Με παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα βρέθηκε λύση στο ζήτημα που ανέκυψε με τη χωροταξία της εκδίκασης της πολύκροτης υπόθεσης της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι το 2018.
Σε σημερινή σύσκεψη που έλαβε χώρα το μεσημέρι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με τη συμμετοχή του προϊσταμένου του Εφετείου Αθηνών Δημήτρη Οικονόμου, του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών Χριστόφορου Λινού και του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνου αποφασίστηκε η μεταφορά της δίκης για την υπόθεση στο Μάτι στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, όπου ήδη διεξάγεται η επίσης πολυπρόσωπη και πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Η απόφαση ελήφθη με δεδομένη τη δικονομική πρόοδο που έχει συντελεστεί στη δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς και με τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων ότι ο αριθμός των συνεδριάσεων που θα ανέρχεται σε τουλάχιστον 12 ανά μήνα δεν θα οδηγήσουν σε παρέλκυση και καθυστέρηση της εκδίκασης της υπόθεσης.
Τσιάρας για Μάτι: Ευθύνη της διοίκησης των δικαστηρίων η αίθουσα της δίκης
«Συγκαλέσαμε σύσκεψη με προϊσταμένους δικαστηρίων Πρωτοδικείου και Εφετείου. Καταληξαμε στη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί η Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων για τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα» δήλωσε στον Real FM ο υπουργός για τη δίκη για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.
«Θα γίνεται εναλλάξ με τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Αυτό θα μπορέσει να τακτοποιηθεί μέσα από κάποιες διευκολύνσεις που θα υπάρξουν. Υπάρχει η διαβεβαίωση ότι δεν υπάρξει κανένα απολύτως ζήτημα στο θέμα της παραγραφής των αδικημάτων» πρόσθεσε ο κ. Τσιάρας.
«Η ευθύνη για το πού γίνεται μια δίκη είναι ευθύνη που βαρύνει τη διοίκηση των δικαστηρίων. Σε μένα η συγκεκριμένη υπόθεση για την αίθουσα ήρθε στις αρχές Οκτωβρίου, ακριβώς μετά από μια δίκη μας αναζήτηση για το πώς και ποτέ προσδιορίζεται η μεγάλη δίκη στην οποία όντως η προανακριτική διαδικασία διήρκεσε πολύ μεγάλο χρόνο. Η δυνατότητα ήταν να μεταφερθεί η δίκη στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Εφετείου που είναι η γνωστή, μεγάλη, και η μοναδική αίθουσα», είπε ο κ. Τσιάρας απαντώντας στην ερώτηση γιατί η δίκη γίνεται σε τόσο μικρή αίθουσα
«Υπήρχε ακόμη ένα ζήτημα για να ολοκληρωθούν οι κλητεύσεις 200 και ανθρώπων. Το γεγονός που έθετε αμφιβολίες αν αλλάζαμε τον χώρο στον οποίο γινόταν η δίκη σε σχέση με τον χρονο που διαθέταμε για να γίνει σωστά όλη αυτή η διαδικασία. Αυτό ενείχε πιθανότητα ακύρωσης, θα περιόριζε ακόμη περισσότερο τον χρόνο που είχαμε μέχρι να φτάσουμε στην παραγραφή και θα δημιουργούνταν πολλά αλλά ζητήματα» πρόσθεσε.
«Η πρώτη επικοινωνία που έγινε την διοίκηση του Εφετείου έδειχνε ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα χρήσης της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων και ήδη είχαν προσδιοριστεί οι δικάσιμες που αφορούν στη Χρυσή Αυγή, μια αντίστοιχη πολύκροτη, πολυπροσωπη μεγάλη υπόθεση» τόνισε δε ο υπουργός.
«Υπάρχει διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως ζήτημα στο θέμα της παραγραφής» ξεκαθάρισε ενώ η ολοκλήρωση της δίκης για το Μάτι αναμένεται μέχρι τον Ιούλιο του 2026.
Σχολιάζοντας το γεγονός των αρχικών αντιδράσεων για τη μικρή αίθουσα, ο κ. Τσιάρας τόνισε: «Νιώθω οργή και αγανάκτηση. Βάζω τον εαυτό μου στη θέση των συγγενών των αδικοχαμένων που είδαν να εκτυλίσσονται σκηνές που δεν συνάδουν με την αξιοπρέπεια ή με τη γενικότερη σωστή λειτουργία της δικαιοσύνης και της πολιτείας».
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί το Αμφιθέατρο στην Ευελπίδων, ο υπουργός απάντησε ότι χωράει μόλις 100 άτομα. Στην ερώτηση εάν θα αποδοθεί δικαιοσύνη στη δίκη, δήλωσε: «Η δικαιοσύνη έχει σταθεί στο ύψος περιστάσεων σε πολύ δύσκολες υποθέσεις».
Καταγγελία μειοψηφίας ΕνΔΕ: Απουσία δομών για διεξαγωγής άλλης μίας πολυπρόσωπης δίκης – Αδράνεια των αρχών
Αιχμές για την κατάσταση που επικράτησε κατά την έναρξη στο ΣΤ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών αφήνει η μειοψηφία του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ).
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο επικεφαλής Χριστόφορος Σεβαστίδης και τα μέλη ΔΣΑ και της μειοψηφίας Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Παντελής Μποροδήμος, Μιχάλης Τσέφας, Ιωάννης Ασπρογέρακας και Έφη Κώστα αναφέρεται:
«Με αφορμή την κατάσταση που δημιουργήθηκε χτες κατά την έναρξη της συνεδρίασης του ΣΤ΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, που δικάζει υπόθεση σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Μάτι Αττικής, οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής: οι διαρκείς εξαγγελίες των συναρμόδιων υπουργείων, περί εκσυγχρονισμού του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης με έμφαση στην ψηφιοποίησή της και την αξιοποίηση υπερσύγχρονων αλγόριθμων και ηλεκτρονικών μέσων, βρίσκονται αντιμέτωπες με την αμείλικτη πραγματικότητα της απουσίας των ελάχιστων δομών, για την διεξαγωγή άλλης μια σημαντικότατης πολυπρόσωπης δίκης».
Όπως τονίζει η μειοψηφία του Δ.Σ. του ΔΣΑ «οι συνάδελφοι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί καλούνται για άλλη μια φορά να εκτελέσουν το καθήκον τους σε ένα περιβάλλον απονομής Δικαιοσύνης που δεν αρμόζει σε σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, ενώ δικαίως όλοι οι παράγοντες της δίκης διαμαρτύρονται για την αδυναμία της Πολιτείας να εξασφαλίσει κατάλληλες αίθουσες για την εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων. Οι έγκαιρες προσπάθειες της Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών να υπάρξει πρόνοια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για κατάλληλο χώρο, δεν βρήκαν ανταπόκριση και η εικόνα ενός συστήματος απονομής Δικαιοσύνης, που βιώνει την έμπρακτη απαξίωση της Πολιτείας κάνει τον γύρο το κόσμου».
Και καταλήγει: «Στο ίδιο έργο θεατές πια, βλέπουμε τους συναδέλφους μας δικαστές και εισαγγελείς, να γίνονται οι καθημερινοί αποδέκτες μια αγανάκτησης για την οποία ουδόλως ευθύνονται, ενώ οι καθ’ ύλην αρμόδιοι που σήμερα κωφεύουν, αύριο θα εξαπολύουν σε ομιλίες και συνεντεύξεις βολές για την καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης, δείχνοντας ως υπεύθυνους τους δικαστικούς λειτουργούς. Ενόψει της απόλυτης αδράνειας του προεδρείου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, οφείλουμε να παρέμβουμε και να ενημερώσουμε πρωτίστως τους πολίτες της χώρας ότι όταν η Πολιτεία αρνείται να ανταποκριθεί στο καθήκον της να διαμορφώσει το πλαίσιο επαρκών κτιριακών και υλικοτεχνικών δομών, ώστε να δικάζονται οι υποθέσεις με ανθρώπινες συνθήκες και με την τήρηση όλων των αρχών της δίκαιης δίκης, τότε η καθυστέρηση θα αποτελεί αυτοεκπληρούμενη προφητεία, για την οποία φέρει αμέριστη την ευθύνη. Ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες είναι βέβαιο ότι οι δικαστικοί λειτουργοί θα επιτελέσουν στο ακέραιο το καθήκον που τους αναλογεί. Είναι καιρός να κάνει το ίδιο και η Πολιτεία».
Οι εικόνες ντροπής στη δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι
Κατά την έναρξη της διαδικασίας την Πέμπτη στη μικρή αίθουσα που είχε οριστεί να διεξαχθεί η πολύκροτη δίκη επικράτησαν εικόνες χάους και ντροπής, με περισσότερους από 200 παριστάμενους να βρίσκονται στα Δικαστήρια – κατηγορούμενοι, μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης, συνήγοροι, δημοσιογράφοι – αλλά μετά βίας να χωράνε οι 21 που έχουν παραπεμφθεί για τη φονική πυρκαγιά.
Δικηγόροι βρίσκονταν έξω από τα παράθυρα της αίθουσας φωνάζοντας «Ντροπή! Διακόψετε να βρεθεί άλλη αίθουσα», με την έδρα του Δικαστηρίου να ανακοινώνει πως η διαδικασία θα γίνει σταδιακά προκειμένου να μπορέσουν να βρουν χώρο οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση και τελικώς να διακόπτει για τις 7 Νοεμβρίου.
Αποκαλυπτικά είναι όπως έγραψε το dikastiko.gr όσα ανέφερε ο Παναγιώτης Μπαλακτάρης, δικηγόρος στην υπόθεση. «Οι συνθήκες ήταν πραγματικά ασύλληπτες. Αρκετοί συνήγοροι προσπαθούσαν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία από τα παράθυρα της αίθουσας, κολλημένοι κυριολεκτικά στα κάγκελα. Όσοι είχαμε κατορθώσει (διότι περί κατορθώματος πρόκειται!) να εισέλθουμε στην αίθουσα νωρίτερα απ’ ό,τι συνήθως, ακούγαμε μεν τι έλεγε η κα Πρόεδρος, αλλά αδυνατούσαμε να σημειώσουμε οτιδήποτε ή και να κινηθούμε περαιτέρω, καθότι ήταν ο ένας πάνω στον άλλον» σημείωνε.
«Καμπανάκι» από τη Διοίκηση του Πρωτοδικείου
Το θέμα είχε αναδειχθεί πριν την έναρξη της δίκης από το νεοεκλεγέν Τριμελές Συμβούλιο Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Χριστόφορο Λινό, να το θίγει σε ανακοίνωσή του και να αναφέρεται στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την εξεύρεση μεγαλύτερης αίθουσας, που θα μπορούσε να καλύψει τις ιδιαίτερες δυσκολίες διεξαγωγής μιας τέτοιας πολυπρόσωπης και μεγάλης διάρκειας διαδικασίας.
Για το λόγο αυτό ο κ. Λινός είχε ζητήσει με επείγον έγγραφό του προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τον ορισμό της Αίθουσας Τελετών του Εφετείου Αθηνών ως αίθουσας στην οποία θα πραγματοποιούνταν τουλάχιστον οι αρχικές συνεδριάσεις του Δικαστηρίου κάτι που δεν έγινε δεκτό.
«Ωστόσο, όπως στη συνέχεια ενημερωθήκαμε, ο ορισμός αυτός, στο παρόν χρονικό σημείο και παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, δεν ήταν εφικτός, λόγω άλλης πολυπρόσωπης δίκης που ήδη διεξάγεται στην προαναφερόμενη αίθουσα (δευτεροβάθμια δίκη «Χρυσής Αυγής»), ο διαμοιρασμός της χρήσης της οποίας με το ΣΤ ́ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών κρίθηκε δυσχερής» σημειώνεται.
Μετά την εξέλιξη αυτή, το Τριμελές Συμβούλιο Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών, «προς το σκοπό διευκόλυνσης διεξαγωγής της δίκης και περιορισμού της αναπόφευκτης ταλαιπωρίας όλων των παραγόντων της, προέκρινε τη λύση της αναζήτησης άλλης αίθουσας, εντός του χώρου της πρώην Σχολής Ευελπίδων, στην οποία το ΣΤ ́ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών θα μπορούσε να συνεδριάσει, μετά τυχόν διακοπή και κατόπιν συνεννόησης με τη διευθύνουσα τη συνεδρίαση Δικαστή, υπό όρους, έστω και εν μέρει, καλύτερους, λύση που ενδεχομένως θα μπορεί να συνδυασθεί και με άλλες, ανήκουσες στη ίδια ως άνω Δικαστή δικονομικές επιλογές (π.χ. προγραμματισμός, κατά την αρχική συνεδρίαση της 31ης Οκτωβρίου τ.ε., της παρουσίας των μαρτύρων σε περισσότερες μελλοντικές συνεδριάσεις του Δικαστηρίου)».
Πηγή:dikastiko.gr