Τριήμερο με το έτερον ήμισυ: Τα 8 πιο συχνά λάθη που οδηγούν σε ομηρικούς καυγάδες

Αν καταφέρουμε και τα αποφύγουμε η εκδρομή θα μας μείνει αξέχαστη. Αξίζει τον κόπο.
Open Image Modal
Drazen Zigic via Getty Images
Oι ρομαντικές εκδρομές, λόγω των πολλών ωρών που περνάμε με απόσταση αναπνοής με το ταίρι μας, συχνά φέρνουν συγκρούσεις. Πώς θα γλιτώσουμε;

«Τα ταξίδια με τον/τη σύντροφό μας είναι ο ιδανικός τρόπος να ενδυναμώσουμε τον δεσμό μας και να δημιουργήσουμε κοινές αναμνήσεις. Οι διακοπές μας παρέχουν την ευκαιρία να επανασυνδεθούμε συναισθηματικά, να εξερευνήσουμε νέες πτυχές ο ένας στον άλλο και να θυμηθούμε τί μας έφερε κοντά», επισημαίνει η ψυχολόγος Σαμπρίνα Ρομάνοφ και εμείς στη HuffPost, συμφωνούμε απόλυτα.

Ωστόσο οι εκδρομές, λόγω των πολλών ωρών που περνάμε με το ταίρι μας, συχνά φέρνουν και συγκρούσεις. Πώς θα τις αποφύγουμε;

Για να μας μείνει το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου μια αξέχαστη εμπειρία, η HuffPost ζήτησε από τον Ρομάνοφ, καθώς και άλλους ειδικούς στις σχέσεις να επισημάνουν τα κοινά λάθη που κάνουν τα ζευγάρια όταν ταξιδεύουν μαζί. Αν ξεγλιστρήσουμε από αυτά, θα έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Ωραίο δεν ακούγεται;

Θέλουμε ένα τέλειο ρομαντικό τριήμερο; Να γιατί δεν μας βγαίνει.

1. Δεν συζητάμε εκ των προτέρων για τις προσδοκίες που έχουμε από το ταξίδι

«Οι άνθρωποι, κάθε φορά που σκαρώνουμε ένα ταξίδι, έχουμε διαφορετικές ανάγκες και επιθυμίες», εξηγεί η θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας Γκαγιάν Αραμγιάν. «Μερικοί θέλουμε να προσχεδιάζουμε τα πάντα, ενώ άλλοι να αφηνόμαστε στη ροή των πραγμάτων. Και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Το μεγάλο μας λάθος ωστόσο, είναι ότι δεν μιλάμε ανοιχτά για τις προσδοκίες και περιμένουμε από το άλλο άτομο να μαντέψει τι επιθυμούμε», προσθέτει η ίδια.

Και επειδή πολλές φορές - ή μάλλον τις περισσότερες - ο/η σύντροφός μας αδυνατεί να προβλέψει τα θέλω μας, καλύτερα να εκφράσουμε από πριν επιθυμίες που σχετίζονται με αξιοθέατα, μουσεία, εστιατόρια, περιπατητικές διαδρομές. Και αφού ο καθένας ανοίξει τα χαρτιά του, συζητάμε ποιες ανάγκες μπορούν να συνδυαστούν. Έτσι κανείς μας δεν θα μείνει με το παράπονο.

2. Δεν συμβιβαζόμαστε

Eίναι σημαντικό να επικοινωνούμε τις προσδοκίες μας πριν από το ταξίδι. Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αφουγκραζόμαστε και τις προσδοκίες του/της συντρόφου μας.

«Για παράδειγμα, το ένα ταίρι μπορεί να θέλει να μειώσει τις δαπάνες που θεωρεί άσκοπες, ετοιμάζοντας σνακ από το σπίτι. Την ίδια στιγμή, το άλλο άτομο μπορεί θέλει να μπει ολοκληρωτικά σε λειτουργία διακοπών και να τρώει αποκλειστικά έξω. Το ιδανικό σε αυτή την περίπτωση είναι να τα βρούμε κάπου στη μέση. Να τρώμε δηλαδή πρωινό στο σπίτι και μεσημεριανό σε κάποιο εστιατόριο. Κάτι παρόμοιο θα πρέπει να συμβεί και στην περίπτωση που κάποιος δηλώνει party-animal ενώ ο άλλος όχι ή που κάποιος θέλει να δει ό,τι μουσείο υπάρχει και δεν υπάρχει, ενώ ο/η σύντροφος προτιμά βόλτα στα φυσικά τοπία», συνιστά η θεραπεύτρια Σούζαν Λι.

Διότι ακόμα κι αν ο/η αγαπημένος/η μας είναι ανεκτικός/ή, το να επιβάλλουμε διαρκώς το δικό μας δεν βοηθά τη σχέση ούτε και εμάς τους ίδιους να εξελιχθούμε. Ούτε ως σύντροφοι, ούτε ως άνθρωποι.

3. Σχεδιάζουμε με μανία κάθε μικρή λεπτομέρεια

Το να προσχεδιάζουμε την κάθε ημέρα λεπτό προς λεπτό μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση και υπερδιέγερση. Και όλο αυτό σε συνδυασμό με την κούραση της εξερεύνησης καλλιεργεί το τέλειο έδαφος για καυγάδες.

Για αυτό, βάζουμε πάντα στο ημερήσιο πρόγραμμα και μερικές στιγμές ξεκούρασης. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν κανονίζουμε τη μια δραστηριότητα αμέσως μετά την άλλη.

Στο κάτω-κάτω αν μας αρέσει τόσο πολύ ο προορισμός, αλλά αισθανόμαστε ότι οι μέρες δεν φτάνουν για να δοκιμάσουμε όλα όσα θα θέλαμε, μπορούμε κάλλιστα να επισκεφτούμε και πάλι το μέρος στο άμεσο μέλλον. Δεν χάθηκε ο κόσμος. Κυριολεκτικά. 

4. Αναλαμβάνει ο ένας εκ των δύο όλα τα διαδικαστικά ολομόναχος/η

Δεν ρίχνουμε το μεγαλύτερο μέρος του προγραμματισμού και του συντονισμού μιας εκδρομής στην πλάτη του ενός μόνο συντρόφου. Από την κράτηση των πτήσεων, μέχρι την προπληρωμή των καταλυμάτων και τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων και των γευμάτων, σίγουρα υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε και εμείς.

Επομένως, αντί να τα φορτώνουμε όλα στο ταίρι μας ή να τα χειριζόμαστε όλα μόνοι/ες μας, εξετάζουμε ποιες είναι οι δεξιότητες του καθενός και αναλόγως μοιράζουμε και τις δουλειές, όσο το δυνατόν πιο δίκαια.

5. Κουβαλάμε μαζί μας στο ταξίδι τα άγχη της καθημερινότητας

Σε ένα ρομαντικό ταξίδι σκοπός είναι να «αποδράσουμε» από την πεζή καθημερινότητα. Να ανακαλύψουμε χαρίσματα στον/στη σύντροφό μας που ίσως μας είναι άγνωστα: Αστείες, γοητευτικές, παιχνιδιάρικες πλευρές. Πώς όμως θα το πετύχουμε αυτό γκρινιάζοντας για τα προβλήματα που αφήσαμε πίσω; 

6. Δεν κάνουμε έναν υποτυπώδη οικονομικό προγραμματισμό

Ο ενθουσιασμός του ρομαντικού ταξιδιού πολλές φορές μας παρασύρει και ξεχνάμε πρακτικά πράγματα, όπως το να κάνουμε έναν σαφή προϋπολογισμό ή να αποφασίσουμε πώς θα μοιράσουμε τα έξοδα του ταξιδιού εκ των προτέρων. Όμως σε μια στιγμή που περνάμε τόσο όμορφα, δεν είναι κρίμα να τα χαλάσουμε για τα χρήματα; Για τον λόγο αυτό φροντίζουμε να ξεκαθαρίσουμε από πριν ποιο είναι το μπάτζετ των διακοπών και πώς προτείνουμε να αξιοποιηθεί. 

7. Δεν συζητάμε από πριν τι θα πάρει ο καθένας στις αποσκευές του

Αν έχουμε τον ίδιο φορτιστή για τα κινητά μας, δεν υποθέτουμε ότι το άλλο άτομο σίγουρα θα πάρει τον δικό του. Απλώς κανονίζουμε ποιος από τους δύο αναλαμβάνει να φέρει τον φορτιστή. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα αντικείμενα κοινής χρήσης, όπως λόγου χάρη η οδοντόκρεμα ή το πιστολάκι των μαλλιών. Διότι αν βρεθούμε χωρίς τα απαραίτητα αντικείμενα σε έναν άγνωστο τόπο, αυτό μπορεί να δημιουργήσει εκνευρισμό και στους δυο μας. 

8. Δεν είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο μιας απογοήτευσης ή μιας διαφωνίας

Το ταξίδι συχνά φέρνει εκπλήξεις: Καθυστερήσεις, χαμένες πτήσεις ή περιπλανήσεις και μπερδέματα σε άγνωστους δρόμους. Το σημαντικό είναι να νιώθουμε έτοιμοι να χειριστούμε τυχόν απογοητεύσεις και συγκρούσεις που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια των διακοπών. Αν απλώς έχουμε χαθεί, αυτό που μετράει είναι να αναγνωρίσουμε τι μας προκαλεί ένταση και να μην ξεσπάμε άδικα στο ταίρι μας.

Αν είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε ανά πάσα ώρα και στιγμή από που πηγάζει ο εκνευρισμός μας, θα αποφύγουμε την κλιμάκωση των μικροκαυγάδων.