Τρεις απρόβλεπτοι τρόποι που η εμμηνόπαυση επηρεάζει το δέρμα μας

Ειδικός αποκαλύπτει. Τι κάνουμε σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά;
Open Image Modal
Inside Creative House via Getty Images
Η εμμηνόπαυση μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στο δέρμα της γυναίκας

 Σύμφωνα με το Menopause Support UK, υπάρχουν περίπου 13 εκατομμύρια γυναίκες που βρίσκονται πριν ή μετά τη φάση της εμμηνόπαυσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρά το γεγονός ότι είναι τόσο συνηθισμένο και κάτι που θα περάσουν τελικά όλες οι γυναίκες, υπάρχουν τόσα πολλά που ακόμα δεν γνωρίζουμε για αυτή την τόσο ιδιαίτερη περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας. Δεν έχουν να κάνουν όλα με εξάψεις και εναλλαγές διάθεσης.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την Ρεμπέκα Ελσντον, προχωρημένος (advanced) ειδικός στο δέρμα και ιδιοκτήτη της κλινικής re/skin, «είναι σημαντικό να μετατοπίσουμε τη συζήτηση από την ”καταπολέμηση” της γήρανσης στο να  ”αγκαλιάσουμε” το δέρμα σε κάθε στάδιο. Άλλωστε, η γήρανση είναι προνόμιο και η εστίαση πρέπει να γίνει στο να αισθάνεται κανείς αυτοπεποίθηση για το δέρμα του, ανεξαρτήτως ηλικίας».

Η ίδια συνεργάστηκε με την παγκόσμια μάρκα ομορφιάς και ευεξίας Fresha, για να συζητήσει τρία δερματικά προβλήματα που ίσως δεν γνωρίζαμε ότι συνδέονται με την εμμηνόπαυση – και πώς να τα αντιμετωπίσουμε...

Ευαισθησία σε μώλωπες και μολύνσεις

Η Ελσντον αποκάλυψε ότι, καθώς πέφτουν τα επίπεδα οιστρογόνων, το ίδιο μειώνεται και η ικανότητα του δέρματος να επανορθώνεται. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα μας μπορεί να γίνει πιο επιρρεπές σε μολύνσεις και εξαιρετικά ευαίσθητο στο περιβάλλον. Ξαφνικά, ερυθρότητα, ερεθισμός, ακόμα και καταστάσεις όπως η ροδόχρου ακμή μπορεί να εμφανιστούν από το πουθενά, με την καθυστερημένη επούλωση των πληγών να επηρεάζει επίσης το δέρμα.

Τέλεια.

Τι κάνουμε;

 Ενισχύουμε την άμυνα του δέρματος με προϊόντα πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Αναζητάμε φόρμουλες με βιταμίνη C και Ε για να βοηθήσουμε το δέρμα μας να αντέχει τους περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες.

Ορατά «σκοτεινά» σημεία

Οι ορμονικές αλλαγές συχνά κάνουν την υπερμελάγχρωση πιο ορατή. Αυτά τα επίμονα σημεία μπορεί να παραμείνουν και να είναι αδύνατο να μετατοπιστούν. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Έλσντον, η λύση είναι αρκετά απλή.

Τι κάνουμε; 

Συστατικά που φωτίζουν όπως το τρανεξαμικό οξύ, η νιασιναμίδη και η βιταμίνη C μπορούν να βοηθήσουν στην εξομάλυνση του τόνου του δέρματός μας. Για πιο έντονη μελάγχρωση, επαγγελματικές θεραπείες όπως το χημικό πίλινγκ ή η θεραπεία με λέιζερ μπορεί να είναι η απάντηση.

Μολύνσεις

Τέλος, η Έλσντον αποκαλύπτει ότι η πτώση των οιστρογόνων μπορεί να αναστατώσει το φυσικό μικροβίωμα του δέρματός μας, οδηγώντας σε μολύνσεις από μύκητες, ειδικά σε περιοχές όπως οι πτυχές του δέρματος. Είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες, αλλά δεν το συζητούν συχνά.

Τι κάνουμε; 

Διατηρούμε την περιοχή καθαρή, χρησιμοποιούμε υφάσματα που αναπνέουν όπως βαμβάκι και, εάν χρειάζεται, εφαρμόζουμε αντιμυκητιακή κρέμα. Για επιπλέον προστασία, η προβιοτική φροντίδα του δέρματος μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας του δέρματός μας.