Τροφή «από αέρα» ως πιθανός ανταγωνιστής της σόγιας

Τι ετοιμάζουν επιστήμονες στη Φινλανδία.
Open Image Modal
Volanthevist via Getty Images

Φινλανδοί επιστήμονες που παράγουν μια πρωτεΐνη «από τον αέρα» υποστηρίζουν πως θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τη σόγια από άποψης τιμής μέσα σε χρονικό διάστημα μιας δεκαετίας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η πρωτεΐνη παράγεται από βακτήρια του εδάφους τα οποία τρέφονται με υδρογόνο που προκύπτει από τη διάσπαση του νερού μέσω ηλεκτρισμού.

Οι ερευνητές της Solar Foods υποστηρίζουν ότι αν ο ηλεκτρισμός προέρχεται από ηλιακή και αιολική ενέργεια, η τροφή μπορεί να παραχθεί με μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Σε αυτό το πλαίσιο, εάν οι στόχοι τους επιτευχθούν/ υλοποιηθούν πλήρως, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τον κόσμο να αντιμετωπίσει πολλά από τα προβλήματα που συνδέονται με τη γεωργία.

Η πιλοτική εγκατάσταση βρίσκεται κοντά στο Ελσίνκι, και οι ερευνητές αναφέρουν πως έχουν προσελκύσει επενδύσεις ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως εκτιμούν – ανάλογα με την τιμή του ηλεκτρισμού- τα κόστη θα είναι σε γενικές γραμμές αντίστοιχα αυτών της παραγωγής σόγιας ως τα τέλη της δεκαετίας, ίσως από το 2025 ακόμα.

 

 

Η Solar Foods υποστηρίζει πως το πρωτεϊνικό της αλεύρι, Solein, μπορεί να «ενισχύει» υπάρχοντα τρόφιμα (πίτες, μπισκότα, ζυμαρικά, ψωμί κ.α.) και να αυξάνει τη θρεπτική τους αξία. Επίσης, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για κτηνοτροφικούς σκοπούς.

Όπως είπε στο BBC ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πάσι Βαϊνίκα, οι ιδέες πίσω από τη συγκεκριμένη τεχνολογία είχαν πρωτοαναπτυχθεί για τη διαστημική βιομηχανία κατά τη δεκαετία του 1960. Αν και παραδέχτηκε πως η εγκατάσταση είναι μερικούς μήνες πίσω από το χρονοδιάγραμμα, υποστήριξε ότι θα είναι έτοιμο ως το 2022. Τελική απόφαση επένδυσης αναμένεται να λάβει χώρα το 2023, και αν όλα πάνε καλά το πρώτο εργοστάσιο προορίζεται να εμφανιστεί το 2025.

Όπως είπε, «τα πηγαίνουμε πολύ καλά ως τώρα. Όταν αυξήσουμε την κλίμακα του εργοστασίο, προσθέτοντας αντιδραστήρες (για τη διάσπαση του οξυγόνου) και λάβουμε υπόψιν τις εντυπωσιακές βελτιώσεις σε άλλες καθαρές τεχνολογίες, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, νομίζω ότι μπορούμε να ανταγωνιστούμε τη σόγια πιθανώς από το 2025».

Για τη δημιουργία του Solein το νερό διασπάται μέσω ηλεκτρόλυσης για την παραγωγή υδρογόνου. Το υδρογόνο αυτό, διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και ορυκτά καταναλώνονται από βακτήρια, που μετά παράγουν την πρωτεΐνη.

Βασικός παράγοντας, όπως είπε, θα είναι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Η εταιρεία ευελπιστεί πως, καθώς αυξάνεται η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το κόστος θα μειώνεται.