Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας στον 3ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Νεοφυών Επιχειρήσεων Γαστρονομικού Τουρισμού (3RD GLOBAL GASTRONOMY TOURISM STARTUP COMPETITION) του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), που υλοποιείται σε συνεργασία με το Βασκικό Γαστρονομικό Κέντρο (Basque Culinary Center), έχουν νεοφυείς επιχειρήσεις με υψηλή τεχνολογία για την παροχή λύσεων ή νέων υπηρεσιών που σχετίζονται με τον τομέα του γαστρονομικού τουρισμού.
Επίσης, στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος νεοφυείς επιχειρήσεις που αναπτύσσουν και προωθούν έργα μετασχηματισμού και κοινωνικής βελτίωσης στον τομέα τους και συνδέονται με τον τομέα του γαστρονομικού τουρισμού καθώς και ανάλογες επιχειρήσεις με έργα ως προς τη βιωσιμότητα ή και τη διαχείριση των αποβλήτων που απορρέουν από τα τρόφιμα, σε σχέση με τον αντίκτυπο που προκαλείται από τους τουρίστες.
Στόχος του διαγωνισμού είναι η επιτάχυνση των τουριστικών πρωτοβουλιών Γαστρονομίας μέσα από την Καινοτομία, για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG), για έναν πιο βιώσιμο και ανθεκτικό τουρισμό, χωρίς αποκλεισμούς.
Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, οι υποψήφιες επιχειρήσεις θα απολάβουν μια σειρά προνόμια όπως: καθοδήγηση από τον UNWTO και κορυφαίους εταίρους, επενδυτικές ευκαιρίες, συμμετοχή στο δίκτυο καινοτομίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, ευκαιρίες υποτροφιών για τη Διαδικτυακή Ακαδημία Τουρισμού, ευκαιρία να παρουσιάσουν την εκκίνησή τους στο 7ο Φόρουμ Τουρισμού Γαστρονομίας του ΟΗΕ (Νάρα, Ιαπωνία Ιούνιος 2022) κ.α..
Προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων είναι η 1 Ιουνίου 2022, η ανακοίνωση των επικρατέστερων υποψηφιοτήτων θα γίνει στη σχετική ιστοσελίδα του UNWTO, στις 15 Σεπτεμβρίου 2022 και η ανακοίνωση των νικητών και η συνεδρία, τον Δεκέμβριο του 2022.
Πληροφορίες για τους όρους και τα κριτήρια του διαγωνισμού καθώς και για την ηλεκτρονική φόρμα υποβολής αίτησης συμμετοχής μπορείτε να βρείτε στον επίσημο σύνδεσμο του διαγωνισμού: https://www.unwto.org/3rd-global-gastronomy-tourism-startup-competition .
«Η αδιαμφισβήτητη επίδραση της γαστρονομίας στα ταξίδια και η αυξανόμενη ζήτηση γαστρονομικού τουρισμού έχουν καταστήσει τη συγκεκριμένη μορφή τουρισμού μία από τις σημαντικότερες ειδικές μορφές με ευκαιρίες ανάπτυξης που προσελκύουν το αυξανόμενο ενδιαφέρον και των κυβερνήσεων. Ο γαστρονομικός τουρισμός τονώνει την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία νέων εταιρειών και οργανισμών και επηρεάζει μέσω των πολλαπλασιαστικών του αποτελεσμάτων πολλούς κλάδους. Πράγματι η χώρα μας έχει σημαντικό δυνητικό πλεονέκτημα στον τομέα της γαστρονομίας, που αν αξιοποιηθεί μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά στην ενίσχυση του εθνικού τουριστικού προϊόντος προσδίδοντάς του περαιτέρω χαρακτηριστικά μοναδικότητας και αυθεντικότητας», επισημαίνει η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.