Τρεις είναι οι απλούστατες διαφορές μεταξύ γρίπης και κρυολογήματος

Πώς θα καταλάβουμε τι έχουμε.
Open Image Modal
Prostock-Studio via Getty Images
Το κρυολόγημα εντοπίζεται κυρίως στη μύτη και στο λαιμό.

Αν αναρωτιόμαστε πώς να ξεχωρίσουμε ένα κανονικό κρυολόγημα από μια γρίπη, το NHS έχει τρεις απλές συμβουλές.

Πώς να καταλάβουμε αν έχουμε γρίπη κι όχι κρυολόγημα

Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, τα συμπτώματα τόσο της γρίπης όσο του κρυολογήματος είναι «ίδια», αλλά η γρίπη τείνει να την αισθανόμαστε «πιο σοβαρή». 

Οι τρεις βασικές διαφορές μεταξύ των δύο είναι:

Κρυολόγημα:

Εμφανίζεται σταδιακά.

Επηρεάζει κυρίως τη μύτη και το λαιμό.

Μας κάνει να αισθανόμαστε αδιαθεσία, αλλά εξακολουθούμε να αισθανόμαστε αρκετά καλά για να κάνουμε τις κανονικές μας δραστηριότητες

Γρίπη:

Εμφανίζεται γρήγορα μέσα σε λίγες ώρες.

Επηρεάζει περισσότερα όργανα από τη μύτη και το λαιμό μας.

Μας κάνει να αισθανόμαστε εξαντλημένοι και αδιάθετοι για να συνεχίσουμε κανονικά το πρόγραμμά μας. 

Και στις δυο περιπτώσεις κάνει καλό η ξεκούραση, η κατανάλωση αρκετών υγρών και η παρακεταμόλη εάν πονάμε.

Το NHS προσθέτει ότι η γρίπη είναι πιο μεταδοτική τις πρώτες πέντε ημέρες που εμφανίζεται. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ας προσπαθήσουμε να μείνουμε στο σπίτι και να αποφύγουμε άλλους ανθρώπους, αν μπορούμε.

Εάν τα συμπτώματά μας δεν βελτιωθούν μετά από επτά ημέρες, εάν ανησυχούμε για τα συμπτώματά μας, εάν είμαστε 65 ετών και άνω, έγκυοι, έχουμε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή ιατρικές παθήσεις, ας καλέσουμε τo 166 ή ας κλείσουμε επειγόντως ραντεβού με γενικό γιατρό. 

Θα πρέπει να λάβουμε αντιβιοτικά για τη γρίπη;

Η γρίπη δεν είναι βακτηριακή κατάσταση - τόσο αυτή όσο και το κρυολόγημα είναι ιογενείς ασθένειες.

Έτσι, τα αντιβιοτικά, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να καταπολεμούν τα βακτήρια και όχι τους ιούς, δεν θα κάνουν τίποτα για ένα κρυολόγημα ή για μια γρίπη.

Μπορεί να χρειαστούν εάν έχουμε πνευμονία, λοίμωξη των πνευμόνων ή στρεπτόκοκκο, αλλά άτομα που πάσχουν τακτικά από κρυολόγημα και γρίπη δεν πρέπει να τα αναζητήσουν επειδή μπορεί να έχουν παρενέργειες όπως διάρροια.

Επιπρόσθετα, η λήψη αντιβιοτικών όταν δεν χρειάζεται μπορεί να οδηγήσει σε ανθεκτικά στα αντιβιοτικά υπερμικρόβια, λέει το Johns Hopkins ― τα οποία είναι πολύ χειρότερα από τις περισσότερες γρίπες.

Δυστυχώς, οι συμβουλές για να ξεπεράσουμε μια γρίπη χωρίς επιπλοκές είναι οι ίδιες όπως πάντα: Περιμένουμε, ξεκουραζόμαστε όσο μπορούμε, πλένουμε τα χέρια μας και προσπαθούμε να αποφύγουμε τη μετάδοσή της.