Τραμπ: Μετά τον Καναδά και τη διώρυγα του Παναμά, έβαλε στο μάτι και τη Γροιλανδία

Πως απαντούν στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ οι ηγέτες των χωρών.
Open Image Modal
ΑΡΧΕΙΟ - Τα σπίτια φωτίζονται μετά το ηλιοβασίλεμα στο Τασίλακ (πρώην Ανμάσαλικ) της Γροιλανδίας, Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019 (AP Photo/Felipe Dana, File).
via Associated Press

Πρώτα ήταν ο Καναδάς, μετά η διώρυγα του Παναμά. Τώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει και πάλι «δικιά του» τη Γροιλανδία.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε τις ανεπιτυχείς εκκλήσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του να αγοράσουν οι ΗΠΑ τη Γροιλανδία από τη Δανία, προσθέτοντάς την στον κατάλογο των συμμαχικών στις ΗΠΑ χώρες με τις οποίες τσακώνεται, πριν ακόμη καν αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου.

Σε μια ανακοίνωση της Κυριακής με την οποία όρισε τον πρεσβευτή του στη Δανία, ο Τραμπ έγραψε ότι: «Για τους σκοπούς της εθνικής ασφάλειας και της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θεωρούν ότι η ιδιοκτησία και ο έλεγχος της Γροιλανδίας είναι απόλυτη ανάγκη».

 

 

Το γεγονός ότι ο Τραμπ έβαλε και πάλι στο μάτι του τη Γροιλανδία έρχεται αφού ο εκλεγμένος πρόεδρος άφησε το Σαββατοκύριακο να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ανακτήσουν τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά, αν δεν γίνει κάτι για να μειωθεί το αυξανόμενο κόστος ναυτιλίας που απαιτείται για τη χρήση της πλωτής οδού που συνδέει τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

 

Open Image Modal
FILE - A cargo ship traverses the Agua Clara Locks of the Panama Canal in Colon, Panama, Sept. 2, 2024. (AP Photo/Matias Delacroix, File)
Matias Delacroix via AP

 

Έχει επίσης προτείνει στο παρελθόν ο Καναδάς να γίνει η 51η πολιτεία των ΗΠΑ και αναφέρεται στον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό ως «κυβερνήτη» της «Μεγάλης Πολιτείας του Καναδά».

«Η Γροιλανδία είναι δική μας και δεν είναι προς πώληση»

Η Γροιλανδία, το μεγαλύτερο νησί του πλανήτη, βρίσκεται ανάμεσα στον Ατλαντικό και τον Αρκτικό ωκεανό. Καλύπτεται κατά 80% από ένα στρώμα πάγου και φιλοξενεί μια μεγάλη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ. Απέκτησε αυτονομία από τη Δανία το 1979 και ο πρωθυπουργός της κυβέρνησής της, Múte Bourup Egede, ξεκαθάρισε ότι οι τελευταίες εκκλήσεις του Τραμπ θα είναι εξίσου ανούσιες με εκείνες που έγιναν κατά την πρώτη θητεία του.

«Η Γροιλανδία είναι δική μας. Δεν είμαστε προς πώληση και δεν θα είμαστε ποτέ προς πώληση», ανέφερε σε δήλωσή του. «Δεν θα χαραμίσουμε τον πολυετή αγώνα μας για την ελευθερία».

Ο Τραμπ ακύρωσε την επίσκεψή του στη Δανία το 2019, αφού η πρόθεσή του να αγοράσει τη Γροιλανδία απορρίφθηκε από την Κοπεγχάγη και κατέληξε σε ναυάγιο.

 

Κόντρα Τραμπ με τον Πρόεδρο του Παναμά στα social media 

O Tραμπ εξάλλου, υποστήριξε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ «εξαπατώνται» στη Διώρυγα του Παναμά.

«Εάν δεν ακολουθηθούν οι αρχές, τόσο ηθικές όσο και νομικές, αυτής της μεγαλόψυχης χειρονομίας προσφοράς, τότε θα απαιτήσουμε να επιστραφεί η Διώρυγα του Παναμά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, πλήρως, γρήγορα και χωρίς αμφισβήτηση», είπε.

Ο πρόεδρος του Παναμά Χοσέ Ραούλ Μουλίνο απάντησε σε ένα βίντεο ότι «κάθε τετραγωνικό μέτρο της διώρυγας ανήκει στον Παναμά και θα συνεχίσει να ανήκει», αλλά ο Τραμπ αντεπιτέθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης: «Θα το δούμε αυτό!».

 

 

Ο εκλεγμένος πρόεδρος δημοσίευσε επίσης μια φωτογραφία μιας αμερικανικής σημαίας που έχει φυτευτεί στη ζώνη του καναλιού, κάτω από τη φράση: «Καλώς ήρθατε στο κανάλι των Ηνωμένων Πολιτειών!».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατασκεύασαν τη διώρυγα στις αρχές του 1900, αλλά παραχώρησαν τον έλεγχο στον Παναμά στις 31 Δεκεμβρίου 1999, βάσει συνθήκης που υπέγραψε το 1977 ο πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ.

Η διώρυγα εξαρτάται από ταμιευτήρες που επλήγησαν από την ξηρασία του 2023, η οποία την ανάγκασε να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των καθημερινών θέσεων για τη διέλευση των πλοίων. Με λιγότερα πλοία, οι διαχειριστές αύξησαν επίσης τα τέλη που χρεώνονται στους φορτωτές για την κράτηση θέσεων για τη χρήση της διώρυγας.

 

 

Τριντό σε Τραμπ: «Πλάκα κάνεις;»

Οι ισχυρισμοί Τραμπ περί Γροιλανδίας και  Παναμά ακολούθησαν την πρόσφατη ανάρτηση του Τραμπ ότι «οι Καναδοί θέλουν ο Καναδάς να γίνει η 51η Πολιτεία» με μια εικόνα του ίδιου τοποθετημένου σε μια βουνοκορφή να επιτηρεί τα γύρω εδάφη δίπλα σε μια καναδική σημαία.

Ο Τρουντό υπαινίχθηκε ότι ο Τραμπ αστειευόταν για την προσάρτηση της χώρας του, αλλά οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν πρόσφατα στο κλαμπ Mar-a-Lago του Τραμπ στη Φλόριντα για να συζητήσουν τις απειλές του Τραμπ να επιβάλει δασμό 25% σε όλα τα καναδικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τον Stephen Farnsworth, καθηγητή πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Mary Washington στο Fredericksburg της Βιρτζίνια: «Ο Καναδάς δεν πρόκειται ποτέ να γίνει μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά τα σχόλια του Τραμπ αφορούν περισσότερο τη μόχλευση αυτών που λέει για να εξασφαλίσει παραχωρήσεις από τον Καναδά, θέτοντας τον Καναδά εκτός ισορροπίας, ιδιαίτερα δεδομένου του επισφαλούς σημερινού πολιτικού κλίματος στη χώρα», δήλωσε ο Φάρνσγουορθ. «Ίσως να διεκδικήσει μια νίκη για εμπορικές παραχωρήσεις, αυστηρότερα σύνορα ή άλλα πράγματα».

Παρομοιώς το ίδιο ισχύει σύμφωνα με τον Farnsworth και για τη Γροιλανδία.

 «Αυτό που θέλει ο Τραμπ είναι μια νίκη. Και ακόμη και αν η αμερικανική σημαία δεν υψωθεί πάνω από τη Γροιλανδία, οι Ευρωπαίοι μπορεί να είναι πιο πρόθυμοι να πουν ναι σε κάτι άλλο λόγω της πίεσης».