Τρεις φράσεις που μαρτυρούν ότι ένα άτομο έχει υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Και ποια τα οφέλη αυτής της πολύτιμης αρετής.
Open Image Modal
Bevan Goldswain via Getty Images

Σύμφωνα με την  κλινική ψυχολόγο Mέλανι Νακνάλι, συναισθηματική νοημοσύνη σημαίνει ότι ένα άτομο έχει επίγνωση της εσωτερικής του κατάστασης, δηλαδή  των σκέψεων, των συναισθημάτων και των σωματικών του αισθήσεων. 

Eπιπλέον, έχει την ικανότητα να διαχειρίζεται τον εαυτό του όταν είναι αναστατωμένος και να δείχνει βαθιά κατανόηση απέναντι στο πώς αισθάνονται και σκέφτονται οι άλλοι. Αυτό του προσδίδει την ικανότητα να επικοινωνεί ουσιαστικά με τους γύρω, να αντιλαμβάνεται πώς νιώθουν, χωρίς να παρεμβάλλεται η δική του προκατάληψη.

Ποια είναι τα οφέλη της συναισθηματικής νοημοσύνης;

  • Καλύτερη επικοινωνία και σχέσεις με τους άλλους
  • Ικανότητα να παραμένουμε ήρεμοι κάτω από στρεσογόνες συνθήκες
  • Βελτιωμένες πιθανότητες πρόσληψης για θέσεις εργασίας
  • Καλύτερη ενσυναίσθηση και κατανόηση των άλλων
  • Συναισθηματική αυτοκατανόηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην αποτελεσματική λήψη αποφάσεων
  • Επιμονή, που οδηγεί στην επίτευξη περισσότερων στόχων

Με άλλα λόγια:

Εάν έχουμε υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, είναι πιο πιθανό να διατηρούμε καλύτερες σχέσεις με τον/τη σύντροφό μας, τα μέλη της οικογένειάς μας και τους φίλους μας. Ακόμη, είναι πιο εύκολο να προσληφθούμε για μια δουλειά που επιθυμούμε και να πετύχουμε τους στόχους που θέτουμε για τον εαυτό μας.

Και αν διαπιστώσουμε ότι χρησιμοποιούμε συχνά τις ακόλουθες τρεις φράσεις, πιθανότατα έχουμε υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη από τον περισσότερο κόσμο και ως εκ τούτου, περισσότερες πιθανότητες να απολαμβάνουμε όλα αυτά τα οφέλη. 

1. «Νιώθω ότι...»

Μια δήλωση που ξεκινά με ρήματα όπως το «αισθάνομαι», λόγου χάρη «αισθάνομαι ότι η κουζίνα είναι τρομερά ακατάστατη» υποδηλώνει συναισθηματική νοημοσύνη, επειδή το άτομο εκφράζει αυτό που νιώθει και στη συνέχεια, αποφασίζει να κάνει κάτι για αυτό.

Αντίθετα, κάποιος με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να αποφύγει να τακτοποιήσει την κουζίνα χωρίς να συνειδητοποιεί καν το γιατί, αφού έχει χαμηλή αυτογνωσία ή μπορεί απλά να αναλωθεί στο να κάνει επιθετικά σχόλια στους άλλους.

2. «Θέλω...»

Το να αγκαλιάζουμε τα «θέλω» μας μαρτυρά ότι είμαστε συντονισμένοι με τον εαυτό μας και ότι έχουμε την ικανότητα να σεβόμαστε τις επιθυμίες μας. Μόνο όταν σεβόμαστε τις επιθυμίες μας είμαστε σε θέση να σεβαστούμε και τις επιθυμίες των άλλων.

3. «Γεια, Πώς είσαι σήμερα;»

Με μια τόσο απλή φράση δείχνουμε να εννοούμε πραγματικά την ερώτησή μας. Ιδίως αν απευθύνοντάς την κοιτάζουμε στα μάτια το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει. Και τότε και το άλλο πρόσωπο θα καταφέρει να μας ανοιχτεί, ώστε να δομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοκατανόησης.

(Με πληροφορίες από parade).