Τσικνοπέμπτη με μαριναρισμένα παϊδάκια και κοντοσούβλια στα κάρβουνα

Εναλλακτικά μπορούμε να τα ψήσουμε στην σχάρα του φούρνου.
Open Image Modal
GMVozd via Getty Images

Αυτή την φορά η συνταγή για το πιάτο ημέρας είναι διπλή και είναι αφιερωμένη στην Τσικνοπέμπτη.

Έτσι λοιπόν επιλέγουμε να ψήσουμε στα κάρβουνα παϊδάκια αρνίσια τα οποία έχουμε μαρινάρει με μέλι, πιπερόριζα (τζίντζερ) και πιπέρι καγιέν και αγαπημένα κοντοσούβλια με διαφορετικά είδη κρέατος που όμως κι αυτά τα έχουμε μαρινάρει σε κρασί, ρίγανη και σκόρδο.

Καλή όρεξη.

Παϊδάκια σε μαρινάτα

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 1 ώρα και 30 λεπτά

Ψήσιμο: 40 λεπτά

Υλικά

1 1/2 κιλό παϊδάκια

για την μαρινάτα

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού

1 κ.γ. πιπερόριζα τριμμένη

1 κ.γ. ρίγανη

1 κ.σ. μέλι

1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν

αλάτι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα υλικά για την μαρινάτα σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε. Στρώνουμε τα παϊδάκια σε ένα ταψί και τα περιχύνουμε με την μαρινάτα. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για 1 1/2 ώρα.

Βγάζουμε τα παϊδάκια από την μαρινάτα, τα στραγγίζουμε και τα ψήνουμε στα κάρβουνα. Τα γυρίζουμε τακτικά, μέχρι να ροδίσουν και να ξεροψηθούν.

Τα σερβίρουμε σε πιατέλα ζεστά.

Tip

Εναλλακτικά μπορούμε να ψήσουμε τα παϊδάκια στην σχάρα του φούρνου στους 190 βαθμούς για 40 λεπτά.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας...πασχαλινά», εκδόσεις Φυτράκη σε επιμέλεια συνταγών, Βάσιας Χριστοφόρου.

Κοντοσούβλια

Open Image Modal
Darius Dzinnik / 500px via Getty Images

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 2 ώρες και 15 λεπτά

Ψήσιμο: 2 ώρες

Υλικά 

1 κιλό μοσχάρι φιλέτο

1/2 κιλό ψαρονέφρι

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

2 κρεμμύδια χωρισμένα σε φύλλα

2 ντομάτες κομμένες σε ροδέλες

1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο

1 κ.σ. ρίγανη

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σούβλες μεταλλικές μικρές

Εκτέλεση

Πλένουμε και κόβουμε τα κρέατα σε κομμάτια μήκους 6 εκ. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη, ρίχνουμε το κρασί, το λάδι, αλάτι, πιπέρι, την ρίγανη, το σκόρδο και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.

Παίρνουμε μεταλλικές σούβλες και περνάμε σε αυτές εναλλάξ ένα κομμάτι μοσχάρι, ένα κομμάτι χοιρινό, μια φέτα ντομάτας και δύο φύλλα κρεμμυδιού.

Ψήνουμε τα κοντοσούβλια στα κάρβουνα ή στο γκρίλ του φούρνου, γυρίζοντας τα και αλείφοντας τα με την μαρινάτα, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσει το κρέας.

Τα σερβίρουμε σε πιατέλα, ζεστά.

Tip

Μπορούμε να φτιάξουμε τα κοντοσούβλια και με άλλα είδη κρέατος, όπως αρνί και κοτόπουλο.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας...πασχαλινά», εκδόσεις Φυτράκη σε επιμέλεια συνταγών, Βάσιας Χριστοφόρου.