Τσιόδρας: Nα μιλήσει η φωνή της συνείδησης, έρχονται δύσκολες μέρες - Προ των πυλών εκθετική αύξηση

Στο «κόκκινο» Ιωάννινα και Σέρρες.
|
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

«Δεν χάνουμε την ελπίδα μας, συνεχίζουμε να παλεύουμε με τα μέτρα εκείνα που μας διευκολύνουν να συνεχίζουμε τη ζωή μας, με μέτρα οριζόντιου τύπου που δεν σταματάνε την κοινωνική ζωή», δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος εκτάκτως έδωσε το παρών στην τακτική ενημέρωση της κυβέρνησης για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

«Θέλουμε να αποφύγουμε το lockdown», τόνισε, σημειώνοντας ότι «η προσωπική επιλογή του καθενός θα παίξει σημαντικό ρόλο στο πώς θα συνεχίσει η πανδημία στην πατρίδα μας». 

«Πιέζεται το ΕΣΥ, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Εχουμε μπροστά μας δύσκολους μήνες. Ξέρουμε ότι θα είναι χειρότερα. Να μιλήσει η φωνή της συνείδησης. Η αθώα και ανέμελη συμπεριφορά των νέων να μην συσχετιστεί με τη μετάδοση της νόσου. Το δεύτερο κύμα είναι χειρότερο. Το περιμέναμε. Δεν υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό. Ο λόγος για την ευθύνη κουράζει», είπε ο καθηγητής.

«Αδύνατον να ελεγχθεί η διασπορά του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο», αλλά δεν χάνουμε την ελπίδα μας. Όλοι μαζί ”με μια ψυχή” μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία τηρώντας τα μέτρα προστασίας και να αποφύγουμε το lockdown. Δεν μπορούμε να σταθούμε αδιάφορα στη διασπορά του ιού» είπε δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα προστασίας. 

Ο καθηγητής δήλωσε αισιόδοξος για το εμβόλιο επισημαίνοντας ότι θα έρθει ίσως και γρηγορότερα. «Υπάρχει ελπίδα δεν θα χάσουμε την ελπίδα, αλλά δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι μπροστά στην διασπορά. Δυστυχώς παραβιάζονται οι προσωπικές μας ελευθερίες αλλά η μάσκα, η απόσταση είναι η μοναδική μας επιλογή» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, μιλώντας προσωπικά, είπε ότι έχει να πάει σε καφέ και εστιατόριο από τον προηγούμενο Φεβρουάριο και προσέθεσε ότι «όταν κριθεί αναγκαίο να συναντήσω ένα φίλο μου δεν θα βγάλω τη μάσκα ούτε στο εστιατόριο όσο του μιλώ, παρά μόνο όταν είναι για να φάω».

Προσέθεσε επίσης ότι η σωστή χρήση της μάσκας, ιδίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το πλύσιμο των χεριών, που δεν μεταφέρει τον ιό στα μάτια, και η αποφυγή του συγχρωτισμού θα πρέπει να είναι η καθημερινότητά μας στο εξής. «Ο ιός δεν σέβεται κανέναν, δεν υπάρχουν όρια, θα διασπαρεί- εφόσον τον έχει ένας θα τον διασπείρει. Όταν εμείς επιβάλουμε μία συμπεριφορά στον εαυτό μας την εφαρμόζουμε πιο εύκολα», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Στην Ελλάδα η επιδημία εκτινάχθηκε είπε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κάνοντας λόγο για εκθετική αύξηση προ των πυλών. Το δεύτερο κύμα σε παγκόσμια κλίμακα παρουσιάζει υψηλή δυναμική και ειδικά στην Ευρώπη εξαπλώνεται με ρυθμό 210.000 διαγνώσεις ανά ημέρα.

 

 

Οι περιφερειακές ενότητες που ανεβαίνουν επίπεδο συναγερμού

Η πανδημία είναι σε έξαρση με βασικό της επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη και απαιτεί μεγάλη προσοχή,  τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την νόσο Covid-19.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως πρέπει τώρα, άμεσα, να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού, ιδιαίτερα στις περιοχές που βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο» και στο «πορτοκαλί».

Ενημέρωσε πως από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου και στις 06:00 το πρωί η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων ανεβαίνει στο «κόκκινο επίπεδο» 4, αυξημένου συναγερμού.

Επίσης, η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στις 06:00 το πρωί ανεβαίνει επίπεδο συναγερμού, στο επίπεδο 4, «κόκκινο», αυξημένου συναγερμού.

Επίσης, επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν οι ΠΕ Νάξου και Ροδόπης, οι οποίες περνούν στο επίπεδο τρία, «πορτοκαλί». Η Δράμα ανεβαίνει στο επίπεδο συναγερμού 2, «κίτρινο».

 

Koντοζαμάνης: Εκκληση προς όλους να τηρούν τα μέτρα

 Έκκληση προς όλους για ευλαβική τήρηση των μέτρων προστασίας από τον sars-cov2, ώστε να βοηθήσουμε το σύστημα υγείας να αντέξει για να αντιμετωπίσει την πανδημία, έκανε από την πλευρά του ο υφυπουργός υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις του ΕΣΥ «δεν είναι ανεξάντλητες» και υπάρχει «κόκκινη γραμμή». Ωστόσο, όπως είπε, «έχουμε χρόνο μπροστά μας, αλλά όσο προετοιμασμένο να είναι το σύστημα υγείας, όσα μέτρα και αν έχουμε πάρει προκειμένου να το ενισχύσουμε και να το προετοιμάσουμε ακόμη περισσότερο, εάν δεν τηρήσουμε τα μέτρα που έχει επιβάλει η Πολιτεία, τότε νομίζω το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό».

Ο κ. Κοντοζαμάνης επανέλαβε ότι από την αρχή της πανδημίας, το σύστημα υγείας προετοιμάστηκε προκειμένου να αντιμετωπίσει «μια δυσμενή εξέλιξη» και λαμβάνονται μέτρα για το «χειρότερο σενάριο». Ωστόσο, «υπάρχει και ένα σημείο που είναι η κόκκινη γραμμή». Μάλιστα, ο υφυπουργός έφερε ως παράδειγμα την Ολλανδία, η οποία έχει αρχίσει και ζητάει βοήθεια από την Γερμανία, σημειώνοντας ότι «και τα πιο σύγχρονα κράτη έχουν περιορισμένες δυνατότητες και δυνάμεις».  

«Εμείς κάνουμε τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε, προετοιμαζόμαστε, αναδιατάσσουμε δυνάμεις, είμαστε κοντά σε οριακό σημείο, οι δυνάμεις μας δεν είναι ανεξάντλητες, αλλά πρέπει σε κάθε περίπτωση να τηρήσουμε τα μέτρα, έχουμε χρόνο ακόμα μπροστά μας προκειμένου να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία», είπε ο υφυπουργός. 

Σήμερα στην Αττική, όπως ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, 144 κλίνες διατίθενται για κορονοϊό, η κάλυψη είναι περίπου στο 58% και σε αυτό περίπου το ποσοστό κυμαίνεται τις τελευταίες ημέρες. Πριν δέκα ημέρες, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για covid-19 στην Αττική ήταν 122, «άρα αυτό που λέμε και ισχύει, είναι ότι αναδιατάσσουμε τις δυνάμεις μας ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου», κατέληξε.