Τρία ερωτήματα για την υπόθεση Κουφοντίνα

Ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας «μέχρι τη δικαίωση ή μέχρι το τέλος.»
Open Image Modal
EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται στην φυλακή από τον Σεπτέμβριο του 2002, όταν παραδόθηκε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία δηλώνοντας ότι   αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δράση της 17Νοέμβρη. Στην δίκη των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης το 2003, καταδικάστηκε σε 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες, εκρήξεις και ληστείες.

Το 2017 πήρε την πρώτη, διήμερη άδειά του. Ακολούθησαν άλλες πέντε. Η έβδομη αίτησή του απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου τον περασμένο Φεβρουάριο, αφ ενός διότι «εκτιμάται ότι υπάρχει κίνδυνος, κατά τη διάρκεια της άδειας να τελέσει νέα εγκλήματα» και αφ ετέρου επειδή «ανεξάρτητα από το αν έχει λάβει μέχρι σήμερα έξι άδειες από άλλες φυλακές, δεν έχει τις τυπικές προϋποθέσεις να λαμβάνει άδειες, γιατί είναι πολυ-ισοβίτης.»

Η αίτησή του για την 7η άδεια απορρίφθηκε για δεύτερη φορά την Παρασκευή, ενώ είχε αρχίσει απεργία πείνας. Ομόφωνα οι δικαστές του Συμβούλιου Πλημμελειοδικών Βόλου έκριναν ότι είναι αμετανόητος και τα εγκλήματα για τα οποία έχει καταδικαστεί, δεν επιτρέπουν την υπαγωγή του στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου για τις άδειες.

Μετά τη νέα απόρριψη του αιτήματός του, ο Δημήτρης Κουφοντίνας ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας «μέχρι τη δικαίωση ή μέχρι το τέλος».

«Αρνούμαι κάθε ιατρική βοήθεια και απαλλάσσω τους αγαπημένους μου από την ευθύνη της απόφασης να με επαναφέρουν οι γιατροί σε περίπτωση που χάσω τη συνείδηση...» δήλωσε μέσω της συνηγόρου του. 

Η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου Βόλου ελήφθη μία βδομάδα μετά την ανάρτηση ηγετικού στελέχους του Ρουβίκωνα στο Facebook, ο οποίος απείλησε ότι «οι τρεις συγκεκριμένοι δικαστές του Βόλου θα πάρουν μια απόφαση που θα επηρεάσει άμεσα την ζωή του Δημήτρη, την ζωή τη δικιά μας και την ζωή την δικιά τους. Ελπίζω να μην κόψουν αυτό το κόκκινο νήμα. Γιατί αν το κάνουν, όλα θα κοκκινίσουν...» Η διαβεβαίωσή τους ότι «δεν θα πάμε να πυροβολήσουμε κανέναν» δεν καθησύχασε την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, που χαρακτήρισαν την ανάρτηση «κλασική φασιστική μέθοδο» και «εγκληματική πράξη».

Η χορήγηση της 7ης άδειας στον Κουφοντίνα ήταν το κίνητρο και των επιθέσεων σε καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας το απόγευμα της Πέμπτης, όπως και της εισβολής αντιεξουσιαστών στα γραφεία της εφημερίδας Αυγή την Παρασκευή.  

Παρ′ όλα αυτά, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, αποφάσισε να παρέμβει στην υπόθεση την Παρασκευή 10 Μαϊου 2019, σε μία κίνηση που μπορεί να οδηγήσει στην αναίρεση του βουλεύματος, με το οποίο απορρίφθηκε η 7η άδεια του Κουφοντίνα. Η Εισαγγελέας ζήτησε και το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου και τον ιατρικό φάκελό του και τα ιατρικά πιστοποιητικά από το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύεται.  Αν η κυρία Δημητρίου δεν συμφωνήσει με την απόφαση του Δικαστικού Συμβούλιου Βόλου, έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την αναίρεση του βουλεύματος. 

Σε αντίθεση με τον Χριστόδουλο Ξηρό, εκ των ισοβιτών της 17 Νοέμβρη, ο οποίος εξαφανίστηκε μετά την άδεια που του δόθηκε το 2014 και συνελήφθη ένα χρόνο αργότερα, ο Δημήτρης Κουφοντίνας επιστρέφει σταθερά στις φυλακές μετά τις άδειές του.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν, ωστόσο, είναι προφανή:

- Πόσοι άλλοι κατά συρροήν δολοφόνοι που εκτίουν ισόβιες ποινές στις ελληνικές φυλακές έχουν τύχει τέτοιας αντιμετώπισης;

- Τί είδους προηγούμενο δημιουργεί η περίπτωση Κουφοντίνα;

- Εάν ο Κουφοντίνας απειλεί με απεργία πείνας για να εγκριθεί η άδειά του από τη φυλακή, τα δικαστικά συμβουλία είναι λογικό να εγκρίνουν όλες τις άδειές του επ’αόριστον;