Μνημόνια συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης: Τι σηματοδοτούν για Ελλάδα και Ευρώπη

Τρεις αναλυτές γράφουν για την HuffPost.
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Η υπογραφή των συμφωνιών μεταξύ της Τουρκίας και της διεθνούς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης -οι οποίες περιλαμβάνουν και την μεταξύ τους οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών- συνοδεύεται από ένα έντονο διπλωματικό «πόκερ» που εμπλέκει πολλές πλευρές.

Κατά συνέπεια, προκύπτουν δεκάδες ερωτήματα και για την στάση που οφείλουν να κρατήσουν τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η Τουρκία συμπεριφέρεται όλο και περισσότερο σαν ταραχοποιός.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστήριξε πως η Τουρκία έχει ζητήσει συνομιλίες για να υπάρξει συναίνεση πριν από την υπογραφή της συμφωνίας με τη Λιβύη και επεσήμανε ότι δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, από την πλευρά του, την Κυριακή δήλωσε ανοιχτά πως κατά την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, θα ζητήσει από άλλα μέλη της συμμαχίας, να στηρίξουν την Ελλάδα στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί τα εδαφικά της σύνορα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος σχολίασε συν τοις άλλοις πως «το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να παραμείνει αμέτοχο όταν κάποιο από τα μέλη του παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο» και πως «μια ουδέτερη προσέγγιση θα είναι εις βάρος της Ελλάδας».

Ο Αχμέντ Χαφέζ, εκπρόσωπος Τύπου της αιγυπτιακής κυβέρνησης, μετά την συνάντηση Δένδια-Σούκρι, δήλωσε πως οι δύο άνδρες χαρακτήρισαν «παράνομη» την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και είπε πως ο πρωθυπουργός της Λιβύης δεν έχει το δικαίωμα να υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με χώρες όπως η Τουρκία.

Με δεδομένα όλα αυτά, η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης προσθέτει ακόμα έναν λόγο έντασης στη συνεχιζόμενη διαμάχη με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο για τα δικαιώματα γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, κ. Κωνσταντίνος Φίλης, ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, κ. Κώστας Μαυρίδης και ο Διεθνολόγος -Συντονιστής του Τομέα Ευρασίας & Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, κ. Αλέξανδρος Θ. Δρίβας γράφουν στη HuffPost για τα μνημόνια συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και εξετάζουν τις συνέπειες της συμφωνίας για Ελλάδα, την στάση που πρέπει να κρατήσει η Ευρώπη, αλλά και την χρονική στιγμή που έπεσαν οι υπογραφές.