Τρίμηνη νόμιμη παρακολούθηση Ανδρουλάκη πίσω από την παραίτηση του Διοικητή της ΕΥΠ: Το χρονικό

Εντολή Μητσοτάκη να χυθεί φως και να ενημερωθεί πλήρως, άμεσα ο Νίκος Ανδρουλάκης.
|
Open Image Modal
Δεξίωση για την 48η Επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, Κυριακή 24 Ιουλίου 2022. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Η νόμιμη αν και χωρίς να έχει λάβει γνώση ο πρωθυπουργός, όπως τονίζουν αρμοδίως κυβερνητικές πηγές, εισαγγελική απόφαση για παρακολούθηση των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη, είναι η αιτία που οδήγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην απόφαση να ζητήσει άμεσα την παραίτηση του Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Φλας μπακ στην υπόθεση της παρακολούθησης

Η απόφαση για την παρακολούθηση ελήφθη από την ΕΥΠ πριν από ένα χρόνο περίπου, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης συμμετείχε σε επιτροπή της ευρωβουλής για τις σχέσεις ΕΕ - Κίνας. Ο εισαγγελέας έδωσε την άδεια, όπως απαιτεί το σχετικό νομικό πλαίσιο, και ο Παναγιώτης Κοντολέων ενέκρινε την παρακολούθηση.

Ωστόσο, ο Διοικητής της ΕΥΠ για άγνωστους λόγους αποφάσισε να μην ενημερώσει τον πρωθυπουργό επί του θέματος.

Ως αποτέλεσμα, το φθινόπωρο του 2021 έγινε η παρακολούθηση στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη και σταμάτησε όταν συμπληρώθηκε ένα τρίμηνο, γιατί αυτό προβλεπόταν από την εισαγγελική εντολή.

Χρονική σύμπτωση: όταν σταματούσε η παρακολούθηση, τότε ο Ανδρουλάκης εξελέγη αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και έκτοτε δεν συνεχίστηκε πλέον η παρακολούθηση.

Open Image Modal
Ακρόαση, του Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), Παναγιώτη Κοντολέοντος και του Προέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε.), Χρήστου Ράμμου, κατόπιν σχετικών αιτημάτων. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν οι Υπουργοί Επικρατείας Γεώργιος Γεραπετρίτης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Ο Κυράκος Μητσοτάκης πληροφορήθηκε πριν από μερικά 24ωρα την έως τώρα άγνωστη σε αυτόν απόφαση του Διοικητή της ΕΥΠ και έτσι, ενοχλημένος, ζήτησε την παραίτησή του. 

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πάντως, ότι ο Παναγιώτης Κοντολέων άσκησε με αίσθημα ευθύνης τα καθήκοντά του ως Διοικήτης της ΕΥΠ και προσέφερε σημαντικό έργο, με τη διαφορά ότι έκανε αυτό το σημαντικό λάθος στο τέλος, στην υπόθεση Ανδρουλάκη.

Η κυβέρνηση αναμένει και θα ακούσει με προσοχή τις δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ (απόγευμα 5 Αυγούστου 2022) ωστόσο συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζουν ότι είναι δεδομένη η απόφαση του πρωθυπουργού να χυθεί φως και σε όλα τα επίπεδα, ενώ έχει δοθεί εντολή να ενημερωθεί πλήρως ο κύριος Ανδρουλάκης από το νέο Διοικητή της ΕΥΠ».

O κύριος Ανδρουλάκης θα ενημερωθεί αναλυτικά για το πως προέκυψε η εισαγγελική άδεια για παρακολούθησή του, λένε κυβερνητικές πηγές.

Open Image Modal
Επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη στον αγροτικό συνεταιρισμό στο Τυμπάκι Ηρακλείου Κρήτης και στο Δημαρχείο του Δ. Φαιστού στις Μοίρες όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Γρηγόρη Νικολιδάκη και αγροτικούς φορείς. Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022 (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

 

Γιατί τώρα η παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη

″Ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι στην πρώτη γραμμή από την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Επί 6 χρόνια έχει σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος κι έχει δεχθεί πολύ σκληρές επιθέσεις από πολλές πλευρές”, τονίζουν αρμοδίως κυβερνητικές πηγές, υπογραμμίζοντας ότι η παραίτησή του δεν σημαίνει ότι τίθεται υπό αμφισβήτηση το έργο και η συνέπειά του μέχρι σήμερα.

Στο ερώτημα, και γιατί να παραιτηθεί ο ΓΓ του πρωθυπουργού, εφόσον δεν εμπλέκεται στην συγκεκριμένη διαδικασία παρακολούθησης της ΕΥΠ, η απάντηση είναι σαφής: είναι δική του απόφαση και συνδέεται με το γεγονός ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης δεν ήθελε να γίνει ο ίδιος πρόβλημα για την κυβέρνηση ή τον πρωθυπουργό.

Ο ίδιος έκρινε ότι αυτό άρχισε ήδη να συμβαίνει με σειρά επιθέσεων που δέχθηκε και δημοσιεύματα των τελευταίων εβδομάδων, όπου θεωρεί ότι ήδη έχει δώσει επωνύμως τις απαντήσεις του, αλλά συγκεκριμένες πλευρές του πολιτικού συστήματος κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.

Ο ΓΓ του πρωθυπουργού υπέβαλε έτσι την παραίτησή του, θεωρώντας ότι με αυτήν κλείνει το κεφάλαιο των προσωπικών αναφορών στο πρόσωπό του, μέσω των οποίων κάποιοι επιχειρούσαν να πλήξουν (και) τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Open Image Modal
Ο παραιτηθείς ΓΓ του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019. (EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
Eurokinissi

Το γεγονός ότι πηγές του Μαξίμου μιλούν από την πλευρά τους για ”τοξικότητα” οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σύμπνοια και συναντίληψη με τον Γρηγόρη Δημητριάδη ως προς την ουσία και την σκοπιμότητα της παραίτησής του.

«Είναι γνωστό ότι αυτές οι θέσεις είναι «ηλεκτρικές καρέκλες» για αυτό και η παραμονή σε αυτές πχ στις ΗΠΑ είναι 1,5 χρόνο κατά μέσο όρο», αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης.

Παράλληλα, καθιστούν σαφές πως η παραίτηση έχει να κάνει «με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του. Σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με το Predator με το οποίο ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση, όπως έχει κατηγορηματικά δηλωθεί».