«Tom in Greece»: Ψηφιακή πρεμιέρα στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του Athens Pride Week

Πώς διαχειρίζεται κανείς το πένθος, την απώλεια, τα πάθη που πρέπει να κρατηθούν μυστικά σε μια κλειστή κοινωνία;
Open Image Modal
@John Mitropoulos

Μια sold-out παράσταση, ένα έργο του Michel Marc Bouchard, που παρουσιάστηκε στη Στέγη σε σκηνοθεσία Σαράντου Γεώργιου Ζερβουλάκου, κάνει ψηφιακή πρεμιέρα στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του Athens Pride Week.

Η Στέγη δηλώνει για άλλη μία χρονιά παρούσα και, στο πλαίσιο του φετινού Athens Pride Week, συμμετέχει με την πρώτη διαδικτυακή παρουσίαση της παράστασης Tom in Greece (Tom à la ferme, 2011) του Michel Marc Bouchard.

Μπείτε στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube από 7 έως 13 Σεπτεμβρίου 2020 και γιορτάστε τη διαφορετικότητα. Δείτε την ψηφιακή πρεμιέρα τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου στις 21:00 εδώ.

«Ο ομοφυλόφιλος, πριν γνωρίσει τον έρωτα, γνωρίζει το ψέμα» αναφέρει ο συγγραφέας του έργου, Μισέλ Μαρκ Μπουσάρ. Ο ανερχόμενος σκηνοθέτης Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκος μάς παρέσυρε σε μια τραγικοκωμική αποκάλυψη ψέματος, απώθησης και βίας με φόντο την Ελλάδα του σήμερα.

Πώς είναι να χάνεις τον συνεργάτη, συνάδελφο και σύντροφό σου; Πώς αλλάζει η ζωή ενός ανθρώπου, όταν περνά χρόνο με την οικογένεια του αποθανόντα συντρόφου του; Πώς διαχειρίζεται κανείς το πένθος, την απώλεια, τα πάθη που πρέπει να κρατηθούν μυστικά σε μια κλειστή κοινωνία; Και τελικά, πόσα μυστικά μπορεί κανείς να κρατήσει στο όνομα της αγάπης;

Ο ανήσυχος σκηνοθέτης Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκος, στην πρώτη του συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μετέφερε το επιτυχημένο έργο του Μισέλ Μαρκ Μπουσάρ, Tom à la ferme (2011), σε μια διασκευή εμπνευσμένη και από την ελληνική πραγματικότητα, που ανέβηκε στη Μικρή Σκηνή της Στέγης τον Δεκέμβριο του 2019.

Ο Ζερβουλάκος, ο οποίος το 2012 ψηφίστηκε από τους Γερμανούς κριτικούς θεάτρου του περιοδικού Theater Heute ως ο καλύτερος ανερχόμενος καλλιτέχνης, επιστράτευσε για την παράσταση μια ομάδα νέων και καθιερωμένων ηθοποιών (Ρένια Λουιζίδου, Αντώνης Πριμηκύρης, Λευτέρης Πολυχρόνης, Eva Maria Sommersberg), οι οποίοι, υπό τους ήχους των Amateurboyz, μας παρουσίασαν ένα ψυχολογικό θρίλερ, σπουδή στο πένθος και, παράλληλα, ανατομία μιας κλειστής κοινωνίας. Ένα επιτυχημένο θεατρικό έργο, που έγινε και ταινία από το τρομερό παιδί του καναδικού κινηματογράφου, Xavier Dolan, διασκευάστηκε και παρουσιάστηκε το 2019 για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Open Image Modal
Pinelopi_Gerasimou
Open Image Modal
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Pinelopi_Gerasimou
Open Image Modal
Pinelopi_Gerasimou

Ο Τομ, κοσμοπολίτης, πετυχημένος και γκέι, ταξιδεύει στην ελληνική επαρχία για να παραστεί στην κηδεία του εραστή του. Συντετριμμένος από το πένθος του, γνωρίζει για πρώτη φορά την οικογένεια του εκλιπόντα: τη μητέρα του, που δεν έχει ιδέα ποιος είναι ο Τομ και τι έχει ζήσει με τον γιο της, καθώς και τον πανομοιότυπο αδερφό του, που θέλει να κρύψει την αλήθεια με κάθε κόστος.

Παρά το τοξικό περιβάλλον, ο Τομ μοιάζει να αδυνατεί να φύγει, ενώ παθολογικές δυναμικές αναπτύσσονται μεταξύ των προσώπων που ταλανίζονται από παιχνίδια εξουσίας και καταπιεσμένες ορμές. Σταδιακά, τα όρια μεταξύ βίας, φόβου και λαγνείας θολώνουν, οδηγώντας σε μια τραγικοκωμική αποκάλυψη ψέματος, απώθησης και βίας.

Συντελεστές
Μετάφραση: Αμαλία Κοντογιάννη
Σκηνοθεσία: Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκος
Σκηνικά & Κοστούμια: Τίνα Τζόκα
Μουσική: Amateurboyz
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Στέλλα Ράπτη
Σύμβουλος Δραματουργίας: Lisiane Durand
Οργάνωση Παραγωγής: Ρένα Ανδρεαδάκη

Ερμηνεύουν:
Τομ: Αντώνης Πριμηκύρης
Αγαθή: Ρένια Λουιζίδου
Φράγκος: Λευτέρης Πολυχρόνης
Σάρα: Eva Maria Sommersberg

Μια ιδέα της Eteria Filon
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

H Στέγη είναι κοντά στην LGBTQI+ κοινότητα μέσα από δράσεις και παρεμβάσεις, στην Αθήνα και σε όλον τον κόσμο. Το 2015 έκανε το δικό της coming out, στηρίζοντας για πρώτη φορά το Athens Pride. Από τότε δηλώνει #Παρούσα κάθε χρόνο, βλέποντας με χαρά τον αριθμό των συμμετεχόντων να αυξάνεται. Οι πολλές φωνές ακούγονται πιο δυνατά.