Η Υπηρεσία Ψαριών και Άγριας Ζωής (USFWS) των ΗΠΑ ανακοίνωσε την αφαίρεση των γκρίζων λύκων από τη λίστα των ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και προστατεύονται από τη νομοθεσία (Endangered Species Act).
Η Υπηρεσία ανέφερε πως αυτή η απόφαση αποτελεί μια μορφή εορταστικής τελετουργίας που συνοδεύει τις διαπιστώσεις περί επιστροφής των λύκων στη φύση, κατά τις τελευταίες δεκαετίες.
″Μετά από περισσότερα από 45 χρόνια ως είδος που περιλαμβάνεται στη λίστα των ζώων που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, ο γκρίζος λύκος ξεπέρασε όλους τους στόχους που είχαν τεθεί [σ.σ. για την διατήρηση και αύξηση του πληθυσμού του] και ανέκαμψε”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπέρχαρντ. Όπως τόνισε, το συγκεκριμένο είδος δεν είναι πλέον υπό τον κίνδυνο εξαφάνισης βάσει των συγκεκριμένων κριτηρίων που ορίζει το Κογκρέσο και η νομοθεσία.
Ωστόσο, πολλές ομάδες προστασίας, περιβάλλοντος και άγριας ζωής καταγγέλλουν πως η απόφαση αυτή θα αποβεί καταστροφική για τους πληθυσμούς των γκρίζων λύκων στις Πολιτείες των ΗΠΑ που συνεχίζουν να είναι επισφαλείς.
″Αυτή δεν είναι η ώρα για να πούμε πως η αποστολή εξετελέσθη”σχολιάζει στην HuffPost US η Κρίστερ Μπόιλς, δικηγόρος για τη μη κερδοσκοπική Earthjustice, ”Οι λύκοι μόλις άρχισαν να διεκδικούν ένα μέρος των εκτάσεων σε περιοχές όπως η Βόρεια Καρολίνα και σε περιοχές του βορειοδυτικού Ειρηνικού και έχουν ανάγκη προστασίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο για να μπορούν να εξερευνήσουν και να προσαρμοστούν σε βιότοπους όπως στα βουνά Σάουθερ Ρόκι και σε άλλες περιοχές στα βορειοανατολικά. Αυτή η απόφαση διαγραφής τους από τη λίστα των απειλούμενων με εξαφάνιση ζώων αποτελεί κακή επιστημονική πρακτική που οδηγεί σε κακές πολιτικές αποφάσεις. Η απόφαση είναι παράνομη και θα αποδειχθεί στο Δικαστήριο”.
Και άλλες οργανώσεις όμως και φορείς δηλώνουν πως θα προσφύγουν κατά της απόφασης όπως οι Defenders of Wildlife, Western Environmental Law Center και Center for Biological Diversity.
Η διαγραφή των γκρίζων λύκων από τη λίστα των ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση σημαίνει ότι η διαχείρισή του πληθυσμού τους θα αφεθεί ουσιαστικά στις Πολιτείες. Η USFWS απαιτεί από αυτές την υποβολή πενταετούς σχέδιο παρακολούθησης ώστε να εξετάζεται η πρόοδος στην ενίσχυση και διατήρηση του πληθυσμού των ζώων.
Ωστόσο, οι οικολόγοι φοβούνται ότι η κατάργηση των ομοσπονδιακών προστατευτικών νόμων θα οδηγήσει σε πολιτειακές αποφάσεις που θα ανοίξουν το δρόμο σε κυνηγούς και θανατώσεις λύκων μειώνοντας και πάλι δραματικά τον αριθμό τους.
Οι γκρίζοι λύκοι είχαν ήδη διαγραφεί από τη λίστα στο Άινταχο και τη Μοντάνα με μια διαδικασία που είχε εκκινήσει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ και οριστικοποιήθηκε επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.
Σε Αϊντάχο, Μίσιγκαν, Μινεσότα, Μοντάνα, Όρεγκον, Ουάσιγκτον και Ουισκόνσιν υπάρχουν συνολικά περίπου 6.000 άγριοι γκρίζοι λύκοι σύμφωνα με την USFWS ενώ κάποιοι έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στη Βόρεια Καλιφόρνια.
Οι γκρίζοι λύκοι στις 48 ηπειρωτικές Πολιτείες των ΗΠΑ προστέθηκαν στη λίστα των απειλούμενων με εξαφάνιση ζωών το 1974. Εκείνη την εποχήείχαν σχεδόν εξαφανιστεί μετά από δεκαετίες κυνηγιού και σκόπιμων προσπαθειών εξόντωσης τους.
To ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην HuffPost US και έγινε απόδοση του κειμένου στα ελληνικά.