Την επομένη φορά που θα λαχταρήσουμε ένα χοτ ντογκ ίσως θελήσουμε να παραλείψουμε τη μουστάρδα, την κέτσαπ και τις λοιπές γαρνιτούρες, ή ακόμη και να αλλάξουμε γνώμη παραλείποντας εντελώς το ίδιο το χοτ ντογκ. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν η κατανάλωση ενός και μόνο χοτ ντογκ μπορεί να αφαιρέσει 36 λεπτά από τη ζωή μας.
Σε μελέτη που έγινε και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Nature Food, οι ερευνητές εξέτασαν 5.853 τροφές οι οποίες περιλαμβάνονται στη διατροφή των Αμερικανών αποτιμώντας τις επιπτώσεις από την κατανάλωση τους σε λεπτά ζωής που προστίθενται ή αφαιρούνται.
«Στόχος ήταν μια αξιολόγηση με κριτήριο τις ευεργετικές και βλαβερές επιπτώσεις των τροφίμων στο σύνολο της διατροφής», δήλωσε στο CNN ο Olivier Jolliet, καθηγητής Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και επικεφαλής της μελέτης.
Η ομάδα κατέληξε σε έναν δείκτη βάσει του οποίου υπολογίζεται η αμιγώς ωφέλιμη ή επιβλαβής επίπτωση μίας μερίδας φαγητού σε λεπτά υγιούς ζωής. Βασίζεται σε μια μελέτη που ονομάζεται Global Burden of Disease, η οποία μετρά τη νοσηρότητα σε σχέση με τις διατροφικές επιλογές ενός ατόμου.
«Για παράδειγμα, χάνουμε 0,45 λεπτά ανά γραμμάριο επεξεργασμένου κρέατος και κερδίζουμε 0,1 λεπτά ανά γραμμάριο φρούτου. Στη συνέχεια, εξετάζουμε τη σύνθεση κάθε τροφής και πολλαπλασιάζουμε τον αριθμό αυτό με τα αντίστοιχα προφίλ τροφίμων που έχουμε ήδη αναπτύξει», εξηγεί ο Jolliet.
Ένα από τα τρόφιμα της έρευνας ήταν ένα κλασικό μοσχαρίσιο χοτ ντογκ σε ψωμάκι. Τα 61 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια 27 λεπτών υγιούς ζωής, αλλά όταν, κατά τον επικεφαλής της έρευνας, λαμβάνονται υπόψη συστατικά όπως το νάτριο και τα τρανς (ακόρεστα) λιπαρά οξέα, η τελική απώλεια φτάνει στα 36 λεπτά.
Από την άλλη, η κατανάλωση τροφίμων όπως οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, τα θαλασσινά, τα φρούτα και τα μη αμυλούχα λαχανικά, έχουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία, σύμφωνα με την έρευνα.
Ο δείκτης εξετάζει τρόφιμα που αυξάνουν ή μειώνουν το προσδόκιμο ζωής, αλλά είναι πιο εύκολο να αλλάξουμε τις επιλογές μας αντικαθιστώντας επιζήμιες τροφές με ευεργετικές, είπε ο Jolliet. Και πρόσθεσε: «Ο δείκτης είναι πρωτίστως εκεί για να βοηθήσει στην επιλογή και χρήση των θερμίδων που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση, έτσι ώστε με μικρές αλλαγές στις συνήθειες μας να αποκομίσουμε από το φαγητό το μέγιστο δυνατό όφελος, τόσο για την υγεία μας όσο και για το περιβάλλον».
Όπως είπε, το ζητούμενο είναι να επιλέξουμε καλύτερες τροφές, όχι να αφιερώσουμε χρόνο κάνοντας υπολογισμούς.
«Πρόκειται για τον απόλυτο τρόπο μέτρησης που θα μας πει με ακρίβεια τι θα φάμε αύριο, καθορίζοντας έτσι το προσδόκιμο της ζωής μας; Όχι. Είναι ένας χρήσιμος τρόπος μέτρησης που μπορεί να μας βοηθήσει σε πιο ενημερωμένες επιλογές και να διευκολύνει στον εντοπισμό και την υλοποίηση επαρκών μικρών αλλαγών στη διατροφή μας».
Βεβαίως και δεν είναι εύκολο να κάνουμε υπολογισμούς για το ποιό φαγητό θα φάμε προκειμένου να ζήσουμε μέχρι τα εκατό, σημειώνει η Marion Nestle, καθηγήτρια Διατροφής και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Όπως δήλωσε, οι αριθμοί δεν είναι εντελώς αξιόπιστοι.
«Η αλλαγή μιας δίαιτας προκειμένου να συμπεριληφθεί ή να αποκλειστεί κάποια τροφή είναι απίθανο να κάνει τη μεγάλη διαφορά. Τα διατροφικά πρότυπα (και ο τρόπος ζωής) μετράνε. Υποθέτω θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι τα λεπτά αθροίζονται, αλλά αυτό μας βάζει σε περαιτέρω μη δοκιμασμένες, μη ελεγμένες υποθέσεις», πρόσθεσε.
Με πληροφορίες από cnn.com