Τρόποι για να ξαναβρούμε την φόρμα μας μετά από μήνες αποχής

Η γυμναστική είναι σύμμαχος στην νεότητα και στην ευεξία και χρειάζεται να την εντάξουμε στη ζωή μας.
Open Image Modal
Evanto
.

Η καραντίνα, που σε λίγο δε θα την θυμόμαστε καθόλου, σ’ έβγαλε από την καθημερινότητα σου και παραμέλησες κάπως το σώμα και την ευεξία σου. Το πρόγραμμα γυμναστικής που με κόπο υιοθέτησες, πήγε περίπατο και τώρα βρίσκεσαι πάλι στην αρχή!

Πριν κατηγορήσεις τον εαυτό σου, σου λέω ότι κι εμείς το ίδιο κάναμε! Το άγχος και η αβεβαιότητα που προκλήθηκε σ’ όλους λόγω του κορονοϊού, η τήρηση των αποστάσεων και η υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι, ανέτρεψαν τη ρουτίνα της σωματικής μας άσκησης. Πραγματικά αναρωτιέμαι με τι σθένος ορισμένοι συνέχισαν απτόητοι!

Όσο το πρόγραμμα εμβολιασμών συνεχίζεται και οι περιορισμοί χαλαρώνουν, πολλοί ανυπομονούν να επιστρέψουν στα γυμναστήρια και να ξαναμπούν στο καθημερινό τους πρόγραμμα άσκησης, για να νιώσουν καλύτερα με το σώμα τους.

Πώς όμως μπορείς να το κάνεις αυτό με ασφάλεια, ώστε να αποφύγεις τυχόν τραυματισμούς;

3 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν ξαναρχίσεις τη σωματική σου άσκηση:

  • Μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα από τη σωματική δραστηριότητα, μπορεί να μην είσαι σε θέση να αποδώσεις στο ίδιο επίπεδο που είχες πριν.

  • Είναι σημαντικό να διαχειρίζεσαι τις προσδοκίες σου και να θέτεις ρεαλιστικούς στόχους όταν επιστρέφεις στην άσκηση μετά από ένα διάλειμμα.

  • Η διαφοροποίηση των προπονήσεων και η ενσωμάτωση ασκήσεων ενδυνάμωσης στο πρόγραμμα γυμναστικής σου θα σε βοηθήσει να αυξήσεις την αντοχή σου και να μειώσεις τον κίνδυνο τραυματισμού.

Open Image Modal
Evanto
.

Είναι πολύ πιθανό όταν ξαναρχίσεις τη γυμναστική να διαπιστώσεις ότι δεν είσαι σε θέση να κάνεις τα πράγματα που μπορούσες πριν από ένα διάστημα. Είτε πρόκειται για το τρέξιμο 5 χιλιομέτρων, είτε για το κράτημα μιας στάσης γιόγκα, είναι αναμενόμενο να μην είσαι σε θέση να αποδώσεις στο ίδιο επίπεδο. Το σημαντικό είναι να μην απογοητευτείς, θυμώσεις και παρατήσεις τις προσπάθειες πριν ακόμα ξεκινήσεις.

Καλό είναι να ξεκινήσεις την προπόνησή σου λίγο πιο χαλαρά, με πιο ήπιες ασκήσεις και να αλλάζεις συχνά τη ρουτίνα της γυμναστικής καθώς το σώμα ανταποκρίνεται καλύτερα όταν υπάρχει εναλλαγή ασκήσεων.

Οι ασκήσεις δύναμης αποτελούν επίσης σημαντικό μέρος της επιστροφής στη γυμναστική με ασφάλεια, καθώς οι εξασθενημένοι μύες μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο στις αρθρώσεις. Εάν όμως πιέσεις τον εαυτό σου πολύ και νιώσεις ότι έχεις τραυματιστεί τότε είναι πολύ σημαντικό να ξεκουραστείς, ακόμα και να συμβουλευτείς τον γιατρό σου αν κάποιος πόνος επιμένει.

Συμβουλές για να μην χάνεις το κίνητρό σου για γυμναστική

Αν δεν δεις αμέσως αποτελέσματα από τη νέα σου ρουτίνα προπόνησης, μην μπεις στον πειρασμό να τα παρατήσεις αντίθετα συνέχισε με όρεξη και να γνωρίζεις ότι με τον καιρό θα γίνει ευκολότερο.

Για να κάνεις την άσκηση μια ευχάριστη συνήθεια, είναι σημαντικό να επιλέγεις δραστηριότητες που σου αρέσει να κάνεις. Αν σου αρέσουν δραστηριότητες με περισσότερο κοινωνικό χαρακτήρα, ίσως θα ήταν καλύτερο να παρακολουθήσεις ένα μάθημα γυμναστικής σε εξωτερικούς χώρους ή μπορείς ακόμα να βρεις έναν προσωπικό προπονητή (personal trainer) για να σε βοηθήσει να παραμείνεις αφοσιωμένη στην προσπάθειά σου.

Επίσης, καλό είναι να θέσεις στόχους και να αρχίσεις να χρησιμοποιείς κάποια εφαρμογή για κινητά έτσι ώστε να παρακολουθείς την πρόοδό σου. Οι στόχοι που θα βάλεις θα πρέπει να είναι συγκεκριμένοι, ρεαλιστικοί και εφικτοί. Ακόμη και αν δεν μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου αμέσως, συνέχισε την προσπάθεια και μόλις τους επιτύχεις θέσε νέους!

Η γυμναστική είναι σύμμαχος στην νεότητα και στην ευεξία και χρειάζεται να την εντάξεις στην ζωή σου!