Τουρκικές εκλογές και ελληνικός εφησυχασμός
|
Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

Μια από τις συχνές παγίδες στις οποίες μπορεί να πέσει η πατρίδα μας κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία είναι η παγίδα του εφησυχασμού. Η φαινομενική ηρεμία που επικρατεί στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου με τον περιορισμό των εμφανών προκλήσεων είτε με την μορφή των αερομαχιών είτε υπό την μορφή προκλήσεων δια θαλάσσης δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει στο εσφαλμένο συμπέρασμα ότι η γειτονική μας χώρα έχει πάρει την απόφαση να αλλάξει την στρατηγική της θεώρηση απέναντι στην πατρίδα μας και να οδηγήσει με την στάση της, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μια νέα ελπιδοφόρα εποχή φιλίας και συνεννόησης.

Μολονότι, ο Τούρκος πρόεδρος δεν φαίνεται διατεθειμένος προεκλογικά να ανεβάσει τους τόνους με την πατρίδα μας, έχοντας να αντιμετωπίσει και την σοβούσα οικονομική κρίση που ενδέχεται να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής ότι η στρατηγική στόχευση του Ερντογάν και του πολιτικού συστήματος που τον στηρίζει δεν έχει αλλάξει.

Η μη αλλαγή στάσης του Τουρκικού κατεστημένου φάνηκε και τις τελευταίες ημέρες με διάφορες εκφάνσεις. Από τις πιο πρόσφατες, είναι οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου ότι η γειτονική μας χώρα παγώνει την διακρατική συμφωνία για τους πρόσφυγες που είχε συνάψει με την πατρίδα μας.

Επίσης η απόφαση της Τουρκίας για την αποστολή του γεωτρύπανου με την σαφή νέο οθωμανική αναφορά «πορθητής» στην Ανατολική Μεσόγειο για έρευνα αποτελεί δείγμα της αδιαλλαξίας της Άγκυρας αλλά και της πρόθεσής της να καταστήσει την Ανατολική Μεσόγειο θέατρο των παράλογων διεκδικήσεων της.

Επιπρόσθετα, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Νουρεντίν Τσανικλί σε πρόσφατες δηλώσεις του  τόνισε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει την δημιουργία «νέο βυζαντινών τετελεσμένων» σε μια αναφορά λαϊκίστικου και προεκλογικού χαρακτήρα που θωπεύει τις εθνικιστικές φαντασιώσεις μιας μερίδας της κοινωνίας της γειτονικής μας χώρας.

Στο ίδιο πλαίσιο της δημιουργίας τετελεσμένων και κλίματος ανασφάλειας και ελεγχόμενης κρίσης θα πρέπει να εντάξουμε και την επίσκεψη του υποψήφιου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Θράκη. Επίσκεψη με δηλώσεις οριακά φιλικές αλλά με ισχυρό και βαθύ συμβολισμό.

Τέσσερα περιστατικά μέσα σ΄ένα μικρό χρονικό διάστημα. Τέσσερα περιστατικά με ισχυρό συμβολισμό, εκτόπισμα, αλλά και κίνδυνο για τα εθνικά μας συμφέροντα. Για αυτό το λόγο η προεκλογική περίοδος στην γειτονική μας χώρα σε συνδυασμό με την οικονομική αβεβαιότητα που την μαστίζει θα πρέπει να μας κινητοποιήσει ως πολιτικό σύστημα για τη εκπόνηση ενός εθνικού σχεδιασμού για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με ορίζοντα δεκαετίας. Σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθούμε πάλι παγιδευμένοι όχι σε ανατολίτικες ψευτομαγκιές αλλά στην δίκη μας ανικανότητα. Και αυτό είναι άδικο αλλά και ασυγχώρητο.