Τουταγχαμών: Ένα ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια από τη θρυλική ανακάλυψη

Η ταινία ανακαλεί την απίστευτη ιστορία και παρέχει αποκλειστική προόσβαση σε μέρη που συνεχίζουν να αναδύουν τον παλμό της ιστορίας.
Open Image Modal
Viasat History

Η 16η Φεβρουαρίου του 1923 θεωρείται ως η πιο σημαντική ημερομηνία σε ολόκληρη την ιστορία των Αιγυπτικιακών εκσκαφών. Είναι η ημέρα κατά την οποία ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ, αποσφράγισε και άνοιξε τον 14ου αιώνα ταφικό θάλαμο του βασιλιά Τουταγχαμών.

Για τον εορτασμό των 100 ετών από την ιστορική αυτή περίσταση, το Viasat History προβάλει την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου στις 10:55 το βράδυ το «Τουταγχαμών: Η τελευταία έκθεση», μια ταινία μεγάλου μήκους που ξαναζωντανεύει τη μοναδική εκείνη στιγμή, αποκαλύπτοντας παράλληλα πώς 150 αντικείμενα από τους θησαυρούς του Τουταγχαμών μεταφέρθηκαν στην μεγαλύτερη διεθνή έκθεση που έγινε ποτέ για το «Χρυσό Αγόρι».

Ήταν λίγοι μόνο μήνες πριν, στις 26 Νοεμβρίου του 1922, στην Αίγυπτο, στην Κοιλάδα των Βασιλιάδων, όταν ο Χάουαρντ Κάρτερ αντίκρυσε για πρώτη φορά την ταφική αίθουσα στον θάλαμο του Φαραώ Τουταγχαμών, έναν χώρο σχεδόν ανέπαφο γεμάτο αντικείμενα. 

Το ντοκιμαντέρ ανακαλεί την ιστορία και παρέχει αποκλειστική προόσβαση σε κάποια από τα μέρη που συνεχίζουν να αναδύουν τον παλμό της ιστορίας. Με αυτό τον τρόπο ανακαλύπτουμε το Αιγυπτιακό Μουσείο του Καϊρου και βλέπουμε από κοντά αντικείμενα από τους θυσαυρούς, κυριολεκτικά από απόσταση εκατοστών. Συνοδεύουμε τους ειδικούς κατά τις εργασίες αναστήλωσης και, ενώ μεταφέρονται τα αντικείμενα, ταξιδεύουμε μαζί τους στο δρόμο για το Λος Άντζελες, το Παρίσι και το Λονδίνο.

Open Image Modal
Open Image Modal

Χάρη σε ένα από τα πιο εκτενή προσωπικά φωτογραφικά αρχεία του κόσμου αφιερωμένα στους θησαυρούς, καθώς επίσης και σε αυθεντικό φωτογραφικό και βιντεοληπτικό υλικό από το Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης και το Ινστιτούτο Griffith στην Οξφόρδη, το κοινό έχει τη δυνατότητα να ζήσει τις πιο σημαντικές στιγμές από την ανακάλυψη του Κάρτερ, τον αντίκτυπο που έχει η περίφημη κατάρα του Τουταγχαμών, τα λίγα γεγονότα που είναι γνωστά για τη ζωή του νεαρού Φαραώ: ένα αγόρι που μεγάλωσε φτάνοντας να είναι ημίθεος, πέθανε πρόωρα στα 19 του χρόνια και αφέθηκε να ξεκουραστεί σε ένα αυτοσχέδιο τάφο, στο δρόμο του για το ταξίδι προς την αιώνια ζωή μαζί με τους πλούσιους ταφικούς θησαυρούς του.

Open Image Modal
Viasat History

Μετά από μια σύντομη βασιλεία, ο Τουταγχαμών πέθανε το 1323 π.Χ., και ξεχάστηκε γρήγορα. Μια σειρά από τυχαία γεγονότα 3342 χρόναι μετά την ταφή του, από όλους τους Φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου, το όνομά του είναι τελικά το μόνο που ξεπέρασε όλα τα σύνορα και κατάφερε να κερδίσει ένα απροσδόκητο είδος αιώνιας ζωής, αυτό μιας διασημότητας.