Τουρκία: Γυναίκα καταδικάστηκε επειδή έκανε share άρθρο του Guardian

Καταδικάστηκε για «κοινοποίηση τρομοκρατικής προπαγάνδας».
Open Image Modal
via Associated Press

Μια γυναίκα στην Τουρκία, που κοινοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα άρθρο του Guardian για μια Βρετανίδα, που  σκοτώθηκε πολεμώντας με τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία, καταδικάστηκε δύο φορές για «κοινοποίηση τρομοκρατικής προπαγάνδας», σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.

«Βασικά, είμαι ένας απλός πολίτης, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο θα έπρεπε να προσελκύσω ιδιαίτερη προσοχή. Αυτό είναι το ενοχλητικό», δήλωσε η 71χρονη Peri Pamir, συνταξιούχος ερευνήτρια.

Η Pamir καταδικάστηκε δύο φορές με την κατηγορία της τρομοκρατίας, επειδή «μοιράστηκε» το 2018 το άρθρο του Guardian για την Anna Campbell, η οποία σκοτώθηκε ενώ πολεμούσε με τις κουρδικές δυνάμεις στην πολιορκημένη πόλη της Συρίας Αφρίν.

Η Κάμπελ ήταν μέλος μιας αμιγώς γυναικείας πολιτοφυλακής των Μονάδων Προστασίας του Λαού, γνωστής ως YPG, στέλεχος των υποστηριζόμενων από ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Σε αναδημοσίευση του άρθρου που έκανε η Pamir στο Facebook, χαρακτήρισε την Anna Campbell «νεαρή ιδεαλίστρια» και έκανε αναφορά στη μάχη μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους (IS) και των Κούρδων μαχητών. «Ποια ιδεολογία πιστεύετε ότι θα νικήσει στο τέλος;» αναρωτήθηκε.

 

 

Έναν μήνα μετά την ανάρτηση του άρθρου, η Pamir έλαβε ειδοποίηση από τοπικούς εισαγγελείς που την ενημέρωναν ότι βρίσκεται υπό έρευνα για το αδίκημα της «δημιουργίας προπαγάνδας για τρομοκρατική οργάνωση».

Η Τουρκία θεωρεί το YPG, όπως και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), τρομοκρατικές οργανώσεις. Αν και το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ θεωρούν το PKK τρομοκρατική οργάνωση, εδώ και καιρό παρέχουν υποστήριξη στις YPG στη Συρία, στον αγώνα τους κατά των δυνάμεων του ΙΚ.

Η έρευνα για την ανάρτηση της Pamir στο Facebook ήταν η αρχή μιας δοκιμασίας που αναμένεται να διαρκέσει έως το 2029. Τα τελευταία χρόνια οι τουρκικές αρχές έχουν κατηγορήσει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες τής Τουρκίας για ανάρτηση περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνιστά «τρομοκρατική ενέργεια». Μόνο πέρυσι στο στόχαστρο βρέθηκαν 132.310 άτομα, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών.

Περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι συνελήφθησαν με αυτές τις κατηγορίες, σύμφωνα με την ομάδα δικαιωμάτων Freedom House, η οποία ανέφερε πως «η κοινοποίηση φιλοκουρδικού περιεχομένου στο διαδίκτυο έχει οδηγήσει σε ποινικές κυρώσεις».

Η Pamir καταδικάστηκε βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης το 2020 για «διάδοση προπαγάνδας για τρομοκρατική οργάνωση» για την ανάρτησή της στο Facebook. Της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με αναστολή και πενταετή αναστολή.

«Δεν είμαι ένοχη για τίποτα. Σίγουρα μπορώ να μοιραστώ ένα άρθρο του Guardian και να κάνω σχόλια. Αυτό είναι μέρος του δικαιώματός μου στην ελεύθερη έκφραση», δήλωσε.

Οι τουρκικές αρχές «θέλουν να νομίζεις ότι παρακολουθείσαι, αφού η πρόθεσή τους είναι να σε εκφοβίσουν και να σε φιμώσουν», είπε.

Η Pamir άσκησε έφεση κατά της απόφασης και την προηγούμενη εβδομάδα έγινε το δεύτερο δικαστήριο. «Δεν νομίζω ότι έκανα κάτι κακό με το να μοιραστώ τις προσωπικές μου ιδέες», δήλωσε κατά τη δίκη, αρνούμενη ότι ενθάρρυνε «οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια κατά της χώρας μου».

Ωστόσο, το δικαστήριο της επέβαλε την ίδια ποινή, 15 μήνες με επιπλέον πενταετή αναστολή.

Η Pamir δήλωσε ότι σκοπεύει να ασκήσει εκ νέου έφεση. «Θα αγωνιστώ», δήλωσε.