«Για το καλό σου», «Μίστερο Μπούφο» και «Ο Φρουρός». Τρεις αθηναϊκές θεατρικές παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα παραμονές Χριστουγέννων.
«Ο Φρουρός»
Η ιστορία του έργου επικεντρώνεται σε ένα διάσημο θεατρικό ζευγάρι, όπου μετά από έξι μήνες γαμήλιας ζωής, ο σύζυγος- Ηθοποιός αρχίζει να πιστεύει ότι η σύζυγος - Ηθοποιός δεν έχει πλέον μάτια μόνο για αυτόν.
Ο σύζυγος, σε συνεννόηση με έναν κριτικό θεάτρου, καταστρώνει ένα σχέδιο μεταμόρφωσης και αποπλάνησης της συζύγου, ένα έργο μέσα στο έργο, που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια μιας παράστασης στην Όπερα.
«Κανένας δε θα μου πάρει τη γυναίκα μου! Εδώ δεν παίζουμε θέατρο. Χρειάζεται ένα καινούργιο ειδύλλιο; Πολύ ωραία, θα το έχει. Θα γίνω εγώ αυτός ο άντρας. Θα παίξω τον Φρουρό της»
Η μεγάλη επιτυχία του Δημήτρη Χορν, το 1964, έρχεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 57 χρόνια μετά, σε νέα απόδοση και σκηνοθεσία της Αναστασίας Κουμίδου.
Μια πεντάδα ηθοποιών, με τον Δημήτρη Πλειώνη ως Φρουρό και τον Γεράσιμο Γεννατά σε ένα ανατρεπτικό ρόλο- έκπληξη, χορεύει, τραγουδάει, δημιουργεί ρομαντικές ψευδαισθήσεις, αλλά και στιγμές τρελές και απρόσμενες.
Ο Κωνσταντίνος Κασπίρης ντύνει το θίασο με λαμπερά κοστούμια και αυθεντικές τουαλέτες εποχής.
Όπως αναφέρει στο σημείωμα της η σκηνοθέτις Αναστασία Κουμίδου «111 χρόνια μετά την σύλληψη του έργου από τον Ferenc Molnar και σχεδόν έναν αιώνα μετά το διάσημο ανέβασμα απο τους “Lunts” στο Garrick Theatre της Νέας Υόρκης, Ο Φρουρός αποκτά μια διαφορετική διάσταση στον 21ο αιώνα.
Έχοντας σαφή συγγένεια με την ατμόσφαιρα των έργων του Λουίτζι Πιραντέλο, την τελετουργία της αναπαράστασης στον Ζαν Ζενέ, αλλά και τον Εραστή του Χάρολντ Πίντερ, ο Φρουρός τοποθετείται σε ένα νέο πλαίσιο ανάγνωσης και συνεπώς δραματουργικής επεξεργασίας και σκηνοθετικής σύλληψης: Τι είναι πραγματικότητα και τι αλήθεια; Ποιό είναι το μεταίχμιο θεάτρου και πραγματικότητας και συνεπώς τέχνης και ζωής; Οι αλλαγές προσωπείων, οι συμφωνημένες ή μη αλλαγές συνθηκών και σχέσεων, οι ανατροπές και η συνενοχή αποτελούν καίρια δομικά εργαλεία της κωμωδίας».
Συντελεστές
Απόδοση - Σκηνοθεσία: Αναστασία Κουμίδου
Art Direction / Κοστούμια: Κωνσταντίνος Κασπίρης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος
Σχεδιασμός Ηχοτοπίου: Φώτης Ροβολής
Σχεδιασμός Μουσικής: Γαβριήλ Φαριλέκας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ολίνα Μανωλοπούλου
Παίζουν Γεράσιμος Γεννατάς, Κωνσταντίνος Δημητρακάκης, Ολίνα Μανωλοπούλου, Δημήτρης Πλειώνης, Μάρια Φλωράτου.
Info
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. +30 210 3418 550
Ειδικά διαμορφωμένος Υπόγειος Χώρος
Πρεμιέρα 16 Δεκεμβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων
Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Από 16, 17,18, 22, 23, 25, 29, 30/12 & 1/1
Ώρα έναρξης: 21.30
Γενική είσοδος: 12€
Μειωμένο: 10€
Προπώληση: MCF.GR, TICKETSERVICES.GR.
Μίστερο Μπούφο (Το Κωμικό Μυστήριο)
Το «Mistero Buffo» (Κωμικό Μυστήριο) γράφτηκε το 1969 ως ένας προσωπικός μονόλογος του ίδιου του συγγραφέα Ντάριο Φο και στη συνέχεια έγινε παγκόσμια περιοδεία με την σύζυγό του Φράνκα Ράμε.
Παίχτηκε σ’ όλη την Ευρώπη, τον Καναδά και την Λατινική Αμερική από το 1969 έως το 1999. Παντού σημείωσε τεράστια επιτυχία. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το συγκεκριμένο έργο έχει μεταφραστεί σε 30 γλώσσες.
Αναγνωρίζεται ως ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα και δημοφιλή θεάματα στο μεταπολεμικό ευρωπαϊκό θέατρο και η παρουσίασή του στην Ιταλία οδήγησε το Βατικανό στο να το καταγγείλει ως «το πιο βλάσφημο έργο στην ιστορία του θεάτρου».
Πρόκειται ουσιαστικά για μια σειρά σύντομων μονολόγων με θέματα, που προέρχονται από τα βιβλικά απόκρυφα και δημοφιλείς ιστορίες της ζωής του Χριστού.
Ο τίτλος του έργου είναι δανεισμένος από το «Mystery-Bouffe» του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι.
Ο Ντάριο Φο (Βραβείο Νόμπελ, 1997) μεταγράφει τις εμβόλιμες κωμικές σκηνές των μεσαιωνικών λειτουργικών δραμάτων σε κείμενα, όπου το θείο και το ανθρώπινο δράμα ξαναδιαβάζονται τραγικωμικά, με έντονο κοινωνικοπολιτικό σχόλιο και καυστική αντιεξουσιαστική σάτιρα.
Στην πρώτη σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη στο θέατρο Άνεσις, όπου έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση μαζί με τον Γεράσιμο Σκαφίδα, το «Μίστερο Μπούφο» θα παιχτεί ακριβώς με τον τρόπο που επιθυμεί και ο ίδιος ο συγγραφέας του, χωρίς σκηνικά, ιδιαίτερα κοστούμια και περίτεχνους φωτισμούς. Κάθε παράσταση θα περιλαμβάνει διαφορετικές σκηνές, καθώς ο αριθμός των σκηνών είναι τόσο μεγάλος που δεν μπορούν να παρουσιαστούν σε μία μόνο παράσταση.
Έξι ηθοποιοί ντυμένοι με δικά τους παλιόρουχα μας εισάγουν με σαφήνεια, καθαρότητα και χιούμορ στην ιστορία των λειτουργικών δραμάτων του Μεσαίωνα.
Η ιστορία πίσω από το έργο
Τον Μεσαίωνα οι ιερείς για να αυξήσουν την προσέλευση των πιστών και να εντείνουν την θρησκευτική κατάνυξη έβαζαν απλούς ανθρώπους να αναπαριστούν σκηνές από τις Γραφές και τις ζωές των Αγίων. Στην αρχή εντός του ναού κι έπειτα πάνω σε άρματα στους δρόμους της πόλης.
Όμως η συγκίνηση ήταν μεγάλη, συχνά δυσβάσταχτη κι έτσι δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους κωμικές σφήνες. Η επιτυχία των κωμικών αυτών «παρενθέσεων» ανάγκασε τους ιερείς να αναθέσουν τη δουλειά στους «επαγγελματίες» ηθοποιούς της εποχής, τους γελωτοποιούς. Τα κείμενα που χρησιμοποιούσαν οι γελωτοποιοί όμως, δεν ήταν πάντα αρεστά στον κλήρο, περιείχαν συχνά σκληρή, αλλά πλάγια κριτική στις πρακτικές της εκκλησίας και μιλούσαν για τον καθημερινό μόχθο των ανθρώπων και την σχέση τους με το Θεό μέσα από παρομοιώσεις με σκηνές των Γραφών που όλοι είχαν ακούσει. Τα κείμενα αυτά έπεσαν στα χέρια του Φο, ο οποίος κάνοντας μια δημιουργική ανασύνθεση και αναδεικνύοντας τους αντιήρωες κάθε ιστορίας, τα παρουσίασε στο «Μίστερο Μπούφο».
Συντελεστές
Συγγραφέας: Ντάριο Φο
Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Αρετή Μουστάκα
Πρωτότυπη Μουσική: Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος
Επιμέλεια Κίνησης: Φαίδρα Νταϊόγλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ανθούλα Ευκαρπίδου
Παίζουν: (Βάση ταλέντου) Jerome Kaluta, Ελίνα Μάλαμα, Δαυίδ Μαλτέζε, Αρετή Πασχάλη, Μαρία Πετεβή, Νίκος Πουρσανίδης
Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ
Info
Θέατρο Άνεσις, Λεωφόρος Κηφισίας 14, Αθήνα, 11526, τηλ. 2107718943
Πρεμιέρα 20 Δεκεμβρίου
Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη στις 9 μ.μ.
Εισιτήρια:
16 ευρώ κανονικό
12 ευρώ μειωμένο (μαθητές, φοιτητές, πολύτεκνοι, εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι)
10 ευρώ (ανέργων, ΑΜΕΑ & ομαδικό άνω των 10 ατόμων)
Διάρκεια: 99 λεπτά & 666 δευτερόλεπτα
Προπώληση viva.gr
«Για το καλό σου»
Ο μεγάλος γιος μιας οικογένειας έρχεται το Σαββατοκύριακο στο πατρικό του σπίτι, για να αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση. Eπιστρέφοντας τον περιμένουν όπως πάντα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας: Μια μητέρα πανταχού παρούσα, ένας μικρότερος αδερφός απαιτητικός και αντιδραστικός, ένας πατέρας παρών-απών και μία γιαγιά που ξέρει καλύτερα απ’ τον καθένα να κακομαθαίνει τα εγγόνια της.
Κι ενώ όλα μοιάζουν ίδια όπως πάντα στο οικογενειακό περιβάλλον, ένα απροσδόκητο νέο έρχεται να διαταρράξει τις ισορροπίες και να υπνεθυμίσει στους ήρωες πως τίποτα δεν παραμένει αιωνίως στατικό, ούτε καν η μοναδική μας σταθερά: το φαινομενικά αμετάβλητο οικογενειακό συμπάν.
Το θέατρο Altera Pars παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το έργο του 30χρονου Ιταλού συγγραφέα και σκηνοθέτη Pier Lorenzo Pisano «Για το καλό σου», σε μετάφραση από τα ιταλικά και σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου.
Γραμμένο μόλις το 2017, το έργο έχει βραβευτεί ως το καλύτερο θεατρικό έργο στο σημαντικότερο διαγωνισμό της Ιταλίας, τα βραβεία Riccione (κατηγορία Pier Vittorio Τondelli), ενώ παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας, έχει διαγράψει πορεία στις θεατρικές σκηνές και τα διεθνή φεστιβάλ της Ευρώπης.
«Στο τέλος υπάρχει πάντα αγάπη, όταν πια είναι πολύ αργά...»
Γύρω από το κεντρικό θέμα του έργου, τις σχέσεις αγάπης, αλλά και καταπίεσης μέσα στην οικογένεια, αρθρώνονται τα παράπλευρα θέματα που σκιαγραφούν τον σύγχρονο κόσμο μας, ένα κόσμο επισφαλή, μπερδεμένο, επιφανειακό, αντιφατικό και μοναχικό, που αναζητά διαρκώς την επικοινωνία, η οποία όμως πάντα μπλοκάρεται.
Ταυτότητα παράστασης
Συγγραφέας: Pier Lorenzo Pisano
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Πέτρος Νάκος
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Σκηνικά: Ohm David
Kοστούμια: Altera Pars
Moυσική επιμέλεια: Αγγελική Κοντού – Πέτρος Νάκος
Bοηθός σκηνοθέτη-Φωτογραφίες: Αγγελική Κοντού
Eπεξεργασία ήχων: Iωσήφ Τοπαλιάν
Παίζουν: Mίνα Χειμώνα,Νότης Μόσχος, Δημήτρης Ζέρβας, Αγγελική Κοντού, Παύλος Εμμανουηλίδης.
Info
Θέατρο Altera Pars, Μεγ. Αλεξάνδρου 123, Αθήνα 104 35, τηλ. 2103410011
Πρεμιέρα 18 Δεκεμβρίου
Παραστάσεις
Παρασκευή - Σάββατο στις 21: 00 και Κυριακή στις 20:00
Διάρκεια: 100’ (χωρίς διάλειμμα)
Eισιτήρια: Viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου
Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 15 ευρώ, φοιτητικό: 12 ευρώ, ατέλειες/ανέργων: 8 ευρώ