Τον Ιούνιο οι αποφάσεις για το πακέτο στήριξης της οικονομίας

Δεν υπάρχει πλήρης εικόνα για τη ζημία ενώ καθυστερεί η εκταμίευση κονδυλίων από την ΕΕ.
Open Image Modal
wenjin chen via Getty Images

Ολοκληρωμένη εικόνα των απωλειών που έχει υποστεί η οικονομία προσπαθεί να σχηματίσει η κυβέρνηση πριν θέσει σε εφαρμογή το σύνολο των μέτρων με στόχο την επανεκκίνησης της οικονομίας. Η σταδιακή επαναλειτουργία κάποιων κλάδων της οικονομίας και η γρηγορότερη από το αναμενόμενο επαναλειτουργία για χιλιάδες επιχειρήσεις δημιουργεί προσδοκίες σχετικά με τον περιορισμό της ανάγκης καταβολής περισσότερων επιδομάτων.

Από την άλλη πλευρά το φαινόμενο ακόμα είναι σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σαφής εικόνα για το τελικό μέγεθος της ζημιάς που θα υποστεί η ελληνική οικονομία. Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι συνολικές αποφάσεις για το πακέτο στήριξης της οικονομίας δεν θα μπορούμε να έχουμε πριν το Ιούνιο. Στην κυβέρνηση περιμένουν να δουν τα στοιχεία και για την πορεία του Μαΐου προκειμένου να σχηματίσουν πλήρη εικόνα.

Παρά το γεγονός ότι η αγορά ζητά άμεσες παρεμβάσεις και κυρίως παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες υποχρεώσεις τους, αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου εξηγούν ότι δεν μπορούν να γίνουν κινήσεις χωρίς να έχει διασφαλιστεί το αποτέλεσμα τους. Όπως εξηγούν, το γεγονός ότι ακόμα δεν υπάρχει πλήρης εικόνα για τη ζημιά που έχει πάθει ο κάθε κλάδος, άρα και το μέγεθος της ενίσχυσης που χρειάζεται, δεν βοηθά στη λήψη αποφάσεων.

Ωστόσο, η κυβέρνηση σταδιακά ξεδιπλώνει το σχέδιο της επόμενης ημέρας επιχειρώντας να παρέμβει όπου είναι δυνατό. Σε αυτό το πλαίσιο τις επόμενες ημέρες αναμένονται ανακοινώσεις ενός ακόμα πακέτου στοχευμένων μέτρων, φορολογικών ελαφρύνσεων και εργαλείων ρευστότητας, με στόχο τη στήριξη του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών.

Η Ευρώπη αργεί

Ακόμα σημαντικότερο πρόβλημα ωστόσο, είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει βασίσει ένα μεγάλο μέρος της παροχής ρευστότητας της οικονομίας σε ευρωπαϊκά κονδύλια, χωρίς ακόμα να έχει εκταμιεύσει κάποιο ποσό. Τα Ευρωπαϊκά όργανα έχουν να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες απαιτήσεις από τα κράτη-μέλη και σύμφωνα με εκτιμήσεις η διαδικασίες εκταμίευσης των κονδυλίων δεν πρέπει να αναμένονται πριν από τον Ιούλιο.

 

 

Οι εξελίξεις αυτές για την κυβέρνηση σημαίνουν ότι θα πρέπει να χρηματοδοτήσει τις όποιες παρεμβάσεις στην οικονομία με ίδιους πόρους, έστω και αν οι δαπάνες είναι ήδη αυξημένες και τα έσοδα έχουν υποστεί σημαντική καθίζηση. Ακριβώς για αυτό το λόγο η παρακολούθηση των στοιχείων του προϋπολογισμού γίνεται μέρα με τη μέρα, προκειμένου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να μπορεί να έχει πλήρη εικόνα, αλλά και να εκτιμήσει την πορεία εσόδων και δαπανών όσο θα επιστρέφει η ομαλότητα στην αγορά.

Στοχευμένες δράσεις

Τα περιθώρια που θα αφήσει ο προϋπολογισμός θα κατευθυνθούν σε στοχευμένες δράσεις στην αγορά. Στόχος είναι πέρα από την ρευστότητα που θα έρθει κυρίως από ευρωπαϊκά κονδύλια, να δημιουργηθεί ένα πλέγμα φορολογικών και ασφαλιστικών κινήτρων και ελαφρύνσεων προκειμένου να ελαφρύνει το βάρος που σηκώνουν οι επιχειρηματίες.

Οι δράσεις θα αφορούν στοχευμένες κινήσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Κυρίως όμως σε τομείς και κλάδους οι οποίοι έχουν υποστεί τα μεγαλύτερα πλήγματα, ενώ η ανάκαμψη τους θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και το σύνολο της οικονομίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο τομέας του τουρισμού. Μετά και τις πρώτες αποφάσεις για τις μεταφορές και την μετακίνηση των τουριστών, το οικονομικό επιτελείο θα σταθμίσει τα νέα δεδομένα προκειμένου να επιλεγούν και οι ανάλογες δράσεις για τη στήριξη του κλάδου.

Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και τα κίνητρα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις προκειμένου να διευρύνουν τον εξαγωγικό κύκλο και σε τομείς που δεν είχαν μέχρι σήμερα εξαγωγική δραστηριότητα, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να περιορίσουν τις απώλειες από την μείωση της ζήτησης στο εσωτερικό.