Τσαβούσογλου: Τα έξι σημεία για την επανέναρξη διαλόγου με την Ελλάδα

«Συνεχίζουμε τις εκκλήσεις μας για διάλογο και ταυτόχρονα προστατεύουμε τα δικαιώματά μας» υπογράμμισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
|
Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

Τα έξι σημεία μιας πρότασης για επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα που κατέθεσε η Άγκυρα στην συνάντηση του εκπροσώπου του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν με τη διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Κ. Μητσοτάκη Άννα Μαρία Μπούρα στις Βρυξέλλες, αποκάλυψε ο Μελβέτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, ότι ανάμεσα στα έξι σημεία είναι η συνέχιση των διερευνητικών επαφών, η συζήτηση για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), σε διμερές επίπεδο και η συνέχιση στρατιωτικών συνομιλιών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη, ο Τσαβούσογλου, σε άρθρο του σε περιοδικό των ξένων ανταποκριτών δηλώνει ότι «η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο  ενώ έκανε λόγο για θετικά βήματα, στα οποία δυστυχώς η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται.

«Παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας οι κινήσεις της Ελλάδας αύξησαν την ένταση στην Μεσόγειο» είπε χαρακτηριστικά. 

«Η Ελλάδα γνωρίζει ότι μια δίκαιη λύση θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο μέσω διμερών διαπραγματεύσεων, αλλά θέλει να πιστεύει ότι είναι πιο κερδοφόρος τρόπος να χρησιμοποιεί την ΕΕ ως όπλο.

Η πραγματικότητα δεν συνάδει με αυτά που πρεσβεύει η  Ελλάδα. Συνεχίζουμε τις εκκλήσεις μας για διάλογο και ταυτόχρονα προστατεύουμε τα δικαιώματά μας» υπογράμμισε.

Οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν λύση

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι προσπάθειες για ομοσπονδία εδώ και 50 χρόνια δεν απέδωσαν αποτέλεσμα. «Υπάρχει ένας απλός λόγος για την αποτυχία.

Η Ε/κ πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία και τον πλούτο με τους Τ/Κ οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες στο νησί», είπε ο Τσαβούσογλου.

Υποστήριξε ακόμη, ότι «οι Ε/Κ κι η Ε/κ Διοίκηση Νότιας Κύπρου δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το ενιαίο κράτος» και πως για αυτό τον λόγο θα ήταν ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς ότι το δικοινοτικό, διζωνικό ομοσπονδιακό μοντέλο θα μπορούσε να προσφέρει μια βιώσιμη λύση.

«Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό μπορεί να είναι δυνατή μόνο όταν βασίζεται στις πραγματικότητες» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστηρίζοντας ότι είναι καιρός να εξεταστεί μια διαπραγμάτευση για δύο κράτη.

Το άνοιγμα των Βαρωσίων 

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των βαρωσίων ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «παρά τις καλές μας προσπάθειες, οι Ε/Κ επιβραβεύτηκαν το 2004 με την ένταξή τους στην ΕΕ.

Δεν θέλουμε οι Τ/Κ να παραμείνουν εγκλωβισμένοι σε ένα φαύλο κύκλο και να καταδικαστούν σε ένα στάτους κβο που τους επιβλήθηκε.

Η απόφαση να ανοίξει η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων αντικατοπτρίζει αυτή τη στάση. Η πόλη ήταν κλειστή επί 46 χρόνια ως ένδειξη καλής θέλησης των τ/κ αρχών», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Πηγή: Open