Reuters: Η Κύπρος συνδέει τις κυρώσεις στην Τουρκία με κυρώσεις στην Λευκορωσία

Το διεθνές πρακτορείο επικαλείται Ευρωπαίους διπλωμάτες που εκτιμούν ότι η Κύπρος έχει απελπιστεί και διεκδικεί έμπρακτη στήριξη από τους εταίρους.
Open Image Modal
5 Σεπτεμβρίου 2020. Οι σημαίες της ΕΕ και της Τουρκίας κυματίζουν πλάι πλάι στην Πόλη. Εικόνα από το κοντινό ή το μακρινό παρελθόν, άραγε; - PHOTOGRAPH BY Feature China / Barcroft Studios / Future Publishing (Photo credit should read Feature China/Barcroft Media via Getty Images)
Barcroft Media via Getty Images

Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκορωσία καθυστερούν λόγω της διαμάχης μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταδίδει το Ρόιτερς επικαλούμενο δηλώσεις τεσσάρων διπλωματών της ΕΕ , σε μία εξέλιξη που σύμφωνα με το πρακτορείο αποτελεί «το τελευταίο σημάδι παράλυσης στην εξωτερική πολιτική του μπλοκ».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έδωσαν την πολιτική τους έγκριση για κυρώσεις σε ανώτερους αξιωματούχους της Λευκορωσίας, σε μια συνάντηση στο Βερολίνο στα τέλη του περασμένου μήνα, στον απόηχο των εκλογών της 9ης Αυγούστου που η Δύση θεωρεί ότι έγινε νοθεία και σε μια προσπάθεια να προσφερθεί υποστήριξη στους διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας στην Λευκορωσία.

Μια κυπριακή διπλωματική πηγή είπε στο Reuters ότι η Λευκωσία ζήτησε χρόνο για να μελετήσει τις προγραμματισμένες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις της ΕΕ και το σχέδιο για «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων, επειδή, ως ένα από τα μικρότερα κράτη της ΕΕ, το νησί δεν έχει την οργανωτική ικανότητα να τα εξετάσει γρήγορα.

«Υποστηρίζουμε τις κυρώσεις, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε τι έχουμε μπροστά μας», δήλωσε η διπλωματική πηγή.

Η εξωτερική πολιτική της ΕΕ απαιτεί συναίνεση μεταξύ των 27 μελών της.

Ωστόσο, πολλά κράτη της ΕΕ πιστεύουν ότι το αίτημα της Κύπρου είναι μια έμμεση προσπάθεια να εξαναγκαστούν τα άλλα 26 κράτη, ώστε να συμφωνήσουν για παρόμοια μέτρα κατά της Τουρκίας.

Η Τουρκία άρχισε δοκιμαστικές γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο κοντά στην Κύπρο πέρυσι, παρά τις προειδοποιήσεις των Βρυξελλών, εν μέσω ευρύτερων φόβων για στρατιωτική κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ Ελλάδα και Τουρκία πραγματοποιούν ναυτικές ασκήσεις στην περιοχή, σημειώνει το Ρόιτερς.

Η πρόταση της Κύπρου που κατατέθηκε τον Ιούνιο σχετικά με την επιβολή κυρώσεων σε περισσότερες τουρκικές εταιρείες και φυσικά πρόσωπα δεν έχει εγκριθεί, καθώς πολλά κράτη της ΕΕ - συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας - θέλουν να αμβλύνουν την ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην Τουρκία, μέσω διαλόγου.

Open Image Modal
31 Αυγούστου 2020. Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, από την κοινή αεροναυτική άσκηση με την Κύπρο, την Γαλλία και την Ιταλία, που διεθήχθη στην Ανατολική Μεσόγειο. (Greek Defense Ministry via AP)
ASSOCIATED PRESS

Προειδοποίηση Χριστοδουλίδη από τις 28 Αυγούστου

Η Αθήνα αρνείται να σχολιάσει μέχρι στιγμής σενάρια περί σύνδεσης των κυρώσεων στην Λευκορωσία με τον κατάλογο των κυρώσεων για την Τουρκία, που έχει ήδη επεξεργαστεί ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, προκειμένου να μπουν στο τραπέζι στην σύνοδο κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης είχε δώσει το στίγμα του ουσιαστικά, αναφερόμενος στην πολιτική που οφείλει να εφαρμόσει η ΕΕ σε διεθνές επίπεδο, καθώς και στην αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμών, σε δημόσιες δηλώσεις του (ΑΠΕ-ΜΠΕ) μετά το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο στα τέλη Αυγούστου. Σε συνέντευξή του εκείνη την ημέρα, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε χαρακτηριστικά:

«Αν η ΕΕ επιθυμεί να έχει αξιοπιστία σε διεθνές επίπεδο, πρέπει να μην υιοθετεί προσεγγίσεις τύπου “δύο μέτρα και δύο σταθμά” ούτε να επιδεικνύει επιλεκτική ευαισθησία».

Μάλιστα, επεσήμανε ότι «όλα τα θέματα που συζητούμε είναι αλληλένδετα», προσθέτοντας ότι τα ζητήματα που συζητώνται δεν είναι ανεξάρτητα το ένα από το άλλο και ότι αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Με βάση αυτές τις δηλώσεις, κάθε άλλο παρά μπορεί να αποκλειστεί μία κίνηση της Κύπρου στην κατεύθυνση της διασύνδεσης των δύο περιπτώσεων σε επίπεδο κυρώσεων.

Open Image Modal
Καστελλοριζο, 3 Σεπτεμβρίου 2020. Εσχάτως στο στόχαστρο της τουρκικής προπαγάνδας, καθώς αποτελεί κλειδί για την μελλοντική χάραξη θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. (Photo by Ayhan Mehmet/Anadolu Agency via Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

 

 «Απελπίστηκε» η Κύπρος

Με έως και 40 ανώτερους αξιωματούχους της Λευκορωσίας να περιλαμβάνονται στον κατάλογο για πιθανές κυρώσεις και τη χώρα στη δίνη μαζικών διαδηλώσεων επί ένα μήνα - κόντρα στο αποτέλεσμα των εκλογών - ορισμένοι διπλωμάτες είναι εξοργισμένοι που η ΕΕ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί.

«Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση», δηλώνει στο Ρόιτερς ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ που συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων, αν και ένας άλλος διπλωμάτης χαρακτήρισε (πάντοτε σύμφωνα με το πρακτορείο) την Κύπρο ως «απελπισμένη» και όχι κακοπροαίρετη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα φιλοξενήσει τους ηγέτες της Ελλάδας και της Κύπρου στην Κορσική την Πέμπτη (10 Σεπτεμβρίου), καθώς μια σημαντική εξέλιξη (ή μία κοινή απόφαση) θα μπορούσε να προκύψει από την συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 21 Σεπτεμβρίου ή από την σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, η διαμάχη με την Κύπρο προσθέτει ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, ανέφεραν οι διπλωμάτες.

Η ΕΕ, η οποία κάποτε μπορούσε να καυχηθεί ότι ως ήπια δύναμη βοήθησε να μεταμορφωθούν χώρες που βρέθηκαν επί δεκαετίες υπό κομμουνιστικό καθεστώς σε οικονομίες της αγοράς, αγωνίζεται τώρα να ασκήσει επιρροή, σε αντίθεση με τις πολιτικές του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δηλώνει αποφασισμένος να αποφύγει τον παρεμβατισμό και χρησιμοποιεί το σύνθημα “America First”.

Με πληροφορίες Reuters, AΠΕ