Τρεις κορυφαίες συμβουλές για να μην την πατήσουμε στο εστιατόριο την ημέρα του Βαλεντίνου

Συν έξι «κόκκινες γραμμές» που καλό είναι να μην τις περάσουμε.
|
Open Image Modal
Moncherie via Getty Images
Ζευγάρι δεν περνάει και την καλύτερη βραδιά επιλέγοντας να δειπνήσει εκτός την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

...Δεν είναι όλα τα δείπνα της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου καταδικασμένα! Αν έχουμε αποφασίσει να φάμε έξω, ακολουθούν τρεις συμβουλές για να κάνουμα μια επιλογή που θα κάνει τη βραδιά ξεχωριστή.

Ας επιλέξουμε το αγαπημένο μας σημείο στη γειτονιά μας 

Τα μικρότερα εστιατόρια της γειτονιάς τείνουν να προσφέρουν ένα πιο οικείο περιβάλλον - και, όπως επισημαίνει ο Κρις Ατγουντ, σεφ, εκπαιδευτής μαγειρικής και συνιδρυτής του Food Society στην Ατλάντα, είναι επίσης πιο πιθανό να προσθέσουν επιπλέον ειδικές πινελιές και διακοσμητικά στοιχεία για να κάνουν τη βραδιά αξέχαστη. Αντί να παλεύουμε για μια κράτηση σε ένα πολυσύχναστο,, γεμάτο κόσμο μέρος, ας προτιμήσουμε ένα μέρος που γνωρίζουμε και αγαπάμε, όπου το φαγητό είναι σε σταθερή βάση εξαιρετικό και η εξυπηρέτηση έχει στοιχεία ανταπόκρισης σε προσωπικό επίπεδο. Μπόνους: Αν είμαστε τακτικοί πελάτες, ίσως μας εκπλήξουν με κάτι επιπλέον.

2. Ας γευματίσουμε αντί να δειπνήσουμε (ή να είμαστε ευέλικτοι)

Το καταλαβαίνουμε - θέλουμε να γιορτάσουμε στις 14 του μήνα για να απολαύσουμε τις ρομαντικές αποχρώσεις της ημέρας. Αλλά αν πρέπει, ας σκεφτούμε να επιλέξουμε μεσημεριανό γεύμα (συχνά είναι μια πιο προσιτή εκδοχή του μενού του δείπνου!)... Ακόμα καλύτερα, ας γιορτάσουμε στις 13 ή  στις 15 του μηνός για να αποφύγουμε τον συνωστισμό και να έχουμε μια πιο χαλαρή γευστική εμπειρία.

3. Ας γοητεύσουμε τον σερβιτόρο

Αν όλα τα άλλα αποτύχουν και βρεθούμε σε ένα γεμάτο εστιατόριο το βράδυ στις 14 Φεβρουαρίου, λίγη καλοσύνη θα μας βοηθήσει πολύ. Να είμαστε υπομονετικοί και ευγενικοί και να θυμόμαστε ότι ο σερβιτόρος μας πιθανότατα περνάει μια ταραγμένη βραδιά. 

Το ... καταδικασμένο δείπνο του Αγίου Βαλεντίνου και πως θα μπορούσε να μην γίνει η χειρότερη εμπειρία της ζωής μας 

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι κλασσικά μια από τις χειρότερες ημέρες για να δειπνήσουμε έξω - ας ρωτήσουμε οποιονδήποτε σεφ και θα το επιβεβαιώσει: Υπερτιμημένα μενού prix fixe, βιαστική εξυπηρέτηση από το καταπονημένο προσωπικό της κουζίνας και της υποδοχής, και κάθε ζευγάρι της περιοχής μας να παλεύει για την πολυπόθητη κράτηση για την καλύτερη ώρα. Είναι η τέλεια καταιγίδα και μια όχι και τόσο εκπληκτική γευστική εμπειρία...

Δεν είναι όλα καταδικασμένα, ωστόσο. Πώς θα μπορούσαμε να βρίσκαμε το τέλειο μέρος για ένα αξέχαστο δείπνο, χωρίς χλιαρά πιάτα ή τροφική δηλητηρίαση; 

Όμως, επειδή υπάρχει συχνά πίεση να γίνει το συγκεκριμένο δείπνο, αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε να φάμε έξω την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε να μην δοκιμάσουμε το χειρότερο γεύμα της χρονιάς.

Ας δώσουμε βάση σε αυτές τις έξι κόκκινες «γραμμές».

1. Προσοχή στις «σπέσιαλ προσφορές»

Ο Ατγουντ προειδοποιεί ότι δεν αξίζουν όλα τα «ειδικά» μενού της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Θα προειδοποιούσα τους πελάτες να έχουν κριτική σκέψη για το αν ένα εστιατόριο μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό που υπόσχεται. Αντιμετωπίζουν συνήθως μεγάλο όγκο πελατών; Ευθυγραμμίζεται το μενού με την ειδικότητά τους; Αν δεν σερβίρουν συνήθως φρέσκο αστακό, είναι πραγματικά το κατάλληλο μέρος για να τον παραγγείλουμε;».

2. Προσοχή στα εστιατόρια που ποντάρουν περισσότερο στο περιτύλιγμα παρά στην ουσία

Η ατμόσφαιρα (ή τα vibes) είναι βασικό μέρος κάθε γευστικής εμπειρίας, είτε θέλουμε ένα άνετο, φωτισμένο με κεριά τραπέζι είτε ένα ζωντανό, πολυσύχναστο μπαρ. Αλλά ο Ιβάν Μπιάκο, σεφ και ιδιοκτήτης του Red Inside Catering στη Νέα Υόρκη, συνιστά προσοχή όταν ένα εστιατόριο στηρίζεται υπερβολικά σε ζητήματα αισθητικής.

«Ας αποφύγουμε οποιοδήποτε προσπαθεί πάρα πολύ», λέει. «Υπερδιακοσμημένα σημεία με μπαλόνια, κομφετί και έναν βιολιστή σε κάθε τραπέζι; Δεν θα πάρω Κι αν ένα μέρος ενδιαφέρεται περισσότερο για το Instagram feed του παρά για το φαγητό στο πιάτο, αυτό είναι «καμπανάκι». Καλύτερα ένα εστιατόριο που δίνει προτεραιότητα στη γεύση αντί για τον αριθμό των followers του».

 3. Προσοχή στους μπουφέδες

Οι μπουφέδες έχουν ήδη μια κακή φήμη για παραβιάσεις της ασφάλειας των τροφίμων (διασταυρούμενη μόλυνση και κακός έλεγχος της θερμοκρασίας, για να αναφέρουμε δύο μεγάλες). Σε μια νύχτα με μεγάλη επισκεψιμότητα όπως η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, οι κίνδυνοι αυτοί αυξάνονται. Οι υπεραπασχολημένες και υποστελεχωμένες κουζίνες μπορεί να δυσκολεύονται να διατηρήσουν τους αυστηρούς κανόνες που απαιτούνται για να διατηρηθούν τα τρόφιμα φρέσκα, ζεστά και σωστά επεξεργασμένα. Το τελευταίο πράγμα που επιθυμούμε για την πιο ρομαντική νύχτα του χρόνου; Να παλεύουμε με τον αγαπημένο μας ποιος ... θα πάει πρώτος στην τουαλέτα λόγω τροφικής δηλητηρίασης.

4. Προσοχή στα στριμωγμένα τραπέζια

Αυτό ίσως απαιτήσει έρευνα πριν κάνουμε κράτηση, αλλά αξίζει τον κόπο. «Ας αποφύγετε κάθε μέρος που ”χώνει” επιπλέον τραπέζια ή καθίσματα», δηλώνει ο Ατγουντ. «Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι προσπαθούν να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από τη βραδιά, και μπορεί να σημαίνει ότι θα καταλήξουμε σε μια υπερπλήρη και θορυβώδη αίθουσα - με αγχωμένο προσωπικό και συναδέλφους».

5. Προσοχή στα εστιατόρια - αλυσίδες

Σύμφωνα με τον ΄Ειντριαν Μιλς, εκτελεστικό σεφ στο Chase Sapphire Lounge στο Dulles και ιδρυτή του Cooking Collective, οι αλυσίδες δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στη βιασύνη των ξεχωριστών περιστάσεων. «Το προσωπικό είναι ”τεντωμένο” προσπαθώντας να εξυπηρετήσει όσο το δυνατόν περισσότερα τραπέζια, οπότε οι επισκέπτες λαμβάνουν λιγότερη προσοχή. Η κουζίνα είναι υπερφορτωμένη, γεγονός που καθιστά δύσκολο το έγκαιρο σερβίρισμα. Με τις υψηλές προσδοκίες των επισκεπτών και την έντονη πίεση, συμβαίνουν λάθη - που οδηγούν σε χαμηλότερη ποιότητα φαγητού και χαμηλά ποσοστά ικανοποίησης από τους πελάτες». 

6.  Υπερτιμημένα μενού Prix Fixe 

Στα γαλλικά σημαίνει «προκαθορισμένη τιμή». Είναι ένα προκαθορισμένο μενού πολλών πιάτων - συχνά με περιορισμένες ή καθόλου επιλογές για κάθε πιάτο. Τα εστιατόρια λατρεύουν να τα προσφέρουν σε γιορτές όπως την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, επειδή εξορθολογίζουν την εξυπηρέτηση και μεγιστοποιούν τα κέρδη. Αλλά για τους πελάτες, μπορεί να είναι επιτυχημένα, μπορεί και όχι.
«Ένα καλή πρακτική; Είναι προσεκτικά επιμελημένη, με πιάτα που αναδεικνύουν το πάθος του σεφ - σχεδόν σαν ερωτική επιστολή προς τους πελάτες», λέει ο Μπιάκο. Αλλά αν μοιάζει βιαστικό ή γενικό, σαν να προσπαθούν απλώς να ”σπρώξουν” τα τραπέζια πιο γρήγορα, είναι καλύτερα να το προσπεράσουμε. Ας αναζητήσουμε μενού που εξισορροπούν την απόλαυση με την ποικιλία - όχι πολύ ”βαριά”, όχι πολύ ”ασφαλή”. Και αν το επιδόρπιο είναι απλώς ένα θλιβερό κέικ σοκολάτας ... όχι, δεν θα πάρουμε».
Με πληροφορίες από huffpost.com
-- --