Τρομερός ποδηλάτης σπάει τα κοντέρ - Εκανε τον γύρο της Αυστραλίας σε χρόνο ρεκόρ (Εικόνες)

Ο Αυστραλός αντιμετώπισε δύσκολες καιρικές συνθήκες, μεγάλη κόπωση, σύγκρουση με καγκουρό κι όμως κατάφερε και έκανε τον γύρο της Αυστραλίας μέσα σε 30 μέρες.
Open Image Modal
(Φωτογραφία Αρχείου)
ArtistGNDphotography via Getty Images

Τον γύρο της Αυστραλίας σε 30 μέρες, 9 ώρες και 59 λεπτά κατόρθωσε να κάνει με το ποδήλατο, ο σπουδαίος αθλητής Lachlan Morton. Αυτό αντιστοιχεί σε 14.200 χιλιόμετρα και συνιστά μοναδικό ρεκόρ.

«Μοιάζει λες και ήμουν εκεί έξω για μια ολόκληρη ζωή», είπε ο Morton. Κατά την διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού, ο Morton αντιμετώπισε θυελλώδεις ανέμους, υψηλές θερμοκρασίες, επικίνδυνους δρόμους, ενώ έπεσε και στο έδαφος μετά από σύγκρουση με καγκουρό.

Όλα αυτά συνέβησαν την στιγμή που διένυε 450 χιλιόμετρα την μέρα, κάνοντας ποδήλατο για περίπου 17-18 ώρες, ενώ σταματούσε μόνο για να κοιμηθεί, να φάει και να πάρει τις απαραίτητες δυνάμεις έτσι ώστε να επανέλθει στον αγώνα.

«Τελειώνεις την ημέρα και έχεις ένα υπέροχο συναίσθημα ότι κατάφερες κάτι μεγάλο και αμέσως σε παίρνει ο ύπνος μέσα σε 20 λεπτά», περιέγραψε ο Morton. «Τότε, χωρίς καν να το καταλάβεις έχεις ήδη ξυπνήσει και ξεκινάς πάλι από το μηδέν. Είναι σκληρό», πρόσθεσε.

Το αποτέλεσμα δείχνει ότι η προσπάθεια του Morton άξιζε τον κόπο. Ο αθλητής έσπασε το ρεκόρ του γρηγορότερου γύρου της Αυστραλίας, ξεπερνώντας τον David Alley, με χρόνο 37 μέρες, 20 ώρες και 45 λεπτά, που έκανε το 2011.

«Βροχερές μέρες, μέρες με δυνατούς ανέμους. Νομίζω το πιο δύσκολο κομμάτι είναι το πνευματικό», είπε ο Morton. «Το να κάνεις 17 με 18 ώρες την ημέρα ποδήλατο και να έχεις κόντρα τον άνεμο, είναι αρκετά ενοχλητικό για να είμαι ειλικρινής», ανέφερε.

«Μπορείς πολύ γρήγορα να πείσεις τον εαυτό σου πως κάποιος δουλεύει εναντίον σου, πως όλο αυτό είναι κάποιο είδος πλοκής απέναντί σου. Το να θυμίζεις στον εαυτό σου πως βρίσκεσαι απλώς σε έναν αγώνα ποδηλασίας, είναι πολύ σημαντικό».

Ωστόσο, αυτό που έκανε ο Morton είναι πολύ παραπάνω από έναν απλό αγώνα ποδηλασίας. Ο αθλητής ξύπναγε αρκετές φορές πριν τις 5 το πρωί, έχοντας ως στόχο να αποφύγει τις υψηλές θερμοκρασίες της βόρειας Αυστραλίας, καθώς και τις νταλίκες που θα κυκλοφορούσαν αργότερα μέσα στην ημέρα.

Σύμφωνα με τον οργανισμό “Road Record Association” της Αυστραλίας, για να είναι έγκυρος ένας γύρος, πρέπει να διανυθούν τουλάχιστον 14.200 χιλιόμετρα και να φτάσει ο αθλητής σε τουλάχιστον από τις 6 παρακάτω πόλεις: Αδελαΐδα, Μπρίσμπεϊν, Μπρούμ, Ντάργουιν, Έσπερανς, Μελβούρνη, Πέρθ και Σίδνεϊ.

Ο πόνος είναι αναπόφευκτος σε μια δοκιμασία σαν και αυτή. Ο Morton παραδέχεται ότι τα πρώτα του βήματα το πρωί, ήταν ένας πραγματικός αγώνας και το ίδιο ισχύει και για τις πρώτες ώρες που βρισκόταν πάνω στο ποδήλατο. Αργότερα όμως, όπως εξηγεί, το σώμα του αισθανόταν αρκετά καλύτερα, με το πιο δύσκολο μέρος να είναι, όπως τονίζει, η πνευματική κούραση, το να είσαι δηλαδή, πάνω σε ένα ποδήλατο, ολομόναχος, για όλη την μέρα.

Ο Morton έχει συμμετάσχει σε αρκετούς σπουδαίους αγώνες ποδηλασίας στο παρελθόν σε Ισπανία και Γαλλία, ενώ το 2022 έκανε ποδήλατο από το Μόναχο της Γερμανίας μέχρι τα σύνορα Πολωνίας - Ουκρανίας, μέσα σε 42 ώρες. Με αυτόν τον τρόπο συγκέντρωσε 250.000 δολάρια για τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Χάρη στον γύρο της Αυστραλίας, ο Morton μάζεψε 90.000 δολάρια για το ίδρυμα “Intigenous Literacy Foundation”, παρέχοντας βιβλία και άλλες πρώτες ύλες σε παιδιά αυτοχθόνων που ζουν σε απομακρυσμένες κοινότητες της χώρας.

Πηγή: CNN