Τρία κομμάτια που θα αναδείξουν το στυλ μας αυτό το Πάσχα

Λέμε ναι στην απόδραση, αλλά φροντίζουμε την εμφάνισή μας.
Open Image Modal
SimonSkafar via Getty Images
Young male photographer looking away while holding camera in lake

Είναι αυτή η εποχή που αποτελεί μεταίχμιο μεταξύ κρύου και ζέστης, συννεφιάς και ηλιοφάνειας, υγρασίας και ξηρότητας. Είναι η μεταβατική εποχή που συμπίπτει με τις διακοπές του Πάσχα και πολλοί ετοιμαζόμαστε να αποδράσουμε για λίγες μέρες, παρέα με οικογένεια ή με φίλους.

Ποια είναι τα απαραίτητα κομμάτια που αξίζει να πάρουμε μαζί μας, ώστε να είμαστε κομψοί και παράλληλα άνετοι στην εκδρομή για το Πάσχα; Επιλέξαμε τρεις κορυφαίες τάσεις της ανοιξιάτικης σεζόν, που είναι βέβαιο πως θα αναδείξουν τις ενδυματολογικές μας εμφανίσεις. 

 

Open Image Modal
Polina Lebed / 500px via Getty Images
Beautiful woman in a stylish jacket and hat posing on the beach.

 Η καμπαρντίνα που «εκσυγχρονίζεται» 

Ηρθε η ώρα να αντικαταστήσουμε το δερμάτινο τζάκετ ή το βαρύ μάλλινο παλτό μας με την ελαφριά καμπαρντίνα, η οποία φέτος «εκσυγχρονίζεται» και βγαίνει σε όλα τα μήκη και μεγέθη. Από τις πολύ μακριές μέχρι τις κοντές που παραπέμπουν σε μια εκδοχή μοντέρνου σακακιού, κι από τις ίσιες και στενές μέχρι τις τεράστιες, φαρδιές και υπερμεγέθεις, οι καμπαρντίνες είναι αυτές που μπορούν να αναβαθμίσουν το στυλ μας. 

 Οι νέες καμπαρντίνες ξεφεύγουν από τα κλασικά σχέδια. Απρόσμενες μεταλλικές λεπτομέρειες και έντονα ανοιξιάτικα χρώματα, όπως πράσινο, ροζ, σιέλ και λιλά ανανεώνουν την εικόνα του άλλοτε κλασικού πανωφοριού σε ένα άκρως εντυπωσιακό και μοντέρνο ένδυμα. 

 Μπορούμε να τις συνδυάσουμε υπέροχα με φορέματα, με στενά ή φαρδιά παντελόνια, με μπότες, μπαλαρίνες και αθλητικά. 

Ουσιαστικά είναι η πρώτη σεζόν, μετά από πολλά χρόνια, που η καμπαρντίνα έχει επανέλθει τόσο δυναμικά στη μόδα. Επικροτούμε την επιστροφή των ‘90ς γιατί αναμφισβήτητα είναι ένα ενδυματολογικό κομμάτι που στυλιστικά ταιριάζει σε όλους τους σωματότυπους και προσθέτει κομψότητα και στυλ. Εξάλλου αν ανατρέξουμε στην ιστορία θα δούμε ότι είναι το ρούχο που, αν και αρχικά δημιουργήθηκε για τους Άγγλους και Γάλλους στρατιώτες του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, πέρασε γρήγορα στη μόδα λόγω της κομψότητας που χάριζε σε όποιον τη φορούσε. 

Και για την ιστορία...

 Η πρώτη εταιρεία στην οποία οφείλουμε την είσοδο της καμπαρντίνας στη μόδα, είναι η Aquascutum με ιδρυτή τον John Emary, όπου ο ίδιος σχεδίασε το 1853 την πρώτη καμπαρντίνα για τους πελάτες του. Τρία χρόνια μετά ο Thomas Burberry, του γνωστού οίκου, δημιούργησε το δικό του καμπαρντινέ καρό σχέδιο, το οποίο ακόμα και σήμερα είναι πολύ χαρακτηριστικό. 

 Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και αρχικά η καμπαρντίνα ήταν το πανωφόρι των εκδρομών και των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, όπως ψάρεμα και ποδήλατο (γι’ αυτό και το υλικό ήταν αδιάβροχο) γρήγορα αγαπήθηκε και σχεδιάστηκε σε διάφορες υφές υφασμάτων. Σήμερα θεωρείται ένα από τα κλασικά κομμάτια μιας ολοκληρωμένης γκαρνταρόμπας. 

 

 

Παντελόνια κάργκο: Τα παντελόνια με τις τεράστιες τσέπες 

Θεωρούνται τα ιδανικά παντελόνια για τις εκδρομές γιατί χαρίζουν μια αίσθηση άνεσης και χαλαρότητας. Η προέλευση του ονόματος κάργκο έχει τις ρίζες του στις αγγλικές λέξεις cargo gear, δηλαδή μεταφορά εξοπλισμού. Ήταν τα παντελόνια που χρησιμοποιούσαν πολύ κατά την περιόδο του πολέμου, αλλά και αργότερα από την εργατική τάξη. 

Φέτος έχουν επανέλθει δυναμικά, δίνοντας μας την ευκολία του να μεταφέρουμε τα απαραίτητα αντικείμενα χωρίς να κουβαλάμε τσάντες. Τι καλύτερο για μια χαλαρή βόλτα στην εξοχή! 

Κι εγένετο ... κάργκο

Αν και τα κάργκο δημιουργήθηκαν αρχικά από σκληρά υφάσματα, σήμερα η βιομηχανία της μόδας έχει κυκλοφορήσει υπέροχα παντελόνια σε ενδιαφέρουσες φόρμες, εντυπωσιακά χρώματα και απαλές υφές. Μεγάλοι οίκοι όπως Louis Vuitton, Givenchy, Isabel Marant παρουσίασαν στις πρόσφατες επιδείξεις μόδας κάργκο παντελόνια, τα οποία ξεφεύγουν από την εικόνα που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε. Τα είδαμε σε μεταξωτή εκδοχή, σε υφάσματα καλοδουλεμένα με μεταλλικές κλωστές και φυσικά στα γνωστά τζιν υφάσματα. Προτείνονται συνδυασμένα με τζάκετ στο ίδιο ύφος, σαν μια μοντέρνα εκδοχή κοστουμιού, αλλά και με κοντές μπλούζες και πουκάμισα. 

Η επάνοδος των κάργκο αυτή την εποχή δεν είναι τυχαία. Επειτα από δύο συνεχείς χρονιές καραντίνας κι αφού οι σχεδιαστές είχαν περιοριστεί στο σχεδιασμό αθλητικών γραμμών, τα κάργκο είναι η απάντηση τους ως μια εύκολη μετάβαση από την αθλητική φόρμα. Ιδανικά για μια απλή καθημερινή εμφάνιση, κατάλληλα για εκδρομικούς προορισμούς και αναμφισβήτητα απίστευτα άνετα. 

Open Image Modal
Antonio Hugo Photo via Getty Images
Caucasian girl with a yellow dress, with her hair down and a bouquet of lavender flowers in her hands. Lavender fields in the background.

 

Φλοράλ: Το φόρεμα κατατεθέν της άνοιξης 

Αν και τα λουλουδένια φορέματα θεωρούνται διαχρονικά και κυκλοφορούν όλες τις εποχές, δεν νοείται άνοιξη χωρίς τουλάχιστον ένα «ανθισμένο» φόρεμα στην γκαρνταρόμπα μας. Είναι η εποχή που τα χαρούμενα και φωτεινά σχέδια έχουν την τιμητική τους. Είτε σε μακριά, είτε σε κοντή γραμμή, τα φορέματα αυτά σηματοδοτούν την άνοιξη και παράλληλα μια ανάλαφρη, θηλυκή, εξοχική διάθεση.

Η πρώτη σκέψη που ίσως μας έρχεται στο μυαλό βλέποντας ένα φλοράλ φόρεμα είναι το μπόχο στυλ (boho style) και το φεστιβάλ της Κοατσέλα (Coachella Festival) που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Indio της Καλοφόρνια. Εκεί τα φλοράλ φορέματα, συνδυασμένα με χαμηλά μποτάκια, αποτελούν τον κώδικα ένδυσης (dress code) για την είσοδο στο μουσικό φεστιβάλ. Από την άλλη όμως υπάρχουν και τα φλοράλ φορέματα σε γραμμή άλφα, που παραπέμπουν σε «κοκτέιλ» και με ένα ωραίο πέδιλο μπορούν να φορεθούν παντού. 

Το λουλουδιαστό στυλ στην Ιστορία 

Αν και τα υφάσματα με τα λουλουδένια σχέδια έχουν τις ρίζες τους στον μεσαίωνα, λένε ότι αυτοί που τα καθιέρωσαν στη σύγχρονη εποχή είναι οι Ασιάτες. Η φιλοσοφία, ο ρομαντισμός και η αγάπη  τους για τη φύση αποτυπώθηκε στα μεταξωτά υφάσματα και δημιούργησαν υπέροχα σχέδια με διακριτικές παιώνιες. Σχεδιαστές υψηλής ραπτικής τα έραβαν αρχικά για τις κυρίες της εύπορης τάξης. Τα τυπωμένα λουλούδια ως ένα διαφορετικό εμπριμέ, έγιναν ευρέως γνωστά και ταυτίστηκαν με τη θηλυκότητα και τη φρεσκάδα. Στην Ευρώπη τα έφεραν Ιταλοί έμποροι που αρχικά εισήγαγαν τα μεταξωτά υφάσματα και αργότερα δημιούργησαν τις δικές τους συλλογές. Έκτοτε τα φλοράλ αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε ανοιξιάτικης συλλογής.