-400 από την τουρκική κυβέρνηση, τα οποία, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, αποτελούσαν κίνδυνο για τα πολεμικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς και τα ευρύτερα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέβαλαν λεπτομερή πρόταση στην Τουρκία, η οποία θα της επέτρεπε να διατηρήσει τους πυραύλους στο έδαφός της, αλλά ουσιαστικά να μεταφέρει τον έλεγχό τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

 

Στο πλαίσιο των συζητήσεων, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρονται να έχουν διατυπώσει πρόταση για μεταφορά του ρωσικού συστήματος στο ελεγχόμενο από τις ΗΠΑ τμήμα της αεροπορικής βάσης Ιντζιρλίκ στη νότια επαρχία των Αδάνων. Η πρόταση φέρεται πως δεν θα έφερνε την Τουρκία σε δύσκολη θέση, καθώς δεν θα παραβιάζονταν ούτε οι όροι της σύμβασής της με τη Ρωσία ούτε κάποια δεσμευτική ρήτρα.

Το Ιντζιρλίκ φιλοξενεί την 39η πτέρυγα αεροπορικών βάσεων της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

 

Open Image Modal
FILE- Σε αυτή τη φωτογραφία αρχείου της 15ης Δεκεμβρίου 2015, μαχητικό αεροσκάφος F-15 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ απογειώνεται από την αεροπορική βάση Incirlik κοντά στα Άδανα της Τουρκίας. Οι φθαρμένες σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία εγείρουν ένα ευαίσθητο ζήτημα που σπάνια συζητείται δημοσίως: Θα πρέπει οι Ηνωμένες Πολιτείες να απομακρύνουν τις πυρηνικές βόμβες που διατηρούν σε μια τουρκική αεροπορική βάση; Δεν υπάρχουν γνωστές αποδείξεις ότι τα όπλα κινδυνεύουν άμεσα, αλλά ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει να "εξαφανίσει" την οικονομία της Τουρκίας αν δεν σταματήσει την εισβολή της στη Συρία, και ορισμένοι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες στον έλεγχο των εξοπλισμών λένε ότι οι βόμβες θα ήταν ασφαλέστερες αλλού. (AP Photo)
via Associated Press

 

Ο Ακτούρκ δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία θεωρεί ότι είναι ενάντια στο πνεύμα μιας συμμαχίας όταν οι σύμμαχοι επιβάλλουν κυρώσεις ο ένας στον άλλον, ζητώντας να αρθούν όλες οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία από τους συμμάχους της.

Αναφερόταν στην επιβολή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον τον Δεκέμβριο του 2020 στον οργανισμό στρατιωτικών προμηθειών της Τουρκίας ως τιμωρία για την αγορά των S-400 από την Τουρκία βάσει του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων ή CAATSA, ο οποίος επιβάλλει κυρώσεις για συναλλαγές που θεωρούνται επιβλαβείς για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Παρά τις προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων συμμάχων στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεσολάβησε για τη συμφωνία ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για το πυραυλικό σύστημα S-400 το 2017.

Σε μια προσπάθεια να εκσυγχρονίσει τη πεπαλαιωμένη πολεμική της αεροπορία, η Τουρκία έστρεψε το ενδιαφέρον της στην αγορά F-16 αφού εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα F-35.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε στις 26 Ιανουαρίου συμφωνία ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, αφού η Άγκυρα επικύρωσε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η πώληση στην Τουρκία περιλαμβάνει 40 F-16 της Lockheed Martin και εξοπλισμό για τον εκσυγχρονισμό 79 από τον υπάρχοντα στόλο των F-16.