Τουρκικοί ισχυρισμοί για ελληνική «παρενόχληση» σε «άσκηση του ΝΑΤΟ»: Τι έγινε στην πραγματικότητα

Τι υποστηρίζεται από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας- τι απαντούν ελληνικές στρατιωτικές πηγές.
Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

Στον ισχυρισμό πως ελληνικά μαχητικά «παρενόχλησαν άσκηση του ΝΑΤΟ» στο Αιγαίο προέβη το τουρκικό υπουργείο Άμυνας το Σάββατο- με ελληνικές στρατιωτικές πηγές να αποσαφηνίζουν τι ακριβώς συνέβη και τι προσπαθεί να κάνει η τουρκική πλευρά.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε πως τουρκικά μαχητικά και αεροσκάφος AWACS του ΝΑΤΟ πραγματοποιούσαν την άσκηση «Nexus Ace» σε διεθνή εναέριο χώρο στο Αιγαίο την Τετάρτη και ελληνικά μαχητικά κατέφθασαν για αναχαίτιση, με τουρκικά αεροσκάφη να «μην επιτρέπουν» να διαταραχθεί η «άσκηση του ΝΑΤΟ» και να «ολοκληρώνουν επιτυχώς την αποστολή».

Ελληνικές στρατιωτικές πηγές διευκρίνισαν στη HuffPost Greece το απόγευμα του Σαββάτου πως η Nexus Ace στην πραγματικότητα δεν είναι «ΝΑΤΟϊκή» άσκηση, μα τουρκική και γίνεται δύο φορές τον μήνα περίπου. Κατά πάγια τακτική, όπως διευκρινίζεται, τα τουρκικά αεροσκάφη κινούνται γύρω από τη Λέσβο και μετά κατευθύνονται προς την Τουρκία για να ολοκληρώσουν την άσκηση. Στο πλαίσιό της συνήθως καλούν ένα ΝΑΤΟϊκό αεροσκάφος AWACS, για να πραγματοποιήσει αποστολή εντός τουρκικού εναερίου χώρου.

Επί της προκειμένης, αναφέρουν οι ελληνικές στρατιωτικές πηγές, τα τουρκικά αεροσκάφη κινήθηκαν γύρω από τη Λέσβο, χωρίς να έχουν ενημερώσει σχετικά, και προβαίνοντας σε παραβιάσεις, οπότε αναχαιτίστηκαν από ελληνικά αεροσκάφη, με αποτέλεσμα την καθυστέρησή τους. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως υπογραμμίζουν οι ελληνικές πηγές, η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται πως τα ελληνικά μαχητικά «χάλασαν τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση», επιχειρώντας να παρουσιάσουν μια τουρκική άσκηση ως ΝΑΤΟϊκή επειδή καλείται το AWACS. Σημειώνεται πως το AWACS εισήλθε στο FIR Αγκύρας για την άσκηση, ωστόσο με το που άρχισαν οι τουρκικές παραβιάσεις αποχώρησε, αποφεύγοντας να συμμετέχει στην άσκηση. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, αναφορικά με σχετικό βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που υποτίθεται πως απεικονίζει «εκπαιδευτική αποστολή στον διεθνή εναέριο χώρο στο Αιγαίο», η οποία περιελάμβανε εναέριο ανεφοδιασμό, οι εν λόγω πηγές υπογραμμίζουν ότι «δεν συνέβη κάτι τέτοιο».