«Η οικονομία ήταν και είναι το δυνατό μας χαρτί με την έννοια ότι μας έλεγαν ότι δεν θα καταφέρουμε το καταφέραμε», ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή «Επόμενη Μέρα» με τον Πάνο Χαρίτο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Το σημαντικότερο επίτευγμα είναι πως έχουμε ένα μοντέλο για την ανάπτυξη όπου τα εργασιακά δικαιώματα, οι συλλογικές συμβάσεις και ο κόσμος της εργασίας είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Δημιουργήσαμε μια καλή ισορροπία ανάμεσα σε φοροελαφρύνσεις και το κοινωνικό κράτος. Βγήκαμε από το μνημόνιο, έχουμε τους βαθμούς ελευθερίας, έχουμε το διάδρομο που μας έδωσε η ελάφρυνση του χρέους», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
«Από την άλλη πλευρά ο κόσμος δεν συγκρίνει που ήταν και που είναι αλλά που είναι σε σχέση με τις ανάγκες που έχει. Περάσαμε δύσκολα χρόνια, με πιο δύσκολο το 2017, τότε που μας ανάγκασαν οι δανειστές να πάρουμε μέτρα και αντίμετρα, καθίσαμε με μεγάλη σεμνότητα να δούμε πως δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, και να προχωρήσουμε στα αντίμετρα, τα οποία ξεκίνησαν από το 2018. Στη δύσκολη αυτή διαπραγμάτευση που κράτησε τέσσερα χρόνια κανείς από όσους συμμετείχαν στην διαπραγματευτική ομάδα, δεν ξεχνούσε για ποιους είναι εκεί. Η Αριστερά δεν είναι να κάνει κριτική αλλά όταν είναι δύσκολα τα πράγματα να είναι εκεί και να δίνει λύσεις. Είχα χαμηλότερες προσδοκίες το 2015 σε σχέση με αυτά που επιτύχαμε. Εάν μου το λέγατε δεν θα το πίστευα».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ το 2015, όταν το είχε προτείνει ο κ. Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «καταστροφή για την ελληνική κοινωνία».
Είναι άλλο μια έξοδος το 2010, που και τότε θα είχα αντίρρηση με την αντίστοιχη υποτίμηση και άλλο το 2015, όπου θα υπήρχε νέα υποτίμηση της τάξης του 15% του ΑΕΠ, η οποία θα ερχόταν να προστεθεί στο 24% του ΑΕΠ που είχε χαθεί ήδη, είπε ο κ. Τσακαλώτος.
Αναφερόμενος στο διακύβευμα των εκλογών ιδιαίτερα για τη μεσαία τάξη, είπε ότι είναι πολύ σαφείς οι διαφορετικές γραμμές. «Το ένα μπλοκ θέλει ισορροπημένη οικονομική στοχευμένες μειώσεις στη φορολογία αλλά και κοινωνικό κράτος. Από την άλλη έχει έναν ηγέτη που υπόσχεται την συνέχιση της λιτότητας».
«Ο κ. Μητσοτάκης, δεν εξηγεί γιατί τα τελευταία 30 χρόνια απέτυχαν και το ισπανικό και το γαλλικό συντηρητικό κόμμα. Γιατί δεν είχαν καμιά θετική επίδραση στα μεσαία στρώματα.
Τα μεσαία στρώματα δε θέλουν γιατρούς, καθηγητές ειδικής αγωγής», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
«Με τη σχέση μία πρόσληψη για κάθε μια αποχώρηση δημιουργούνται στο δημόσιο 9.000 θέσεις εργασίας με τη σχέση μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις 1.800 θέσεις. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη ανακοινώσει την πρόσληψη 1.200 αστυνομικών. Μένουν 600 θέσεις για όλα τα υπόλοιπα» .
Ερωτηθείς για τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από την πλευρά της Κομισιόν για τα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Για τρία συνεχόμενα χρόνια η Κομισιόν και οι θεσμοί μας έλεγαν ακριβώς τα ίδια και στο τέλος του χρόνου θα δούμε εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και δώστε τότε το ποσόν αυτό, σαν κοινωνικό μέρισμα. Μας ώθησαν έτσι να έχουμε κακή κοινωνική πολιτική, γιατί δεν είναι καλή πολιτική να δίνεις κοινωνικό μέρισμα και να μην οικοδομείς κοινωνικό κράτος. Ήταν επίσης κακή μακροοικονομική πολιτική, γιατί έτσι στερούσες ζήτηση όλο το χρόνο. Αποδείξαμε ότι είχαμε δίκιο και επιτυγχάνονται οι στόχοι χωρίς κανένα πρόβλημα. Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 και πρέπει ο κόσμος που έχει ζοριστεί με οκτώ χρόνια μνημόνια να αρχίσει να ικανοποιεί κάποιες από τις ανάγκες του».
Συνεχίζοντας ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές, στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.
«Η Ευρώπη δεν χρειάζεται μεγάλη σοσιαλδημοκρατική παράταξη χρειάζεται αριστερά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα με τις δικές τους παραδόσεις και αξίες, πράσινους οικολόγους και μια αριστερά με τις αντίστοιχες δικές της παραδόσεις. Θεωρώ πολύ καλό πράγμα αυτό που γίνεται στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, θα ήθελα να γίνει στην Ελλάδα αλλά βλέπω ένα ΚΙΝΑΛ που δεν μπορεί να ξεφύγει. Έδιωξε τον κ. Βενιζέλο, χωρίς να αλλάξει την πολιτική του. Δεν μπορεί όταν έχεις μια οικονομία και μια κοινωνία σαν την ελληνική, να έχεις σα βασικό στόχο τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ».
Κληθείς να αποτιμήσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο κ. Τσακαλώτος είπε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποτιμήσει το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που είχε δημιουργηθεί , και ότι δεν δόθηκε από την κυβέρνηση η έμφαση που έπρεπε στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, στην καθημερινότητα και στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας είχαν για επτά χρόνια νίκες. Κάποιος κόσμος είπε ”αρκετά”», πρόσθεσε ενώ εκτίμησε ότι ήταν σημαντικός και ο ρόλος ορισμένων ΜΜΕ.
«Στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες όπως στη Λατινική Αμερική, κυρίαρχος πόλος της αντιπολίτευσης δεν είναι το αντιπολιτευόμενο κόμμα αλλά κάποια ΜΜΕ.
Όταν υπάρχει μεγάλη ανισότητα στο εισόδημα οι πλούσιοι μετατρέπουν ένα μέρος του πλούτου σε πολιτική εξουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για τις εθνικές εκλογές είπε ότι «νοιώθουμε άνετα, όχι μόνο γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε, αλλά γιατί έχουμε αποφύγει την βασική στρατηγική του ΚΙΝΑΛ, του Ποταμιού, και της ΝΔ, που είχε στόχο την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Από πουθενά δεν φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και αυτός διαχειρίστηκε μνημόνιο, θα έχει την πολιτική συνέπεια, που είχαν άλλα κόμματα που έκαναν το ίδιο», ανέφερε, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση κατά την οποία στις βουλευτικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ υποστεί ήττα αντίστοιχη των ευρωεκλογών.
«Ούτε είναι επιθυμητό, ούτε είναι εφικτό κάτι τέτοιο», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Νομίζω πως ο Αλέξης Τσίπρας, εάν ηττηθεί, που δεν το πιστεύω, θα είναι η πρώτη του ήττα μετά από επτά χρόνια και θα έχει όλη την ικανότητα να το αντιμετωπίσει, και εάν μετά από πολλά χρόνια αποφασίσει να αποχωρήσει υπάρχουν νέοι άνθρωποι, οι οποίοι μπορούν να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους. Κανένα άλλο κόμμα δεν έχει τόσα νέα παιδιά», είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει μετά τις εκλογές κυβέρνηση συνασπισμού με συνεργασία των δυο μεγάλων κομμάτων.
«Είναι πολύ δύσκολο. Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει σε κάποια χρόνια με την απλή αναλογική. Δεν μπορώ να σκεφτώ συνθήκες αυτή τη στιγμή που θα μπορούσαμε να κάνουμε κυβέρνηση με τη ΝΔ και γι′ αυτό οι διαχωριστικές γραμμές είναι τόσο σαφείς».
(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)